1. liga

1.NHbL: Přelouč zvládla existenční duel, Opava nadále dominuje

Druhá nejvyšší soutěž přinesla kompletní kolo, které nabídlo řadu kvalitních duelů. Skvělou formu v jarní části potvrdila Opava, jež udržela náskok na čele, z chvostu tabulky se zvedá východočeský Chlumec nad Cidlinou.

Jeden gól ze tří zápasů? Opavská defenzíva vládne

Opava má na čele tabulky stále náskok šesti bodů. Svoji dominanci potvrzuje zejména v úvodních jarních duelech, ve kterých je neomylná. Ze tří duelů inkasovala pouze jednou, naposledy vynulovala celek plzeňských Litic, které se potácí na předposledním místě tabulky. Opavští udrželi náskok před pronásledovateli, kteří nezaváhali. Olymp z Jindřichova Hradce vykradl hřiště Nového Strašecí, odkud si přivezl vítězství 4:1.

"Do utkání jsme šli s vědomím, že nás opět nečeká nic jednoduchého, protože Strašecí bojuje o play-off. Soupeř byl v první třetině aktivnější a dělal nám problémy svým přechodem středního pásma a jen potvrdil své kvality. O výsledku rozhodla druhá třetina, kdy náš nově složený útok s věkovým průměrem těsně nad 18 let nejdříve vstřelil branku ve vlastním oslabení a následně dokázal využít i přesilovou hru. Další základ položil opět výborně chytající reprezentační brankář Filip Janák a je třeba ocenit i ostatní, kteří k utkání přistoupili zodpovědně, týmově, bez výraznějších chyb a hlavně disciplinovaně," spokojeně okomentoval utkání trenér Jan Donauschachtl

Trenér Nového Strašecí Jan Falař zhodnotil duel následovně: „Nešlo nám nic, tahali jsme nohy, u všeho jsme byli později, nesoustředili jsme se na svůj výkon a dle toho to dopadlo. Musíme být důraznější, hrát s větší chutí, více střílet, více chodit do branky. Přijde mi, že zbytečně drbeme a pak z toho děláme chyby. A naše přesilovky byly katastrofální. To potvrzuje fakt, že jsme si v jedné z nich nechali utéct soupeře 3 na 1 a obdrželi branku - nepřípustné. A o hloupých faulech, povětšinou v útočném pásmu se nemusím ani zmiňovat, každý koho se to týká, ví, že se to nesmí dít. Nic není ztraceno, jedna prohra nás nepoloží, příští víkend to odčiníme, v obou zápasech chceme bodovat.“

Proti brněnským Buldokům si statistiky nezkazila ani Kometa. Hosté dojeli do Poličky pouze s 10 hráči do pole, ale když hned po 30 sekundách inkasovali nešťastný vlastní gól, museli hru otevřít. To byla voda na mlýn domácích, kteří v první třetině ještě dvakrát skórovali. Na začátku druhé části domácí navýšili vedení na 5:0 a teprve potom, co se hosté trochu sžili s povrchem, začali i oni zatápět domácímu gólmanovi, bohužel i přesilovka 5:3, kterou měli hosté  ve třetí třetině, vedla pouze k nastřelené spojnici a jedné vyložené gólové příležitosti. Domácí si připsali zasloužené vítězství v poměru 5:0.

"V zápase se soupeřem z naší skupiny jsme předvedli dobrý výkon zhruba do půlky zápasu. Druha polovina od stavu 5:0 byla z naší strany už mnohem slabší. Pod dojmem vedení a rozhodnutého stavu jsme už neměli dobrý pohyb a s naším výkonem jsem už nebyl spokojen. Musíme si uvědomit, že jen týmový a soustředěný výkon může být klíčem k úspěchu v play-off," vyjádřil se k vítězství Komety trenér Pavel Štefka.

Z elitní šestky zaváhaly pouze Dobřany

Z týmů, které okupují prvních šest příček tabulky, našly přemožitele pouze Dobřany. S nováčkem z Kladna hrál Snack po první části nerozhodně, následně ale góly střílel pouze Jungle Fever, který bral vítězství o čtyři trefy. Václav Šlehofer starší tak po právu nemohl být spokojen: „Zápas nám nevyšel. Neproměnovali jsme šance, naopak soupeř trestal každou chybku. V tom se ukázal jako velmi kvalitní sok. Bohužel jsme doma nebodovali, je to ztráta, kterou musíme dohnat v příštích kolech, abychom mohli pomýšlet na play-off. Víme, že nás čeká ještě sakra těžká práce. Začneme pochopitelně hned v tréninku, tam se spousta věcí ukazuje.“

Na góly nejplodnější duel proběhl v Jihlavě, kde dlouho na bodový zisk pomýšlela Česká Třebová. Favorizovaní domácí ale dokázali utkání otočit ve svůj prospěch a v tabulce udrželi páté místo. „Každé jarní utkání je pro nás bojem o play-off a i když jsem na to hráče upozorňoval, opět jsme první třetinu zaspali a jen díky štěstí a brankáři Bártů nebyl zápas rozhodnutý po první periodě. V kabině jsme si důrazně řekli, že takto hrát v první lize nelze a výkon se zlepšil. Dnešní tři body jsou ziskané především bojovností a kvalitou našeho prvního útoku, který zajistil všechny čtyři branky. Do dalšího zápasu se ovšem náš výkon musí rapidně zlepšit,“ vyzývá jihlavský Lukáš Staněk.

Hodnocení zápasu vzal na sebe i Michal Broulík, hrající trenér TJ Lokomotiva Česká Třebová: "V Jihlavě jsme chtěli uhrát body. Vývoj zápasu tomu nasvědčoval. Dostali jsme se do dvoubrankového vedení. Bohužel pro nás jsme trestuhodně zahodili šanci zvýšit na rozdíl tří branek. Nejprve jsme ve vyložené šanci netrefili poloprázdnou branku, když míček skončil na tyči a neproměnili jsme ani nařízené trestné střílení. Místo vyššího náskoku přišlo snížení a později vyrovnání domácích, kteří nesložili zbraně za nepříznivého stavu. Vyrovnávací branku jsme dokonce inkasovali v poslední vteřině druhé třetiny. V poslední části vstřelila Jihlava další dvě branky. Nám se podařilo při power-play snížit, ale vyrovnat se nám už nepodařilo, ikdyž jsme jihlavským v posledních minutách pěkně zatápěli. V podstatě jsme si svými chybami prohráli dobře rozehraný zápas."

Jak si vedou týmy v boji o záchranu?

Čisté konto padlo také v Karviné, která nejtěsnějším možným výsledkem zdolala Svítkov, či v Přelouči, která taktéž fotbalovým výsledkem 1:0 zdolala Třemošnou. V kritickém souboji o záchranu tak získala potřebné tři body, soupeř z Třemošné naopak opět klopýtl a se ziskem čtrnácti bodů je na úplném chvostu prvoligové tabulky. Jak zápas viděl přeloučský Martin Šmíd: "V utkání bylo vidět, že jde oběma soupeřům o hodně, přesto jsme byli aktivnější my. A myslím, že jsme byli i lepším celkem a nakonec zaslouženě vstřelili rozhodující gól. Jen prostě nepochopím, že se hraje s tvrdými míčky. Hokejbal je v tu chvíli nekoukatelný a plný nepřesností. Historie se ale neptá, počítají se body!"

Na jaře zatím válí celek Chlumce nad Cidlinou, Východočeši tentokrát výsledkem 3:0 zdolali Kelty a rázem si polepšili až na šestnáctou pozici s minimální ztrátou na týmy před nimi.

V závěrečných kolech čeká náročný boj o play-off teplické hokejbalisty, kteří chtějí nechat vzpomenout na loňskou úspěšnou sezonu. Ve vyrovnaném zápase v Mladé Boleslavi skórovali při vlastním oslabení, druhý bod získali až po samostatných stříleních. „Poprvé letos na venkovním hřišti konkurence schopná sestava a hned to také bylo na našem výkonu znát, v útoku jsme měli několik velkých šancí, které několikrát i se štěstím zlikvidoval domácí brankář. Vyrovnat se nám podařilo až v závěru. V nájezdech se prosadili všichni tři střelci a tak po zásluze bereme dva body,“ komentoval teplické vítězství Josef Brda.