1. liga

Start 1.NHbL je na spadnutí! Rozjíždí se boj o osm postupových pozic

1.NHbL – V sobotu 25. února úderem poledne bude vhozeno úvodní buly utkání mezi Svítkovem a Kelty, které odstartuje jarní část druhé nejvyšší soutěže. Během šesti týdnů si to osmnáct týmů rozdá o pouhých osm míst, které zaručí postup do play-off.

Před startem jsme vyzpovídali zástupce jednotlivých týmů, kteří se s námi podělili o plány na jarní část soutěže.

Otázky:

Jak hodnotíte podzimní část sezóny?

Jak proběhla zimní příprava? Absolvovali jste nějaká přípravná utkání?

Na čem jste přes zimu nejvíce zapracovali?

Jaký je váš cíl pro jarní část sezóny?

(v závorce je aktuální umístění před startem jarní části)

Jonáš Grufík, SHC Opava (1. místo)

1) S ohledem na umístění v tabulce musí být hodnocení pozitivní. Proti silným soupeřům jsme předváděli kvalitní výkony. Bohužel jsme opět ztráceli s týmy ze spodních částí tabulky, což nás může na konci sezony mrzet. Oproti loňské sezóně se mi zdá, že je liga kvalitnější. Zlepšuje se příprava mužstev a i tabulkový outsider může potrápit mužstva na čelních pozicích.

2) Příprava pochopitelně proběhla a byla hodně intenzivní. Myslím, že nás dobře připravila na jarní část.Trénovali jsme společně 3x týdně a prakticky všichni pracovali ještě individuálně. Aktuálně jsme už na hřišti a těšíme se na začátek ligy. Přípravné utkání i vzhledem k brzkému začátku soutěže neplánujeme. Nastoupíme rovnou do ligy proti Keltům.

3) Nejvíce se pracovalo na zlepšení fyzičky, bez které to dnes prostě nejde. O přípravu se postaral pochopitelně trenér Christ ve spolupráci s kapitánem mužstva. Tréninky byly náročné, ale bez práce koláče prostě neuděláte. Hodně jsme zapracovali na rychlosti a síle, která nám na podzim chyběla.

Nepochybuji o tom, že si na ně v dubnu nebo květnu vzpomeneme a budeme rádi.

4) Držet trend z podzimu a být v tabulce co nejvýše. Postoupit do play-off a ukončit sezónu výhrou!

Jan Donauschachtl, TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec (2. místo)

1) Podzimní část hodnotíme v klubu kladně, podařilo se naplnit cíle a pohybovat se v popředí tabulky. Držíme domácí neporazitelnost, což je také cenné a máme dobře nakročeno k účasti v play-off, kam postoupí jen 8 dlouhodobě nejlepších.

2) Zimní příprava proběhla podobně jako v loňském roce, chodili jsme na fotbálky do tělocvičny a čekáme, až si konečně uklidíme hřiště, abychom mohli začít trénovat i tam. Přípravný zápas venku v tomto počasí nemá smysl hrát, proto jsme i letos herní prověrku vynechali.

3) Klasicky jsme zapracovali na odpočinku a s tím souvisí i doléčení některých zranění. Na jaře by měli být všichni kluci v pořádku a čekám plnou, až přeplněnou sestavu.

4) Užší špička 1. ligy je vyrovnaná a na medaili může myslet 5-6 týmů. Chceme se umístit lépe než loni a to znamená medaili. Tým našich kvalit ani nemůže mít jiné ambice a možná je to jedna z posledních sezón, kdy se může pěkný výsledek podařit.

Pavel Štefka, SK Kometa Polička (3. místo)

1) S podzimem musíme být spokojeni, jsme na 3. místě a máme dobrou výchozí pozici pro jaro a boj o play-off.

2) Zimní příprava probíhá převážně individuálně. Většina hráčů přes zimu hraje lední hokej, od amatérské ligy až po nejvyšší soutěže. Ale důležité je, že něco dělají, jednou týdně chodíme společně do tělocvičny, kde vede tréninky kondiční trenér.

3) Nic speciálního netrénujeme, snažíme se zapracovat na fyzické kondici. Letos byla po dlouhé době krásná zima, takže bychom se na hřiště stejně nedostali. V našich podmínkách (na Vysočině)  jsme zvyklí, že herně to musíme doladit až v průběhu jarní části soutěže.

4) Play-off je jediný cíl, který si chceme splnit. Vzhledem k vyrovnanosti soutěže a faktu, že postupuje jen prvních 8 týmů, bude letos účast v play-off určitě pro většinu týmů známka úspěšné sezóny. V play-off to bude otevřené, tam už může vyhrát kdokoli.

Lumír Rosůlek, HbK Karviná (4. místo)

1) Podzimní část sezóny nebyla nejhorší až na pár zápasů, se kterými jsem byl nespokojen.

2) Zimní příprava byla intenzivní a doufám, že se nám to vrátí v podobě nějakého úspěchu. Přípravná utkání chystáme.

3) Na fyzičce.

4) Náš cíl je jasný – dostat se do finále a doufám, že se nám to podaří.

Václav Šlehofer starší, TJ Snack Dobřany (5. místo)

1) Zmínil jsem to už začátkem nového roku v rozhovoru na těchto stránkách. Hrajeme prioritně s mladými hráči, které si v klubu systematicky pipláme od mládežnických kategorií. Kádr je tudíž nezkušený, stále se učí a sehrává. Výkony byly tudíž nevyrovnané, i tak můžeme být se startovní pozicí do jarní části spokojeni, nikoliv však uspokojeni.

2) Jeli jsme dle plánu, měli jsme připraveno dost novinek, které jsme i aplikovali. Ovšem ne vše se povedlo, víc to rozvádět nebudu. V plánu jsme měli výjezd do Českých Budějovic, bohužel to domácí odřekli. Náhradu jsme podnikli v modelovém utkáni z vlastních zdrojů. Souhra pětek, trojic, dvojic, atd., také není na škodu. Jediným přípravným zápasem tak byl duel v Novém Strašecí, hrálo se 4x15 minut čistého času a to už malinko zápas o body imitovalo. Ačkoliv jsme nebyli kompletni, spoustu věcí nám tento mač odhalil. Závěry však z této generálky dělat nelze. Ostrý mač je jiná káva.

3) Tak předně musím poděkovat Michalu Pokornému za přípravu hřiště a areálu. Tréninkové jednotky probíhaly čtyřikrát týdně. Měli jsme perfektní podmínky k trénování. Mohli jsme tak pracovat takřka na všem a o to jsme se po určitých etapách snažili. Obecně řečeno: Slabiny se snažíte odbourávat a přednosti zdokonalovat či umocňovat, při tom všem nesmíte zapomínat na základy zimní přípravy. Hezky se to říká, v praxi je to hodně těžké vše a se všemi aktéry zkombinovat.

4) Cíle? Tohle neradi používáme, ale když už. Řešíme tedy i věci ohledně nového krytého zázemi. Co se týká sportovní stránky, pak hrát hlavně s našimi odchovanci. Nejít cestou nesmyslných střídavých startů. A když ano, pak to musí být pro mužstvo prospěšné. Jsou to totiž citlivé změny týkající se kabiny. A pak ten nejhlavnější, a sice, aby se naši šikovní mladíci zase o malinko kvalitativně posunuli. Zkrátka po sezóně si říct, dali jsme do toho všechno, jsme spokojeni, jedeme dál.

Martin Davídek, SK Kelti 2008 (6. místo)

1) Vstup do soutěže byl nad očekávání dobrý, nicméně v říjnu přišly první porážky a spousta remízových utkání. Výkony byly kolísavé a zápasy hodně upracované. Na druhou stranu jsme spoustu utkání dokázali otočit a zvítězit na nájezdy. Moje pocity i přes mírný optimismus v mužstvu jsou smíšené a vím, že máme opravdu navíc. Myslím, že jsme si „sedli“, zlepšila se tréninková i zápasová účast hráčů, dobrá parta mladých i služebně starších hráčů, nadšení a chuť na sobě pracovat. I přes tato pozitiva je bohužel absence na jednom tréninku cítit, protože trénujeme jen 2x týdně. S jedním tréninkem je to „hobby“.

2 a 3) Zimní příprava v rámci možností dobrá. Trénujeme dvakrát týdně (středa a neděle ) v tělocvičně, střídáme kruhový trénink, rychlost, výbušnost se sporty jako fotbal, florbal a basket. Od 2.2. do 5.2. proběhlo soustředění na Přimdě. Ti splnilo očekávání po všech stránkách, zařadíl jsem do tréninků tělocvičnu, posilovnu, spinning, výběhy, ale i lyže, bazén a saunu. A hlavně – tým se opět více stmelil, starší hráči šli mladým příkladem svým přístupem k tréninkům. Přípravný zápas jsme žádný nesehráli, ale většina hráčů hrála Nižborskou ligu po celé zimní období. Doufám, že hráči budou na první utkání správně nažhavení.

4) Pět utkání venku s těžkými í soupeři a jen dvě utkání doma. Tabulka je velmi vyrovnaná, bude to opravdu velmi těžké. Chci s Kelty a pro Kelty play-off!

Josef Brda, HC Rondo Teplice (8. místo)

1) Průměřně, mrzí hlavně slabá účast na venkovních utkáních.  

2) Příprava byla jednou týdně v hale v Mostě, kde jsme také sehráli miniturnaj s týmy Jungle Kladno a Mostem, oba zápasy jsme vyhráli.  

3) Nezaměřovali jsme se výrazně na nic.

4) Play-off a lepší účast.

Jan Falař, HBC Nové Strašecí (9. místo)

1) Za nás hodnotíme kladně, i když ke konci podzimu nám trochu došlo, minimálně bodově. To, že se budeme pohybovat kolem pátého místa jsme opravdu nečekali. A rozhodně si neděláme hlavu z toho, že jsme teď devátí. V tabulce před námi jsou čtyři týmy na které máme tři body manko, takže jsme v kontaktu a to je důležité.

2) Zimní příprava probíhala v klasickém režimu. Trénovali jsme třikrát týdně, dvakrát v tělocvičně, kde probíhaly kruhové tréninky a jednou venku, kde se běhalo, jak na vytrvalost tak na výbušnost. Vše vyvrcholilo víkendovým městským soustředěním, kde jsme absolvovali fyzické testy, tři tréninkové fáze, přípravné utkání s Dobřany a regenerace v bazénu. Co se týče zápasu, prohráli jsme, ale na výsledek jsme tolik nekoukali. Bylo to pro nás první seznámení se hřištěm, navíc jsme před ním měli dvě tréninkové fáze. I když se to možná zdálo jako pitomost, ukázalo nám to hromadu věcí, na kterých musíme na hřišti zapracovat. Teď nás čeká už jen hřiště, kde budeme dřít dvakrát až třikrát týdně.

3) Jak jsem říkal v předchozí odpovědi, zatím jsme pracovali jen na fyzické kondici, hlavně nohy, ruce a kompletní zpevnění těla. A také jsme tmelili kolektiv různými akcemi a teambuildingy, např. maturitní ples prvního centra Pavla Čadka.

4) Cílů je víc. Primárně se hokejbalem bavit, to je přeci to nejdůležitější. Nikdo to, alespoň u nás, neděláme pro peníze, tudíž zábava a chtít dokázat, že každý z nás má na to, by mělo být to, proč ten sport děláme. Co se týče umístění na konci základní části, stále avizujeme to, co jsme říkali na začátku sezóny – chceme se vyhnout bojům o sestup! Ale když se nám tak povedl podzim, postup do play-off by byl třešnička na dortu. A fanouškům jsme slíbili, že vyřazovací boje uděláme, tak budeme chtít nezklamat! O motivaci máme postaráno.

Petr Kopečný, Svítkov Stars Pardubice (12. místo)

1) Oproti letům minulým je to určitě posun, i když jsme ztratili zbytečné body se soupeři, kde jsme měli bodovat. Jsem rád, že jsme zapojili mladé kluky a dali jim šanci ukázat se.

2) Zimní příprava probíhala od listopadu do konce ledna v tělocvičně a v únoru jsme se již přesunuli na hřiště. Minulý víkend jsme sehráli tři přípravná utkání s extraligovými týmy - Hradcem Králové, Autosklem a Letohradem.

3) Snažili jsme se do kluků dostat zautomatizování hry jeden na jednoho, bránění a vykrývání rotací. I když jsme se na to zaměřovali přes zimu, na jaře budeme muset stále tyto prvky nacvičovat.

4) Jednoznačně play-off, nic jiného nebereme. První herní víkend máme Kelty a Brno, kde hrajeme o 6 bodů. Je nám jasné, že pokud tyto zápasy nezvládneme, můžeme se s vyřazovací částí rozloučit.

Jan Emmer, HBK Bulldogs Brno (14. místo)

1) Herně došlo ke zlepšení. Snížil se počet inkasovaných gólů, ale přechod na nový systém s sebou přinesl i nižší počet vstřelených gólů. Mrzí nás absence bodů z prvních dvou zápasů venku, kdy jsme vyjeli pouze v malém počtu a body nám unikly v posledních minutách. Dále mrzí porážka od České Třebové doma, kdy jsme byli třetinu a půl jasně lepším týmem, ale bez gólového vyjádření. Po prvním inkasovaném gólu kluci přestali hrát a soupeř to zkušeně využil. Naopak úspěchem byla porážka Opavy v posledním kole doma, kdy jsme byli Opavě i herně vyrovnaným soupeřem.

2) Zimní příprava probíhala od počátku ledna v tělocvičně. Nyní již trénujeme 3 krát týdně venku. Přípravné utkání bylo domluveno ještě s celkem České Třebové.

3) Na výbušnosti, koordinaci a rychlosti. Poslední dva týdny věnujeme herní souhře.

4) Vyhnout se sestupovým a barážovým umístěním. Získat nějaké body i z venkovních utkání.

Libor Komůrka, HC Jestřábi Přelouč (15. místo)

1) S podzimem nemůžeme být spokojeni, jelikož jsme určitě v tabulce tam, kde jsme být nechtěli a ani neplánovali. Bohužel za to může naše bídná koncovka, která nás trápila po většinu podzimní části.

2) Trénujeme dvakrát týdně, zbytek si hráči vyplňovali zimní ligou, která u nás každým rokem probíhá. V plánu máme dvě přípravná utkání s týmy Autoskla Pardubice B a Ježci Heřmanův Městec.

3) Přes zimu pracujeme samozřejmě na fyzičce a doufáme, že hráči našli při víkendových zápasech klid na svých hokejkách a přenesou si jej do jarní části. 

4) Vystoupat tabulkou co nejrychleji vzhůru a sezónu odehrát co nejlépe. V každém zápase bojovat o body a na konci vše sečíst. Věříme, že to bude veselejší počítání než v první části sezóny.