1. liga

1. NHbL: Debakl Chlumce, domácí nuly a první výhra plzeňských Litic!

Druhá nejvyšší soutěž měla na programu o právě skončeném víkendu velkou porci zápasů, které přinesly zajímavé výsledky. K nejzajímavějším patří rozhodně vysoké vítězství Olympu Jindřichův Hradec, který nadělil Chlumci desetigólový příděl či čistá domácí vítězství favorizovaných celků.

Až v devátém letošním zápase se z vítězství radovaly Litice, které po nájezdech porazily pardubický Svítkov.

Venkovní trip Keltů se ziskem jediného bodu

Z velkého množství víkendových zápasů bychom rádi vypíchli hned několik výsledků. Hned čtyři celky dokázaly vyhrát domácí utkání bez obdrženého gólu, z největšího střeleckého odpoledne se těšili prozatím první hokejbalisté z Jindřichova Hradce. Bezmocnému Chlumci nad Cidlinou před svými diváky nastříleli deset branek, hned šest z nich přišlo v závěrečné třetině. Z dalších zápasů doma Jihlava vynulovala Jungle Fever, Dobřany pro změnu pardubický Svítkov. Ne zrovna kvalitní formu z posledních duelů potvrdili Kelti, kteří v Poličce prohráli 0:5.

Jak zápas viděl Jiří Hrabár, obránce Keltů? „Jet takovou dálku a pokračovat do Karviné dál s prázdnou? To se nelíbí asi nikomu. Štěstí se nám nelepilo na hokejky, a domácí nám dali jednoznačně lekci z produktivity. Gólman Poličky ukázal Keltům, jak se chytá, i když je stylově podobný naší trojce Liboru Opltovi. Bylo v tom všem i trochu smůly. V Karviné musíme jít štěstíčku naproti. Náš útočně laděný tým se nyní, po dobrém startu do soutěže, trápí.“

Nedělní souboj týmu z Berouna v daleké Karviné přinesl mnohem vyrovnanější průběh. Domácí hrozili zejména v přesilových hrách, ze sedmi dokázali využít hned dvě. Soupeř naopak dokázal skórovat při vlastním oslabení a i přes mírnou střeleckou převahu Karviné si ze hřiště favorita odvezl bod za porážku až po samostatných nájezdech.

„Hrál se hokejbal nahoru dolů, který se musel divákům i nově příchozím divačkám z hotelu Rybí dům líbit. Zbytečnými vyloučeními jsme si zkazili možnost lepšího výsledku, protože při hře 5 na 5 jsme byli mírně lepším týmem. Bod jsme si určitě zasloužili. Pozitivně jsem vnímal i odplatu kamaráda a spoluhráče Davida Volfa po zákeřném faulu protihráče u mantinelu. Nájezdy se nám nakonec nepodařilo proměnit ve svůj prospěch. Limitovalo nás totiž moje zranění,“ zhodnotil střetnutí hostující útočník Daniel Matys.

Trojlístek na čele chtějí dohnat Teplice, Polička šokuje

Na brněnský stadion se připlazili Šneci z Dobřan u Plzně, podobně mladý celek jako domácí Bulldogs. Obě družstva naservírovala divácké kulise kvalitní menu v podobě běhavého a ofenzivního hokejbalu s lepším koncem pro Brno, které si tak týden po lekci od Olympu připsalo další vítězství. Za nerozhodného stavu 1:1 domácí v závěrečném dějství udeřili dvakrát a připsali si na konto důležité tři body.

Na čele se v současné době osamostatnily tři týmy. Kromě zatím neporaženého Jindřichova Hradce se jedná o Poličku a Opavu, která přišla o druhou pozici po nedělní prohře na nájezdy v Novém Strašecí. Čtvrté Rondo sice ztrácí na předchozího soka čtyři body, má ale o dva zápasy odehráno méně. Tepličtí však v posledním zápase v přímém souboji nestačili na zmíněnou Poličku, která si díky třetí třetině doma ponechala tři body po výsledku 3:2.

Josef Brda jediné víkendové utkání teplického Ronda komentoval těmito slovy: „Vyrovnané utkání, domácí šli do vedení, brzy se nám podařilo vyrovnat z trestného střílení, které se povedlo Černému. Rozhodující moment byl na začátku 3. třetiny, kdy jsme inkasovali smolnou vlastní branku a následně po chybě další, v závěru jsme utkání chtěli zdramatizovat, povedlo se nám vstřelit kontaktní branku, vyrovnat se nám již nepodařilo. A to hlavně zásluhou vyloučení, v utkání se nám podařilo nasbírat 40 trestných minut, což je mnoho, musíme se zlepšit v disciplíně a lépe snášet křivdu. Ztracené body budeme muset dohnat nyní v dalších dvou venkovních utkáních.“

Až v devátém zápase letošní sezony dokázali hokejbalisté Litic poznat příchuť vítězství. Na domácím hřišti si sice díky nedisciplinovanosti Svítkova vytvořili střeleckou převahu, nejtěsnější možný náskok z první třetiny ale v závěrečné patnáctiminutovce neudrželi. Soupeřovo vyrovnání Plzeň nerozhodilo, domácí brali bonusový bod v nájezdech. Ani ten je ale z poslední příčky neodlepil, na sedmnáctý Chlumec však ztrácí již jen dva body.