1. liga

Olymp po dvou výhrách do čela, šlágr kola rozhodly až nájezdy

Osmnáctičlenná skupina druhé nejvyšší soutěže má za sebou nekompletní čtyři kola, začínají se dělit favorité a outsideři. Do pozic v horních patrech tabulky bude rozhodně promlouvat Olymp z Jindřichova Hradce, který má po pěti zápasech dvanáct bodů.

Na záda mu dýchají týmy Keltů a Opavy, bez prohry pokračuje i Přelouč. Na opačném pólu tabulky zatím tápe celek plzeňských Litic.

Program 1. Národní hokejbalové ligy odstartoval o právě skončeném víkendu již v sobotu, kdy se Olymp z Jindřichova Hradce vydal na hřiště České Třebové. Po dvou třetinách sice bylo skóre vyrovnané, tým z jihu Čech ale dokázal v závěru čtyřmi góly odskočit a hladce zvítězit. Tři body následně potvrdil výsledkem 5:2 i v Chlumci nad Cidlinou a nic mu tedy nebránilo vyšvihnout se do čela prvoligové tabulky.

K zatím největším konkurentům Jihočechů patří Kelti, kteří ve šlágru kola před vlastními fanoušky přehráli Teplice 3:2 po nájezdech. „Do utkání lépe vstoupil domácí tým a po zásluze se dostal do vedení a v první třetině byl lepším celkem. Rondo zase mělo lepší začátek druhé třetiny, kdy vyrovnal Bím. Ve třetí třetině to v dešti už byl boj o to nespadnout a nezranit se. I přesto jsme se v přesilovce po nacvičené souhře ujali vedení. Domácí v závěru dokázali i přesto srovnat stav utkání. Nájezdy nám poslední dobou příliš nejdou. Před začátkem utkání bychom bod brali, v průběhu nás mrzí nepohlídaný závěr. Na deset hráčů slušný výsledek, nicméně neúčast řady hráčů nás mrzí, bodů jsme si mohli odvézt více,“ zhodnotil střetnutí mírně zklamaný teplický Josef Brda.

Komentář trenéra Keltů Martina Davídka: „Očekávali jsme že Teplice, jako loňský finalista, budou nepříjemným soupeřem. Chtěli jsme udeřit hned v první třetině, leč jsme se prosadili jen jednou i přes několik dobrých šancí. A to se přesně odrazilo ve třetině druhé. Soupeř se probral, zatlačil nás do obranného pásma a my jsme najednou byli všude později, Teplice srovnaly a v závěru dokonce skóre otočily. V době, kdy jsem přemýšlel o power-play, jsme z tlaku vyrovnali Bóďou Gothardem a v následných nájezdech jsme získali další bod za vítězství. Kromě celého mužstva chci vyzdvihnout výkon naší obrany, která se musela obejít bez zkušených opor Kubra a z utkání odstoupivšího Volfa pro zranění. Naši mladíci se se situací vyrovnali velmi dobře.“

Polička udolala vzpouzející se Buldoky, Dobřany mají ještě na čem pracovat

K týmům, které si rozhodně nemohou stěžovat na vstup do nového ročníku, patří rozhodně i Přelouč, která má po třech odehraných zápasech na kontě maximální počet devíti bodů. Cennou výhru z venku přivezla Opava, která si zastřílela v České Třebové, či Karviná, jenž v přestřelce udolala Svítkov Stars Pardubice v poměru 7:5. Naopak v souboji ve středu tabulky Nové Strašecí dlouho pomýšlelo na body z Dobřan, třetí třetina se ale hostujícímu týmu vůbec nepodařila. Výsledek 4:1 pro Snak mluví za vše.

„Celý zápas jsme soupeře přehrávali a až na jeho ojedinělé výpady jsme kontrolovali průběh zápasu. Bohužel bylo to právě Nové Strašecí, které nám vstřelilo první branku z ojedinělé akce. Na začátku třetí třetiny jsme naštěstí střeleckou impotenci nechali v šatně a během čtyř střídání vstřelili čtyři branky, kterými jsme rozhodli o výsledku. Soupeř už jen korigoval při naší nekoncentrovanosti. Každopádně je pořád na čem pracovat,“ hodnotil trenér Dobřan Petr Chvojka.

Na straně Nového Strašecí spokojeností rozhodně nehýřil ani kouč Jan Falaš: "Ztracené body. Měli jsme utkání výborně rozehrané, ale nedovedu si vysvětlit výpadek na začátku třetí třetiny. Pak už soupeř výsledek pohlídal. Je vidět, že kluci z Dobřan jsou dlouho pospolu, takže rozhodla asi zkušenost. Škoda, znegovali jsme si dvěma minutami celý zápas. Navíc se nám dnes nedařily početní výhody, myslím, že kdybychom dali druhý gól, byla by třetí třetina o něčem jiném."

Ačkoliv v loňské sezoně prohráli Buldoci oba zápasy s Kometou vcelku jednoznačně, odehrál se v Novém Lískovci „litý“ boj o každý metr hřiště. Hosté vstoupili do zápasu přece jen lépe, ale z přemíry snahy se dopustili hned dvou navazujících faulů a domácí hráli rázem dvojnásobnou přesilovku, tu ale trestuhodně prohospodařili. Naopak hosté udeřili z prvního delšího závaru před brankou domácích, kdy Grubhöffer s přispěním teče domácího hráče vstřelil první gól utkání. 

Domácí nesložili zbraně a nadále hráli svůj „kousavý“ hokejbal. Odměnou jim byl vyrovnávací gól Jiřího Kaliny, který individuální akcí srovnal v končící přesilové hře na 1:1. Ve druhé části se hrál i nadále urputný hokejbal, ale všechny šance zmařili výborní brankáři. A boj pokračoval i v poslední třetině a přes několik šancí na obou stranách utkání v základní hrací době skončilo smírně a následovaly nájezdy, ve kterých hosté urvali druhý bod.

Z dalších bodů se nemohl radovat celek Jungle Fever Kladno, který na vlastním hřišti i přes střeleckou převahu Jihlavu neporazil, utkání ovlivnila již první část, kdy se hosté dostali do dvoubrankového vedení. "Do Kladna jsme jeli pouze s jedenácti hráči, z toho byli dva dorostenci, od toho se také odvíjela naše taktika. Potřebovali jsme nutně odvézt nějaké body. Nehráli jsme rozhodně hokejbal na krásu a vycházeli ze zajištěné obrany, což byla jediná cesta k úspěchu. Jsou to pro nás cenné tři body a doufám, že se tímto vybojovaným vítězstvím odrážíme k lepším zítřkům. Kluky bych chtěl pochválit, protože krom zmiňovaných dvou dorostenců, kteří mimochodem hráli nadočekávání dobře, hrálo pouze pět hráčů z loňského A-týmu, zbytek byli de facto nováčči. Utkání vyšlo i Filipovi v brance, podržel nás v klíčových momentech utkání," zhodnotil střetnutí na půdě nováčka jihlavský trenér Lukáš Staněk.. 

O vítězství Tatranu Třemošné proti Liticím rozhodla až závěrečná patnáctiminutovka, ve které domácí mužstvo dokázalo otočit nepříznivý stav. Právě plzeňský tým zůstává se ziskem jednoho bodu na posledním místě prvoligové tabulky.