1. liga

Opava i přes prohru podzimním mistrem, bitva o play-off se zdramatizovala

1.NHbL - Podzimní část druhé nejvyšší soutěže je definitivně u konce, osmnáct celků se ukládá k zimnímu spánku. Někteří mohou být spokojeni, druzí nikoliv. Na čele tabulky se přes zimu bude vyhřívat Opava, naopak v závěrečném kole letošního roku se výrazně zdramatizoval boj o play-off.

Kterým týmům se dařilo? Opava i přes porážku slaví titul půlmistra

Již před posledním zápasem měl tým Opavy jistotu první pozice po podzimní části. V posledním kole zajížděl na hřiště brněnských Buldoků. Ti věřili, že když budou hrát ve větším počtu, mohou Opavu potrápit. A to se skutečně stalo. Buldoci nastoupili do utkání a byla to jejich nejlepší třetina v sezoně. Odměnou za aktivitu jim byly dva vstřelené góly Zapletala a Fišera. Opava se sice začala mnohem více tlačit k brance, na snížení ale dokázal odpovědět Baláč. Poslední třetina byla po dalším snížení Opavy ve znamení urputného boje, kdy se favorit snažil vyrovnat, domácí poctivě bránili a neustále hrozili z protiútoků. Stav se změnil až minutu před koncem, kdy v power-play vyrovnali. V nájezdech následně Jakub Klíma připsal bonusový bod na konto Brna.

Drobného zaváhání opavských hokejbalistů stoprocentně využil nejbližší pronásledovatel z Jindřichova Hradce. Celek Olympu si před vlastními fanoušky poradil s trápící se Přeloučí. „V utkání jsme šli brzo do vedení a to nám paradoxně uškodilo, od té doby se ze hry vytratily všechny předzápasové taktické pokyny. O přestávce jsem musel vše důrazněji zopakovat a pak tým začal šlapat, jak měl a přidal dvě důležité branky, třetí třetinu jsme si zkušeně pohlídali a slavili tak domácí neporazitelnost. S podzimem jsme spokojeni, umístění v tabulce nepřeceňujeme, soupeři mají o zápasy méně a opticky jsou před námi. Osobně nesouhlasím s přeloženými zápasy na jaro, všichni bychom měli mít odehráno po podzimu stejně, ve stejných klimatických podmínkách a s podzimním kádrem. V budoucnu bych si přál spravedlivější soutěž, v které by výhradně rozhodovala jen sportovní stránka,“ komentoval současnou situaci trenér Jindřichova Hradce Jan Donauschachtl.

Přeloučský Petr Brykner však i přes bídný podzim rozhodně motivaci neztrácí: „Za sebe musím říct, že jsem si dnešní zápas opravdu užil. Co mě však znovu mrzí, je výsledek. Přestože zde od nás body nikdo nečekal, tak s lepší koncovkou v první třetině bychom na ně bývali pomýšlet mohli. Domácí jsou na rychlou hru i povrch zvyklí, ve druhé části nás přehráli a zápas pak kontrolovali. Navíc je podržel Filip Janák, který předvedl dobrý výkon. Umístění po podzimu je tragické. Nevím co k tomu říct. Když vstřelíme ve 12 zápasech jen 14 gólů ze hry, na kolik bodů asi můžeme pomýšlet. Doufám, že se dáme přes zimu dohromady a na jaře se třeba ještě vrátíme do boje o play-off. Bodů ve hře je ještě dostatek!"

Nájezdoví specialisté znovu bodovali

„Poslední utkání podzimu a opět remíza. Máme dobře natrénované nájezdy, a tak si to užíváme. Ale vážně. Po vyrovnané první třetině jsme chtěli do zápasu vlétnout a začít s agresivním napadáním a větší aktivitou ve střelbě. Bohužel jsme dvakrát propadli v útočném pásmu a soupeř trestal. Ale je fakt, že jsme nesložili zbraně a to se projevilo v poslední třetině. Soupeř nám ale snahu o zvrat stěžoval. Vždy, kdy jsme se přiblížili na rozdíl branky, Litičtí skórovali. Nakonec jsme ale remízu opět urvali v závěru. Nájezdy máme v ruce a vydolovali jsme cenný druhý bod,“ spokojeně hodnotil trenér Keltů Davídek, kteří doma v přestřelce přetlačili Litice poměrem 6:5 po samostatných nájezdech.

Na skvělé páté místo se po podzimu vyšvihly Dobřany, které v přímém souboji o play off v posledním duelu podzimu porazily Teplice. Výsledek otočily zejména díky skvělé druhé půli, ve které nasázeli do sítě Ronda tři branky. „Vstup do utkání a první třetina se nám celkem povedla, ve druhé části tam bylo z naší strany dost chyb, které dokázal hostující tým potrestat. V poslední třetině se nám už kontaktní branku vstřelit nepodařilo. Pohledné utkání z obou stran,“ popsal teplický Josef Brda.

Do boje o play-off se po výhře v Třemošné vrátilo také Nové Strašecí, kterému chybí k postupu do vyřazovacích bojů již pouhý bod. Po jasné výhře 6:0 nad Mladou Boleslaví se před koncem roku do pohody dostalo také Jungle Fever Kladno, nováček druhé nejvyšší soutěže zakončil podzim na krásné desáté pozici. Za nečekaný výsledek se dá označit i vítězství Chlumce nad Cidlinou nad Jihlavou v poměru 3:1, i přesto ale celek z východu Čech bude muset přezimovat na posledním místě prvoligové tabulky. Nyní si mužstva odpočinou, do prvoligového kolotoče se část z nich zapojí již o posledním únorovém víkendu.