1. liga

Polička složila Opavu, Jihlava stále bez bodu. Kelti stoprocentní

1. NHbL – Druhá nejvyšší soutěž přinesla o víkendu hned čtrnáct zápasů, ve kterých se urodily zajímavé výsledky. I nadále čeká na první výhru celek Jihlavy, který se tentokrát musel sklonit před Opavou a Kelty, kteří po třech zápasech vedou tabulku 1. NHbL!

Chuť po první vysoké porážce v lize si spravila Karviná, která na vlastním hřišti rozstřílela Českou Třebovou.

Druhá nejvyšší soutěž přinesla řadu zápasů, mezi nimiž se objevilo několik poměrně nečekaných výsledků. Olymp Jindřichův Hradec uhrál pouze jediný bod v Mladé Boleslavi, Česká Třebová naopak ve východočeském derby vykradla hřiště Chlumce nad Cidlinou, Dobřany zase plzeňské Litice. Dvě utkání na domácím hřišti čekala tým Nového Strašecí, sobotní vystoupení rozhodně nedopadlo podle představ. „Nebudu chodit kolem horké kaše. Soupeř byl od druhé třetiny jasně lepší. Nám nefungovalo nic, dělali jsme školácké chyby. Mrzí mne neuznaný a dle mého pohledu regulérní gól ke konci první třetiny, pak by možná zápas vypadal trochu jinak. Ale nebudeme brečet, musíme získat body v neděli s Třemošnou,“ byl rozhodnut po vysoké porážce s Poličkou kouč Nového Strašecí Jan Falař.

V neděli byl lodivod Nového Strašecí po souboji s Třemošnou daleko více spokojen: „Přesný opak zápasu s Poličkou. Soupeř byl nebezpečný pouze první třetinu, kdy s námi dokázal běhat. Ale do žádné velké gólové situace jsme ho nepustili. Od druhé třetiny jsme byli jasným pánem na hřišti, i když jsme spoustu jasných šancí neproměnili, tak výsledek bereme. Věřím, že se náš výkon lidem líbil. Těší mne také tři využité přesilovky, už bylo na čase. Jen škoda, že jsme Kubovi nepomohli k čistému kontu. Jsme, jak s výsledkem, tak hlavně s předvedenou hrou, spokojeni.“

Česká Třebová po porážce v úvodním ligovém utkání zajížděla na horkou půdu Chlumce nad Cidlinou, odkud se body nevozí vůbec lehko. Lokomotiva to ale zvládla. Hodnocení zápasu se ujal Michal Broulík, hrající trenér TJ Lokomotiva Česká Třebová: „Vstup do zápasu se nám vydařil a podařilo se nám vstřelit i první branku zápasu, bohužel se jednalo o vlastní gól. Tento nepříjemný moment nás nijak nepoznamenal a s příbývajícím časem první třetiny jsme si vypracovávali postupně brankové příležitosti. Dvě z nich se nám podařilo proměnit a zvrátit tak vývoj zápasu. V poslední části se za obranu domácích dostal Hudec, který byl faulován, následné trestné střílení proměnil, a pojistil tak naše vedení. Po zbytek zápasu jsme se snažili kontrolovat hru a nepouštět chlumecké hráče do souvislejšího tlaku."

Nedělní utkání v Karviné však již nebylo ze strany České Třebové příliš povedené. „Ve druhém víkendovém zápasu nás čekal výjezd do Karviné, kde jsme absolutně nezvládli první dvě střídání, protože ještě neskončila první minuta a my dvakrát inkasovali. Domácí to uklidnilo a nám chvíli trvalo než jsme hru alespoň vyrovnali. Když se nám to podařilo, tak v poslední vteřině první třetiny přišel třetí zásah do naší klece. Před třetím dějstvím jsme věřili, že udržíme-li vzadu nulu a podaří se nám do poloviny poslední patnáctiminutovky snížit, mohli bychom se zápasem ještě něco udělat. Nestalo se tak, průběh byl opačný. Inkasovali jsme další branky, po kterých bylo jasné, že si žádný bod neodvezeme. Svoje příležitosti ke skórování jsme si také vytvořili, ale využili jsme pouze jedinou, což je málo. Byli jsme úplně bez jiskry," zklamaně zhodnotil střetnutí zmíněný Michal Broulík.

Kelti jedou na vítězné vlně, bývalý extraligový celek Jihlavy se trápí

Dvě využité přesilové hry, desetigólová přestřelka a vítězství 6:4. Přesně takové bylo utkání Přelouče s prvoligovým nováčkem z Kladna. „Dnešní utkání bylo opravdu velmi těžké. Teď nemám na mysli pouze počasí, ale hlavně hru našeho soupeře. Kladno dnes hrálo velmi dobře, a kdyby byl sport vždy spravedlivý, určitě by si odsud nějaký bod odvezlo. Je však známo, že nemalou roli hraje také štěstí a to bylo dnes na naší straně. Za nepříznivého stavu jsme nesložili zbraně a dokázali znovu dokonat obrat. Šest bodů ze dvou těžkých utkání je výborný výsledek, na který budeme chtít navázat i za týden v Mladé Boleslavi," hodnotil skvělý vstup Jestřábů do sezony přeloučský Petr Brykner.

Kelti vstoupili do sezony excelentně a po třech kolech jsou s plným počtem bodů na čele. „Zápas s Brnem se odehrával za tropického počasí a to se odrazilo i v úrovni utkání. Soupeř přijel s deseti hráči do pole a myslím si, že jsme Brno trochu podcenili. Náš tým hrál na tři lajny a asi jsme si mysleli, ze Buldoci odpadnou a vítězství bude jednoduché. Ale přišlo trápení, hráli jsme složitě, v naší hře bylo málo pohybu. Výjimkou byl úvod a konec utkání. Díky naší trpělivosti a touze po vítězství jsme v úplném závěru strhli výhru na svoji stranu,“ komentoval vývoj kouč Davídek.

S utkáním proti Jihlavě hned následující den byl Davídek spokojen daleko více: „Nedělní zápas s Jihlavou se hrál snad ještě ve větším vedru než ten sobotní. Ale tentokrát jsme se, s vervou Keltům vlastní, do soupeře pustili hned od začátku. Po krásných kombinacích první a druhé lajny jsme se ujali vedení 2:0 a postupně soupeře drtili svými kombinacemi, střelami a nasazením. Do velkých šanci jsme soupeře nepustili a když Jihlava ohrozila naši branku, stal tam jistý Tonda Oplt. V poslední třetině naskočil navíc ke své premiéře teprve čtrnáctiletý dorostenec Vítek Vozdecký a utkaní dochytal bez obdržené branky. Za nedělní utkání chci tým pochválit. A samozřejmě i diváky.“

Střední příčky prvoligové tabulky jsou po třech hracích dnech velmi vyrovnané, mezi druhým a osmým místem je rozdíl jediného bodu. Bez ztráty bodů pokračují Kelti, Přelouč a Rondo Teplice, naopak na bodový zisk stále čekají v Jihlavě a Třemošné. Následující víkend je na programu například souboj Keltů s Rondem či vystoupení Opavy v České Třebové.