1. liga

Lídr zvládl drama v Jihlavě, Karviná s Novým Strašecím s nulou vzadu

1.NHbL – Všech osmnáct týmů se o víkendu zapojilo do prvoligového procesu, s blížící se zimní pauzou se všechna mužstva snaží nahnat body, poměrně v klidu mohou být zejména celky z čela tabulky.

Z elitní šestky zvítězila všechna mužstva až na teplické Rondo, které nečekaně utrpělo prohru na hřišti posledních Litic. Šlágr kola zvládl Jindřichův Hradec, aktivní Nové Strašecí vystoupalo již na páté místo!

Šlágrem kola by se dal rozhodně označit souboj Jindřichova Hradce a Jihlavy. V duelu se dlouho čekalo na první vstřelenou branku, v polovině utkání otevřel skóre lídr, který ve třetí části náskok uhájil a zvítězil 2:1. „Hokejbalový zápas v Jihlavě nemá s moderním hokejbalem moc společného, prostě to neumožní druhý nejhorší povrch v republice. Z toho důvodu jsme k zápasu přistoupili takticky úplně jinak a neslo to ovoce. Výhra je velmi cenná, i když těsná, ale hráli jsme jednoduše, drželi jsme balón a soupeře k ničemu moc nepustili. Říjen zakončíme očekávaným výjezdem do Karviné a Opavy, kde hájit neporazitelnost bude velmi těžké, nicméně rozhodně tam nepojedeme jen bránit a očekávám, že zápasy budou mít úroveň play-off a to vždy baví víc, než útočit do plných,“ sdělil plány na následující víkend trenér lídra tabulky Jan Donauschachtl.

Nové Strašecí stoupá tabulkou nezadržitelně vzhůru

Prohry Jihlavy mohli využít sousedé z předních vod tabulky. Vítězství za tři body a s čistým kontem vzadu mohli oslavit hokejbalisté Karviné a Nového Střašecí, kteří si doma poměrně hladce poradili s týmem Keltů 2008. Domácí tak vstoupili do letošního ročníku jako vyměnění a po utrápených výkonech v loňské sezoně pomýšlí vysoko.

Jan Falař, trenér Nového Strašecí, mohl být s hrou i výsledkem nadmíru spokojen: „Přesně pro takové zápasy ten sport děláme, nádherný pocit. Naprosto fantastický týmový výkon, zakončený nádherným výsledkem. Ať si soupeř říká co chce, ale derby je naše! Dneska jsme byli jasným pánem na hřišti, a to je výsledek 5:0 ještě milosrdný. Nesmíme však usnout na vavřínech, máme teď před sebou ještě dvě domácí utkání, ve kterých chceme získat minimálně šest bodů (směje se). Nesmím zapomenout poděkovat fanouškům, kteří byli zkrátka úžasní a hnali nás za plným bodovým ziskem.“

V souboji Buldoků se Svítkovem jsme sledovali bojovné utkání, které se rozhodovalo až v závěrečných minutách. Hosté, i když domácí přestříleli počtem střel na bránu 30:23, doplatili na pasivní vstup do utkání a za stavu 2:2 za naivní hru celé pětky, která místo uklidnění situace se vrhla do útočení a propadla následně ve vlastním obranném pásmu, čímž zcela nepochopitelně nechala v předbrankovém prostoru neobsazeného Večerníka a ten vstřelil rozhodující gól utkání. Vítězství posunulo Svítkov do elitní desítky.

Nájezdové loterie nahrávala domácím týmům

Řadu soubojů o víkendu rozhodovaly až samostatné nájezdy. Například teplické Rondo se muselo v plzeňských Liticích spolehnout až na loterii v podobě nájezdů, v nich se ale svěřencům Josefa Brdy vůbec nevedlo. „Chybělo nám dost hráčů, a první dvě třetiny jsme určitě nehráli to, co jsme chtěli, až v závěrečné třetině jsme dokázali domácí dostat pod tlak, třetí branku se nám přidat ale nepovedlo. V nájezdech se ukázala výhoda domácího plastového povrchu,“ krátce zhodnotil duel teplický Josef Brda.

S výsledkem samostatných nájezdů nemohou být spokojeni ani v Přelouči, která v této dovednostní disciplíně prohrála s týmem Jungle Fever. A jak duel viděl přeloučský Tomáš Dvořáček? „Vzhledem k vývoji utkání mám velmi rozporuplné pocity. Dostali jsme pouze jednu branku a bojovali o každý metr hřiště, ale pouze jednu branku jsme vstřelili a přišli o dva body. Bohužel se nám nedařilo v přesilovkách, nad kterými asi příliš přemýšlíme a děláme zbytečné chybičky. Pokud ale bude naše hra vypadat takto i v dalších zápasech, branky určitě přijdou!“

Naopak ani výhra v nájezdech nepotěšila hráče Opavy, kteří berou vítězství 2:1 po nájezdech nad Poličkou za ztrátu jednoho bodu. „Do zápasu jsme šli s tím, že potřebujeme tři body. Chtěli jsme soupeři navíc vrátit porážku z minulého zápasu. Vstup do utkání byl skvělý, brzo jsme vedli a měli jsme tlak. To však bylo z naší strany vše. Škoda jen, že jsme nedali gól do prázdné branky, soupeř měl v závěru obrovské štěstí. Alespoň nájezdy jsme konečně vyhráli a zlomili to prokletí z minulého víkendu. Ale i tak to beru jako ztrátu jednoho bodu, který nám bude chybět,“ hodnotí mírně zklamaný Jonáš Grufík.