1. liga

Krize Jestřábů nebere konce, Rondo ze dvou zápasů ukořistilo pouze bod

1.NHbL – Předposlední hokejbalový víkend roku 2016 přinesl tuhý boj zejména o příčky zaručující vyřazovací boje. Důležité výhry slaví Dobřany s Jihlavou, naopak pouze s bodem ze dvou zápasů se musely spokojit Teplice.

Ještě horší klima panuje ve východočeské Přelouči, která po další porážce kotví se ziskem patnácti bodů až na čtrnáctém místě prvoligové tabulky.

Program druhé nejvyšší soutěže odstartoval již v sobotu soubojem Teplic se Svítkovem, který po vyrovnaném průběhu musely rozhodnout až samostatné nájezdy. „Vyrovnané utkání, po zásluze jsme prohrávali, až po vyrovnání jsme začali hrát naší hru. Škoda, že se nám nepodařilo vstřelit vítěznou branku, dělba bodů je však spravedlivá. Nájezdy opět vyhrál soupeř, hostující útočník dvakrát převedl výbornou techniku i na našem betoně a pak že to nejde,“ zhodnotil utkání teplický Josef Brda.

Ani v následujícím střetnutí proti jindřichohradeckému Olympu se Teplickým neurodilo: „Na utkání odjelo pouze osm hráčů do pole. I přesto byl stav po druhé třetině 2:1. V závěrečné třetině už tým na obrat neměl síly a domácí celek přidal branky. Nutno však poděkovat týmu za bojovnost a za to, že se nevzdal. Rád bych ještě upozornil na skvělý plastový povrch, který je již v mírném mokru na venkovních hřištích absolutně nevyhovující a riskujeme na něm zdraví hráčů. Plast ano, ale jen v halách!“

Obdobně viděl duel i trenér soupeře z Jindřichova Hradce Jan Donauschachtl: „Již druhý soupeř za sebou k nám přijel jen v 8 lidech. První dvě třetiny se soupeř i v takovéto sestavě výsledkově držel, ale jen díky výbornému Vaníčkovi v teplické brance. Hra byla téměř na jednu branku, ale gólově jsme se výrazně prosadili až ve 3. třetině a zápas rozhodli v náš prospěch. Teplice ale musím pochválit, že ač hrály v sobotu doma se Svítkovem a v neděli jely v pár lidech přes půl republiky, rozhodně to u nás jen neodbránily, naopak, byly nám těžkým soupeřem a my museli na kluzkém povrchu předvést poctivý výkon, abychom udrželi domácí neporazitelnost."

Ani pardubický Svítkov na sobotní výkon z Teplic následující den navázat nedokázal, na hřišti v Kladně schytal od nováčka porážku 0:4. Nováček soutěže se vyšplhal na metu osmnácti bodů a v tabulce se posunul právě před pardubické mužstvo. V okolních břehách tabulky brousí i Lokomotiva Česká Třebová, která si v neděli pochutnala na Třemošné. Vysoké vítězství 7:2 se urodilo zejména ve druhé třetině, v níž se domácí Lokomotiva radovala hned z pěti vstřelených branek.

Trápící se Jestřábi přišli o výhru v samotném závěru

„Utkání se mi i s mírným časovým odstupem hodnotí stále velmi těžko. Na jednu stranu jsme všichni předvedli velmi kvalitní a ucelený výkon, ale ztratit dva body půl minuty před koncem je prostě škoda. V naší situaci a za podobného stavu musíme nechat při posledním střídání na hřišti absolutní maximum. Ideálně ještě něco málo nad jeho rámec a "sežrat" míček i s hokejkou soupeře. Výhra 1:0 by nás po posledních utkáních mohla velmi povzbudit, takto naopak převládají spíše negativní pocity," přiznává gólman Přelouč Tomáš Dvořáček.

„Samozřejmě, spoléhat v utkání na jednu vstřelenou branku je trochu bláhové, nicméně takových utkání jsme už zažili několik. Je skoro až k nevíře, že z takto dobře odehraného utkání odcházíme jen s jedním bodem. Každopádně musíme makat dál a věřit, že nám to tam konečně začne zase padat. Třeba to přijde už za týden v posledním podzimním kole, nebo až v jarní části. Pokud ale chceme pomýšlet ještě na účast ve vyřazovacích bojích, musíme k dobré hře přidat ještě dobrou koncovku,“ hledá příčiny trápení Přelouče Dvořáček.

Na druhé straně mohl být trenér Davídek s bodovým ziskem spokojen: „Naším cílem bylo hrát jednoduše, přímočaře, napadat soupeře v jeho pásmu a častou střelbou si vytvářet šance. Bohužel se nám to nedařilo. V domnění, že se soupeř porazí sám, jsme si hru komlikovali pozdními nahrávkami a nehledali nejjednodušší řešení. Stálo při nás štěstí při vyrovnání v powerplay a nájezdy přinesly další body. Spokojeni s výkonem ale nemůžeme být.“

Buldoci dojeli do Opavy pouze s osmi hráči do pole. V první třetině sice domácí hosty mačkali, góly však Buldoci inkasovali po smolných situacích. Hosté hrozili ze sporadických protiútoků, i přesto po první části svítil na tabuli stav 3:0 pro lídra tabulky. Ve druhé třetině domácí zvolnili a Brněnští poměrně účelně bránili. Opava i přesto navýšila své vedení na 5:1, o jediný čestný úspěch se postaral Jan Vysloužil, který využil ideální nahrávky Filipa Emmera a nedal Grufíkovi šanci. V poslední třetině se utkání dohrávalo a domácí navýšili na konečných 6:1. Pro hosty to byl milosrdný výsledek, který ale odpovídal jejich velkému nasazení a bojovnosti, se kterou toto utkání zvládli se vztyčenými hlavami.

Jak si vedou týmy v boji o play off?

Do vyřazovacích bojů se v letošní sezoně prokouše pouze nejlepší osmička, postupovým sítem tak neprojde hned desítka mančaftů. Důležité výhry si o právě skončeném víkendu připsaly Dobřany a Jihlava, která doma zvítězila v duelu s devátým Novým Strašecím poměrem 5:2. I přes výhru po nájezdech se situace zkomplikovala pro Mladou Boleslav, Tygři totiž darovali plzeňským Liticím bod, i když po dvou třetinách v Plzni vedli o dva góly. Tabulce i nadále vévodí Opava, která má tři body náskok před druhou Poličkou.