1. liga

Bez porážky již jen Olymp a Rondo, Litice stále čekají na výhru

Nekompletních pět kol nám již plně vykrystalizovalo týmy, které se budou v letošní sezoně prát o místo v osmičlenném play-off a celky, pro něž bude klíčový boj o udržení ve druhé nejvyšší soutěži.

K prvním jmenovaným se zajisté řadí hokejbalisté z Jindřichova Hradce a Teplic, na opačném pólu tabulky zisk každého bodu počítají Litice či Tatran Třemošná.

Teplické Rondo, které po neúspěšné baráži chce opanovat přední příčky druhé nejvyšší soutěže, pokračuje i po čtyřech zápasech bez jediné porážky. V náročném programu v sobotu ustálo střeleckou převahu Jestřábů z Přelouče a dokázalo na východě Čech zvítězit fotbalovým výsledkem 2:0. Jak zápas viděl teplický Michael Chmelina? „V sobotu jsme dorazili do Přelouče bohužel jen v 9 lidech. Přesto nebo právě proto, že nás bylo méně, jsme podali kvalitní výkon. Hráli jsme disciplinovaně, semknutě a podařilo se nám odvézt tři body, čehož si ceníme, protože Přelouč je kvalitní soupeř a nebude dávat nikomu body zadarmo.“

Další tři body slavili Tepličtí po totožném výsledku v neděli po souboji s Chlumcem nad Cidlinou. „V neděli jsme hráli doma. Přišlo nás více, ale výkon byl dle mého názoru paradoxně horší. Chlumec nad Cidlinou vyznává, stejně jako my, tvrdou hru, a proto byl zápas plný osobních soubojů a nebylo lehké se prosadit. Postupně se nám přeci jen podařilo překonat soupeřovu obranu a postupně jsme se prosadili. Za víkend zaslouží absolutorium náš gólman Michal Vaníček, který je oporou týmu, a který by patřil, dle mého názoru, i mezi nadstandardní gólmany v rámci extraligy,“ sdělil nejstarší hráč v dresu Ronda Michael Chmelina.

Olymp otočil nepříznivý stav a vládne 1.NHbL

Přímý souboj o čelo tabulky se uskutečnil v Jindřichově Hradci, před fanoušky Olympu dorazili až z Berouna Kelti. Hostující tým dlouho držel na horkém hřišti soupeře naději na vítězství, po půlhodině hry dokonce vedl nejtěsnějším možným způsobem. Domácí ale skóre během třetí třetiny otočili a díky tříbodovému vítězství se osamostatnili na čele prvoligové tabulky.

Zápas nám zhodnotil trenér Olympu Jan Donauschachtl: „Hrálo se velmi kvalitní utkání, na obou stranách plné střídačky hráčů, tak má vypadat boj o čelo tabulky. Myslím si, že jsme měli více ze hry, měli jsme více šancí a trefili třikrát tyčku, soupeř však statečně vzdoroval a ukázal nám, proč se mu letos daří. Bohužel nám nevycházely přesilovky a tak udeřil soupeř, po úmyslném ofsajdu jsme prohráli obranné buly a hráč hostí propálil vše i s gólmanem. Utkání jsme však nevzdali a ranou od modré vyrovnal Kohút," popisuje.

Zápas mezi Olympem a Kelty byl opravdu vyrovnaný a body by si podle všeho zasloužily oba celky. „Utkání by asi slušela remíza, ale proti byl Hunal, který dal vítěznou branku, konečně v přesilovce a do prázdné branky pečetil Slanina. Ozdobou utkání byly výkony obou osmnáctiletých brankářů – Janáka i Oplta na straně Keltů. Vydřeli jsme tři body, ale bohužel počítáme i ztráty. Hned tři hráči v průběhu neděle oznámili konec nebo přerušení kariéry z různých důvodů, což bude citelná ztráta a komplikace v bojích o play off, ale i tohle je bohužel hokejbal,“ mrzí kouče Jihočechů Donauschachtla.

Na straně poraženého týmu zavládlo zklamání, což je jasně poznat i z hodnocení trenéra Davídka: „Do Jindřichova Hradce jsme odjížděli s odhodláním sebrat soupeři body. Dvě třetiny se hrál rychlý a bojovný hokejbal. Vynikali zejména oba brankáři. Vytvořili jsme si několik gólových šancí, ale bohužel neproměnili ani ty největší. Utkání nás stálo hodně sil, jedenáct vyloučených je velký extrém a oslabení nám síly ještě více ubíralo. Bohužel, přísný metr rozhodčích v závěru utkání dal šanci domácím nejen vyrovnat, ale i vstřelit z přesilovky vítězný gól. Naši hráči podali velmi bojovný a sympatický výkon, ale nedisciplinovanost nás připravila o body. A to musíme do příštích utkání změnit.“

Jihlava přetlačila Třemošnou, Opavští vezli tři body ze Svítkova

V bodovém kontaktu s čelními příčkami zůstala i Jihlava, která, i přes nepřesvědčivý výkon, brala plný počet bodů v souboji s Tatranem Třemošná. „Jediné pozitivum z dnešního zápasu jsou získané body. Nedokázali jsme se vyrovnat s agresivní hrou soupeře a ve hře pět na pět jsme byli téměř po celý zápas horším mužstvem. V Jihlavě zkrátka již delší dobu platí, že proti slabším soupeřům neumíme hrát náš styl hokejbalu a přizpůsobujeme se soupeři. Další kaňkou utkání je dlouhodobé zranění obránce Jiskry, které utrpěl v nečistém souboji u mantinelu, utkání nedohrál pro tržnou ránu ani další bek Gregor,“ počítal po zápase ztráty jihlavský kouč Lukáš Staněk.

Z dalších utkání můžeme zmínit bodovou krádež Nového Strašecí v Přelouči, která tak zakončila víkend bez zisku jediného bodu. Tříbodový zisk z východu Čech přivezla po vítězství 3:2 i Opava. „Utkání ve Svítkově mělo klasický průběh. Oni dali rychlý štastný gol a začali bránit. My jsme se dvě třetiny trápili, ale nakonec jsme to urvali na naši stranu. Škoda jen té moji hrubky v závěru, nemuseli jsme se o to vítězství strachovat až do poslední vteřiny,“ zhodnotil utkání opavský Jonáš Grufík. Souboj České Třebové s Poličkou skončil po nájezdech příznivěji pro domácí Lokomotivu. Důležité tři body brali také mladoboleslavští Tygři, kteří díky skvělé první třetině porazili Dobřany.

„Před utkáním jsme hráčům jasně vysvětlili, kde je síla Mladé Boleslavi, na co si mají dát pozor. Prvních pět minut jsme jasně dominovali, ale vzápětí jsme bohužel udělali čtyři chyby, které soupeř tvrdě potrestal přesně tak, jak jsme upozorňovali. Výsledek je možná vůči naší předvedené hře a množství neproměněných šancí hodně krutý, ale hraje se na body. Musíme se soustředit na další zápasy a zapracovat na chybách,“ zhodnotil vystoupení Dobřan v Boleslavi trenér Petr Chvojka.