1. liga

Střídání na čele, první ligu vede Opava! Na dno klesl Chlumec

1.NHbL – Druhá nejvyšší česká soutěž pořádně zamíchala kartami. Dosavadní lídr z Jindřichova Hradce vůbec nezvládl východní trip, podlehl Karviné i Opavě a musel vedoucí pozici opustit.

Díky jednomu bodu ze souboje s Kelty se z poslední příčky, alespoň díky skóre, odpoutaly Litice, místo nichž na samotné dno klesl východočeský Chlumec nad Cidlinou.

Sobotní program 1. Národní hokejbalové ligy přinesl vysoké vítězství Tygrů z Mladé Boleslavi v Novém Strašecí a zejména přímý souboj o čelo prvoligové tabulky. Olymp z Jindřichova Hradce z pozice lídra zajížděl do Karviné, kde se snažil uhájit první příčku. Již první třetina ale naznačila, že Karviná doma nedá nic zadarmo a po vedení 3:0 bylo hotovo. Stejným způsobem prohrával Olymp hned následující den i v Opavě, i přes velkou stíhací jízdu ale body na cestu domů nezískal.

Trenér Olympu Jan Donauschachtl pochopitelně nemohl být s výsledky spokojen: „Karviná proti nám odehrála super utkání, je až k neuvěření, jak na svém nerovném povrchu dokáží hrát technický a produktivní hokejbal a k tomu ještě disciplinovaný. V Opavě jsme rychle prohrávali 0:3, ale do konce první třetiny jsme ještě dokázali vyrovnat, bohužel to bylo z naší strany vše a pak už jen pokračovalo další trápení. Máme za sebou katastrofální víkend sezony, herně se nám nedařilo vůbec nic, nabourané auto cestou zpět a polovina sestavy leží na kapačkách s podezřením na salmonelu, prostě Morava nám vůbec nesedla. Doufám, že za rok bude spravedlivý rozpis a přijedou oba soupeři k nám, po této zkušenosti se nám do těchto končin už nechce.“

Rondo schytalo těžký direkt, vyšplhá číhající Karviná na vrchol?

Na čele tabulky se nedařilo ani Rondu, které schytalo v Dobřanech nevídaný debakl. Ještě po první třetině tepličtí hokejbalisté vedli, následně ale desetkrát inkasovali a na bodový zisk mohli zapomenout.

„Letos jednoznačně nejlepší soupeř proti kterému jsme hráli. Už loňské play-off bylo velmi vyrovnané a to byla naše sestava o mnoho zkušenější, nyní nám chybělo sedm důležitých hráčů a brankář, což se jasně projevilo v utkání, které jsme absolutně nezvládli. Jediný moment, který z naší strany stojí za povšimnutí, je odvolané trestné střílení Černého, který přiznal, že uklouzl sám. Nyní nás čeká série utkání doma, kde budeme muset naplno bodovat, do sestavy by se měli vrátit minimálně kapitán Bím a brankář Vaníček,“ vyhlíží lepší zítřky teplický Josef Brda.

Nenápadná Karviná sice drží „až“ čtvrté místo tabulky, vzhledem k počtu zápasů jí ale pouhé dva zápasy chybí k vyšvihnutí na výsluní. Sobotní vítězství nad Jindřichovým Hradcem bývalý extraligový tým potvrdil proti východočeské Přelouči jen z části, po řádné hrací době se s ní rozešel smírně 2:2. Následně v samostatných nájezdech favorit střetnutí na svoji stranu strhl alespoň bod navíc.

„I přes to, že domů vezeme pouze bod, mám z dnešního utkání dobrý pocit. Stejně jako na Kladně byla z našeho výkonu cítit obětavost a týmovost. Domácí byli nebezpečnější a šancí si vytvořili víc než my, ale odjet odsud bez bodu jsme si dnes nezasloužili. Utkání nechyběly šance, ostré souboje, emoce. Bohužel i přes zlepšené výkony v posledních zápasech je naše situace vzhledem k play-off a dalšímu losu poměrně komplikovaná. Rozhodně však nic nevzdáváme a věříme, že to stejně jako v minulosti nakonec zvládneme,“ zhodnotil výlet do Karviné přeloučský Petr Brykner.

Litice i přes porážku v nájezdech opustily poslední příčku tabulky

Do nájezdů došlo také utkání mezi Liticemi a Kelty. Favorizovaní hosté v Plzni rychle prohrávali po gólu v úvodu utkání, v prostřední patnáctiminutovce ale tým z Berouna dokázal těsné manko umazat a v nájezdové loterii strhl vítězství na svoji stranu. I pouhý zisk jednoho bodu pomohl Liticím odlepit se ode dna tabulky, kam po porážce 1:7 s Jungle Fever Kladno spadl Chlumec nad Cidlinou.

Jak souboj Keltů s Liticemi zhodnotil hostující trenér Davídek? „Utkání s Liticemi bylo dalším z důležitých utkání. Hned v první minutě jsme dostali nešťastný gól, pak následovalo pět vyloučených na naší straně. A to poznamenalo nejen první třetinu. Nemohli jsme se dostat do tempa, hráli jsme utrápeně, stálo při nás štěstí, když soupeř nastřelil několikrát tyč. Utkání dvou trápících se mužstev nebyl pohledný. Pozitivem jsou dva body za větší šikovnost při nájezdech.“

V rámci nedělního programu zavítalo po dvou týdnech na brněnskou půdu hned druhé hokejbalové seskupení z okresu Plzeň, tentokrát Tatran Třemošná. Zápas to byl otevřený, přinesl mnoho příležitostí ke skórování i osobních soubojů, avšak o žádné velké brankové hody se nejednalo. Týmy spolu po celou délku hrací doby držely krok a o konečném výsledku rozhodla bláznivá třetí perioda se šťastnějším koncem pro brněnské Bulldogs. Z dalších výsledků musíme vyzdvihnout výhru Poličky nad Jihlavou či defenzivní partii mezi Novým Strašecím a Svítkovem, kterou rozhodla jediná trefa pardubického celku.