1. liga

Favorité suverénní, Kelti přišli o domácí neporazitelnost s Českou Třebovou!

1.NhBL – Se skvělou úspěšností i nadále kráčí druhou nejvyšší soutěží řada favoritů, která si to hodlá v následném play-off rozdat o celkové vítězství. K nim rozhodně můžeme řadit i Kelty, kteří ale nečekaně na vlastním hřišti nestačili na deset statečných z České Třebové.

Na opačném pólu tabulky jsou Litice stále bez vítězství.

Souhrn kompletního kola začne na hřišti Olympu, kam dorazilo Brno. Na Buldoky čekal výjezd do Jindřichova Hradce, kde se utkali aktuálně s druhým týmem tabulky. Aby si nepřivezli porážku obdobnou té loňské (1:12), přizpůsobili taktiku kluzkému plastovému povrchu a nutno dodat, že kromě 25 sekund poslední třetiny, kdy inkasovali tři góly, se hrál vcelku vyrovnaný souboj. Ze statistik můžeme vytáhnout číslo, které říká, že právě hosté si v zápase nepřipsali ani jedno vyloučení.

„Na kluzkém povrchu jsme nemohli praktikovat naši hru, proto jsme do druhé třetiny lehce změnili taktiku a zjednodušili hru, což neslo ovoce a otočili jsme nepříznivý stav. Utkání jsme rozhodli na začátku 3.třetiny, kdy se nám povedlo nevídané, vstřelili jsme tři branky za úvodních 38 vteřin. Rád bych ocenil soupeře, že se neuchýlil k zákeřnostem a utkání dohrál se vztyčenou hlavou bez jediného vyloučení, navíc přidal ještě dvě branky. Hvězdou utkání byl snajpr Libor Slanina, který vstřelil 5 branek a jeho dvorní asistenti Mátl s Radvanským, kteří si připsali každý po třech asistencích. Začátek sezony se povedl, umístění v tabulce však nepřeceňujeme, čeká nás těžký říjen zakončený výjezdem do Opavy a Karviné, po kterém bychom ale rádi udrželi první čtyřku,“ věří Jan Donauschachtl, trenér Olympu Jindřichův Hradec.

Opava s obtížemi přehrála nováčka, Rondo neomylné

Z dalších týmů z čela tabulky si skvělé výsledky z předchozích kol pohlídala Opava, která doma po boji přetlačila kladenský Jungle Fever. „Kladno na nás nastoupilo agresivně a jeho jednoduchá hra nám dělala problémy. Ve druhé třetině jsme sice šli do vedení, ale Kladno rychle vyrovnalo. Rozhodující byl náš nástup ve třetí části kdy jsme dali dvě pěkné branky. Soupeř ještě snížil, ale my jsme si závěr už pohlídali. Věřím, že nás tenhle zápas ještě víc zocelil a z výjezdu přivezeme důležité body,“ řekl brankář Opavy Jonáš Grufík.

Teplické Rondo se muselo pro změnu poprat s venkovním prostředím, zápas v Novém Strašecí ale dokázalo zvládnout. „Ač výsledek možná nevypadá, byl to celkem jasný zápas. I když jsme nevyužili dost šancí, tak je výhra Teplic zasloužená. Nám nešlo skoro nic. Ale asi jsme takový zápas potřebovali, sedneme si na zadek a odrazíme se od něj do dalších bojů. Soupeř nám krásně ukázal, kde nás tlačí bota,“ okomentoval porážku s Rondem trenér Nového Strašecí Jan Falař.

Jak zápas viděl na opačné straně barikády teplický Josef Brda? „Opět nám chybělo několik hráčů, a tak podruhé za sebou nás bylo venku jen devět. I přesto jsme však od začátku měli utkání ve své moci, za stavu 5:1 jsme ve třetí třetině již utkání chtěli dohrát. Jde o zaslouženou výhru, za kterou je potřeba přítomným hráčům poděkovat.“

Z horní poloviny tabulky zvládly utkání i celky Karviné a Jihlavy. První jmenovaní si doma poměrně hladce pohráli s Tygry z Mladé Boleslavi, na hřišti posledních Litic si mnohem více starostí přidělala Jihlava. Domácí byli střelecky aktivnější, jenže po špatném začátku museli dotahovat dvoubrankové manko. To se jim již nepodařilo, Jihlavští si z Plzně vezli tři body za vítězství 4:2. O tom, že domácí prostředí rozhoduje se přesvědčily i Dobřany v Třemošné a Chlumec nad Cidlinou v Poličce.

První letošní porážku Keltů má na svědomí Česká Třebová

Naopak ani podpora domácích fanoušků Keltům k porážce České Třebové nepomohla. „Utkání s Českou Třebovou mělo přinést povinné body za vítězství. Soupeř však byl proti. Opíral se o dobrý výkon brankáře a dobrou osobní obranu, se kterou jsme si neporadili. Snahu hráčům nemohu upřít, nechali na hřišti mnoho sil. Měli jsme dobrý pohyb v útočném pásmu. Ale na převahu, kterou jsme měli, šlo málo z našich střel na bránu. Z ojedinělých protiutoků po našich chybách soupeř trestal. Věřím, že jsme si zápasem vybrali špatný den a o ztracené body se porveme v Poličce a Karviné,“ okomentoval první domácí porážku Keltů trenér Davídek.

Výsledkový souhrn zakončíme východočeským derby v Pardubicích. Místní Svítkov zde sice s Jestřáby prohrával již v první třetině, nakonec ale po řadě nevyužitých šancí soupeře dokázal manko umazat a otočit. Po výhře se pardubičtí hokejbalisté posunuli na deváté místo, oproti desáté Přelouči mají ještě jedno utkání k dobru.

Utkání zhodnotil Martin Šmíd z Přelouče: „Po dlouhé době jsme prohráli na hřišti našeho hlavního rivala. Musíme však uznat, že tentokrát hrál soupeř dobře a zdobil ho přesně ten způsob hry, který jsme vždy praktikovali my. Nás může mrzet jen to, že jsme nenavýšili skóre na 0:2, šance na to byly. Od druhé třetiny už byli domácí lepší. Nic se neděje, musíme jet dál!“