1. liga

Opava uhájila pozici lídra, Olymp si zastřílel. Chlumec po dvou měsících slaví

1.NHbL – Spoustu zajímavého přinesl druhý listopadový víkend v 1. národní hokejbalové lize. V souboji o úplné čelo tabulky Opava vykradla hřiště Karviné, na čele tak vládne s Kometou z Poličky.

Zastřílel si i Jindřichův Hradec, který doma jedenácti góly vyprášil Mladou Boleslav, po dvouměsíčním půstu se z výhry radoval i Chlumec nad Cidlinou.

Utkání, které svou důležitostí moravskoslezského derby o vedoucí pozici v tabulce, začalo aktivním přístupem Karviné. Opava však svojí hrou, důsledným obsazováním hráčů, poctivým bráněním, nepustila soupeře ke hře. Postupem zápasu si hosté vypracovali vyložené brankové šance a ve druhém dějství se po krásné kombinaci bratrů Máliků ujali vedení. Druhou pětici vzápětí napodobila i první pětka Opavy s gólovým zakončením Vladaře. Ve třetí třetině využil Porubčanský chybné rozehrávky domácího Zaremby a Palcer svým důrazem před gólmanem Smolkou přidal třetí branku Opavských v zápase. Karviná následně přidala na důrazu v osobních soubojích, které ale vedly pouze ke snížení zásluhou Szotkowského.

„Dnes musím pochválit celý mančaft za maximální pozornost a nasazení, především však brankáře Grufíka a mimo všech ostatních taky třetí pětku mladých. Jsem rád, že jsme dokázali vyhrát i druhé utkání s bývalým extraligovým týmem, v jehož řadách nastoupil i kladenský Dominik Barnošák, loňský vítěz kanadského bodování extraligy,‘‘ zhodnotil utkání trenér Opavy Jiří Christ.

Teplice v důležitém zápase přetlačily Strašecí, Olymp si zastřílel

V důležitém souboji o místa ve vyřazovacích bojích si dobře vedl také celek Teplic, který doma přehrál Nové Strašecí poměrem 5:2. „Hned první únik znamenal vedení soupeře, naše odpověď byla ovšem rychlá. Ve druhé třetině jsme darovali hostům vyrovnání, ale opět se podařilo rychle odpovědět, další dvě branky v poslední části pak pečetily naší výhru. Strašecí bylo nebezpečné jen z ojedinělých protiútoků, utkání bylo v naší režii,“ zhodnotil další vítězství Teplických Josef Brda.

Posun na třetí místo slaví v Jindřichově Hradci, který na domácím hřišti nevídaným způsobem zničil mladoboleslavské Tygry. Již v první třetině se Olymp prosadil pětkrát, vysoké vedení následně ještě výrazně navyšoval. Výhru v poměru 11:1 podtrhuje střelecká převaha domácích v poměru 45:9, navíc domácí ze dvou přesilových her vstřelili dvě branky.

Mnohem více se na tři body nadřeli hokejbalisté Keltů, kterým statečně vzdorovala Třemošná. Těsné vítězství Keltů mohl spokojeně okomentovat trenér Keltů Davídek: „Do utkání jsme vstoupili výborně. První třetinu jsme ovládli dobrým pohybem a střeleckou aktivitou, kterou jsme korunovali dvěma góly. Druhou třetinu poznamenala četná vyloučení a hra se vyrovnala. Přesto jsme měli mírnou převahu. Bohužel jsme se nechali rozptýlit častými diskuzemi jak se soupeřem, tak s rozhodčími, ve třetí třetině soupeř proměnil dvě presilovky a vyvinul na nás velký tlak. V závěru utkaní jsme se „srovnali“ a opět jsme navázali na výkon z první třetiny. Náš tlak přinesl vítězný gól a závěr jsme kontrolovali a udrželi cenné vítězství.“

Dva měsíce a dost! Chlumec oslavil domácí výhru

Z dalších výsledků můžeme zmínit vítězství Chlumce nad Cidlinou po nájezdech proti Jungle Fever, domácí se radují z výhry po dvou měsících. Navíc o tříbodovou výhru přišli v závěrečné periodě ještě při vlastní přesilové hře. Trápení pokračuje také ve východočeské Přelouči, která tentokrát na vlastním hřišti nedokázala zužitkovat střeleckou převahu a po třech inkasovaných brankách padla. Jestřábi tak klesli až na patnácté místo a vidina vyřazovacích bojů se tak vzdálila.

Trenér Jihlavy Lukáš Staněk mohl být po utkání pochopitelně spokojen: „Dnes jsme body získali hlavně díky naší skvělé bojovnosti, obětavosti, štěstí v zakončení a famóznímu Filipovi (Filip Koch pozn. aut.) v brance. Nejhorší pasáž z naší strany byla ve druhé třetině, kdy jsme úvodních sedm minut zmatkovali a snažili se rychle zbavovat balonku, zde byla Přelouč jasně lepším týmem. Naopak třetí třetina byla zvládnutá parádně. Moc nám pomohl první gól, který padl vteřinu před koncem úvodní třetiny."

„Věřil jsem, že proti Jihlavě dneska nějaké body získáme a v tabulce si polepšíme. Opak je však pravdou, opět jsme sehráli dobré utkání v poli, ale znovu jsme selhali v koncovce a doplatili na nezodpovědnost v obraně. Je to už takové klišé v poslední době, ale dnes znovu musím pochválit svého protějška. Filip Koch chytal výborně a situaci, kdy se nám v útoku vůbec nedaří nám neulehčil. Snad se to zlomí v některém z následujících utkání, kdy vzhledem k našemu tabulkovému postavení vůči našim soupeřům můžeme maximálně získat,“ řekl k porážce přeloučský Petr Brykner.