1. liga

Opavu táhne brankář Jonáš Grufík. Rád bych si vyzkoušel extraligu, přeje si

Hokejbal v Opavě prošel za poslední roky nebývalým vývojem. Z mužstva, které po konci v nejvyšší soutěži vznikalo tzv. na zelené louce, vzešel lídr druhé nejvyšší soutěže, u něhož by se ambicím na postup do CCM Extraligy nikdo divit nemohl.

Zakládáme si zejména na kvalitní defenzívě

V naprostém úvodu nahlédněme na podzimní část 1. NhbL. Opava se nachází na prvním místě vyrovnané tabulky a to i vaší zásluhou. Je kvalitní defenzíva to, co patří k perlám v opavských výkonech?

První místo je skvělý výsledek a všem patří velké díky. Na podzim jsme ale hráli trochu jako na houpačce. První zápas náš hned nejlepší, potom hned hrůza v Poličce. Na podzim jsme ztratili víc bodů, které nás mohou mrzet. Zakládáme si samozřejmě na dobré defenzívě, snažíme se hrát osobní obranu a většinou to přináší své ovoce. Bohužel v některých zápasech se trápíme střelecky a pak nám soupeř dá jeden nebo dva góly a my se jenom díváme. Toho bychom se měli vyvarovat.

Jaké další přednosti drží Opavu na čele prvoligové tabulky?

Naší devízou je hlavně dobrý pohyb po celém hřišti. Snažíme se hrát stejně jak v našem pásmu, tak i v pásmu soupeře. Navíc letos se nám zvedla i třetí lajna, což ostatním klukům pomáhá udržet síly do konce zápasu. Musíme ještě zapracovat na zrychlení celé hry a pohybu hráče bez míčku. Když na tomto zapracujeme, můžeme dojít hodně vysoko.

Vy působíte v Opavě již několikátou sezonu, jak tu podzimní část letošního ročníku hodnotíte z osobního pohledu?

Pro mě osobně tento podzim nepatří mezi ty nejlepší a ani si nemyslím, že bych klukům tak hodně pomáhal. Začal jsem studovat v Olomouci, díky čemuž nemůžu být na každém tréninku, což je znát. Například v zápase s Jindřichovým Hradcem to byl můj snad nejhorší výkon za poslední dva roky, kdy jsem inkasoval třikrát po mé chybě. Ale na jaře se to snad zvedne, alespoň se o to budu snažit ze všech sil.

První sezona byla jako z pohádky

Vaše výkony můžeme v Opavě sledovat již od prvoligových počátků, skvělý příběh týmu, který se vrací na přední hokejbalové pozice. Jak celou situaci vnímáte?

Před 4 lety jsme s kluky, co byli se mnou v dorostu, jsme byli smířeni, že hokejbal v Opavě už končí. Potom ale přišel Dušan Vladař a společně s panem Christem z toho vybudoval fungující oddíl. Hned první sezona byla jako z pohádky, když jsme skončili ve finále se Sudoměřicemi. Poté se ale z pohádky stala spíše tragédie. Další sezona přinesla vyřazení ve finále s Karvinou, druhé místo na Českém Poháru a loni tragické play-off z naší strany. Hrajeme celou sezonu na špici, ale v těch nejdůležitějších okamžicích prostě nedokážeme urvat to štěstíčko na naši stranu. Chybí nám právě vítězný typ hráče, který to strhne. Ale kdo ví, třeba se letos někdo najde (směje se).

Ač chceme nebo ne, umístění po podzimu nahrává k diskuzi o postupu do CCM Extraligy. Jsou to ambice současného výběru?

Samozřejmě bychom si přáli vyhrát. Děláme vše pro to, abychom konečně mohli zvednout ten vysněný pohár nad hlavu. Ale dle mě je rozdíl vyhrát 1. ligu a postoupit do extraligy. Když se podíváme na Rakovník, který neměl loni v 1. lize konkurenta a nyní hraje úplný spodek. Je to dost o hlavě, protože, když se prohrává, tak to nikoho samozřejmě nebaví a naopak. Proto si osobně myslím, že my, jako Opava, jsme spokojeni tam, kde jsme.

Z Moravy je cesta do extraligy náročnější

Pokud pomineme ambice týmu, neříkejte mi, že Vás ještě žádný extraligový klub o vaše služby neoslovil...

Z Opavy, respektive z Moravy, je cesta do extraligy náročnější. Navíc v extralize má každý tým minimálně jednoho výborného brankáře. Ale určitě bych si strašně rád zkusil tempo nejvyšší soutěže a vyzkoušet jsi zachytat proti těm nejlepším hráčům v republice.

Jak probíhá příprava na jarní část letošní sezony?

Po loňské povedené zimní přípravě jsme to letos vzali podobně, ale zvýšil se počet tréninků. Konečně trénujeme třikrát týdně, což je pro nás skvělé. Ale jaký bude mít příprava efekt, to se dozvíme až na jaře.

Do konce základní části již na jaře moc zápasů zbývat nebude, bude pro vaše mužstvo prioritou udržet si první pozici v tabulce?

Docela jsme si to pokazili naší prohrou v Brně. Ale takový je sport. My určitě budeme chtít udržet první pozici, abychom měli dobré východisko pro play-off. Čekají nás týmy ze středu tabulky, kteří nás dostatečně prověří. Rozhodně se diváci mají na co těšit.