1. liga

Polička prohání druhý Olymp, Třemošná spadla na dno. Karviná zdolala Jihlavu

1. NHbL – Naplno se o prvním březnovém víkendu rozběhla i druhá nejvyšší soutěž, kde týmy bojují zejména o účast ve vyřazovacích bojích a udržení prvoligové příslušnosti.

Důležité vítězství v boji o elitní čtyřku slaví Polička, která se přiblížila druhému Jindřichovému Hradci či Karviná, která v zajímavém souboji porazila Jihlavu. Na opačném pólu tabulky naopak pád na samotné dno zažil Tatran z Třemošné.

K zajímavým střetnutím o čelo prvoligové tabulky došlo například v Karviné, kam k prvnímu jarnímu zápasu dorazila Jihlava. Na první branku se sice čekalo až do druhého dějství, následovala ale sedmigólová přestřelka, ve které slavilo domácí mužstvo. Tři body brala taktéž Polička, jež ve vyrovnané bitvě s Třemošnou zvítězila 2:1 díky dvěma trefám v úvodním dějství. V tabulce tak uhájila třetí místo, navíc se nebezpečně blízko přiblížila druhému Olympu.

„V Třemošné jsme vybojovali tři body, kterých si vážíme, protože to byl první zápas jara a domácí, ač tomu postavení v tabulce neodpovídá, byli rovnocenným soupeřem. Měli jsme dost vyloučených a Třemošná hrozila v přesilovkách, které jsme i díky velmi dobrému výkonu gólmana Michala Nováka přežili bez úhony. Při hře pět na pět jsme si více šancí vytvářeli my, ale většinou jsme je řešili komplikovaně nebo velmi nepřesnou střelou. Celou sezonu nám dělá problémy přechod na asfaltový povrch, kde je potřeba hru zjednodušit a přizpůsobit se odlišným podmínkám než v jakých trénujeme. Musíme na tom zapracovat, je to v hlavách našich hráčů, abychom dokázali změnit styl hry a taktiku tak, abychom v utkáních na asfaltu byli efektivnější,“ zhodnotil duel trenér Poličky Pavel Štefka.

Na druhé straně pochopitelně spokojenost zavládnout nemohla, přesto se v týmu posledního celku tabulky hledaly klady. „Pozitivum z utkání je, že jsme zápas poctivě odmakali, odehráli bez zbytečných vyloučení a přesvědčili se, že můžeme hrát vyrovnaný zápas s jakýmkoli týmem. V bráně jsme se pak opět mohli spolehnout na výborně chytajícího Ondru Jáska,“ chválil i přes porážku Marek Toman z Tatranu Třemošná. Na poslední místo tabulky Třemošnou srazilo vítězství Chlumce 3:1 proti týmu z Mladé Boleslavi a debakl Litic v Teplicích.

Olymp bral výhru až v nájezdech, na Přelouč stačil jediný gól

Celek Olympu Jindřichův Hradec pouze remizoval před vlastními fanoušky s nováčkem z Kladna 1:1, když neudržel vedení v závěrečném dějství. Přesto se v nájezdech štěstí naklonilo na tým z jihu Čech. „Při pohledu na soupeřovu sestavu a umístění v tabulce jsme do utkání nastupovali s vědomím, že nás nečeká nic snadného. Hrálo se ve velkém tempu a hned první zápas jara měl parametry play-off. Bohužel jsme neunášeli soupeřovu aktivní hru a z toho pramenila naše častá vyloučení. To se do další části sezony nesmí opakovat, jinak to bude rychlý konec. Nakonec jedna přesilovka soupeře rozhodla o tom, že o bodu navíc rozhodnou nájezdy, v kterých jsme naštěstí podruhé v sezoně vyhráli a udrželi tak domácí neporazitelnost. Velký podíl na tom měl bezchybný Filip Janák v brance a hlavně díky jeho výkonu máme body. V neděli jedeme odehrát další „play-off“ zápas do Strašecí a pokud chceme myslet na body, musíme k zápasu přistoupit lépe a zodpovědněji než proti Kladnu,“ plánuje kouč Olympu Jan Donauschachtl.

Na podzim trápící se Přelouč hned na úvod jara nastoupila na největšího favorita soutěže z Opavy, přesto se za svůj výkon rozhodně stydět nemusí. Proti lídrovi tabulky Jestřábi bojovali, střelecky příliš nezaostávali, nakonec ale na body nestačili. Rozhodl jediný gól v průběhu druhého dějství, který připsal na konto Opavy tři body nejtěsnějším možným výsledkem.

„Je to další ze zápasů, po kterém můžeme litovat toho, že si z něj neodnášíme ani bod. S lídrem soutěže jsme sehráli kvalitní, vyrovnanou partii, ale opět jsme dobrý výkon nedokázali přetavit v branku. Přitom obranná fáze fungovala dobře, bohužel jsme se dopustili jen jednoho většího zaváhání, které nakonec rozhodlo. V dalších zápasech už půjde opravdu o všechno. Doufám, že se na zápas v Třemošné dobře připravíme a sehrajeme ho stejně kvalitně, jako ten s Opavou,“ vyjádřil se k duelu přeloučský Petr Brykner.

„Do zápasu s Přeloučí jsme vstupovali s plánem uhrát zápas co nejzodpovědněji, protože jsme nebyli v kompletní sestavě a víme, jaká je Přelouč nepříjemný soupeř. Téměř celý zápas jsme drželi nastolenou taktiku a soupeře jsme nepouštěli do jejich nebezpečných brejků. První třetina byla taková typická oťukávačka. Ve druhé části se nám podařilo šťastně dorazit, což znamenalo klid na našich hokejkách. Ve třetí části se soupeř tlačil do předbrankového prostoru a snažil se nás vyprovokovat, ale my nervy naštěstí udrželi, což podle mě rozhodlo zápas,“ spokojeně hodnotí duel brankář Opavy Jonáš Grufík.

Dobřany vykradly Třebovou, Buldokům pomohly přesilovky

Nájezdy byly tentokrát k vidění hned ve třech případech. Novému Strašecí nestačily k vítězství ani čtyři vstřelené branky v Brně, domácí Buldoci po dvou proměněných přesilových hrách padli až po nájezdech. Lokomotiva Česká Třebová doma chtěla porazit Dobřany a po první části k tomu měla rozhodně nakročeno. Šneci následně přidali a ve zbytku zápasu dotáhli skóre alespoň na remízu. Druhý bod následně Dobřany braly v nájezdech.

Hodnocení zápasu vzal na sebe Michal Broulík, hrající trenér TJ Lokomotiva Česká Třebová: „V prvním jarním zápase jsme se střetli s týmem Dobřan. Hráli jsme doma, takže jsme rozhodně nechtěli hrát žádného "zanďoura". Myslím si, že utkání bylo více než vyrovnané. Hrál se slušný, svižný hokejbal, který se musel líbit. Na úvod jara pěkná podívaná. Trochu nás může mrzet pouhopouhý jeden gól ve druhé třetině při delší přesilovce 5 na 3. Na druhou stranu stejnou početní výhodu využili hosté také jenom jednou. Vždy jsme v utkání vedli, ale Šneci pokaždé srovnali. Proto také zápas skončil v základní hrací době remízou. V nájezdech jsme ztroskotali na dobřanském brankáři Markovi a proto bod navíc získali hosté. Bezesporu naším nejlepším hráčem byl brankář Sterenčák, který nás udržel na bodech.“

Jak zápas zhodnotil Václav Šlehofer starší, hrající trenér Dobřan? „Věděl jsem, že bude strašně těžké tady na východu Čech něco uhrát. Vše se také do puntíku potvrdilo. Domácí totiž byli velmi silný protivník a jejich postavení v tabulce zdaleka neodpovídalo předvedenému výkonu. Ani my jsme zde ale nechtěli hrát druhé housle. V týdnu jsme vybírali typologicky vhodné mladíky, kteří se nezaleknou a výkonem uspokojí nejen dobřanskou střídačku. Naopak mnohdy jsme ve výběru šikovných mladíků potlačili i kvalitu, kterou jsme nahradili "úplně něčím jiným". To se myslím povedlo. Hrál se svižný, aktivní hokejbal, kde akce střídala akci. O malinko jsme asi byli šikovnější než domácí a dva vydřené bodíky v České Třebové mají pro nás velkou hodnotu. Nicméně úspěch z venku musíme potvrdit doma, a tak je před námi další nesmírně těžký úkol. Mančaft za tuto neděli ale pochvalu zaslouží.“