1. liga

Opava vyprášila exligistu, Teplice v repríze loňského semifinále přehrály Jihlavu

Kromě nejvyšší hokejbalové soutěže má za sebou první hrací kolo i 1. Národní hokejbalová liga. Do boje se vrhlo všech osmnáct zástupců.

K nejzajímavějším výsledkům úvodního kola můžeme přičíst vysoké vítězství Opavy nad loňským extraligovým týmem z Karviné či Teplic, které před vlastními fanoušky znovu dokázaly zdolat Jihlavu. První výhru ve druhé nejvyšší soutěži slaví také nováček druhé nejvyšší soutěže v tuzemsku Jungle Fever Kladno.

K nejsledovanějším zápasům 1. kola patřila repríza loňského semifinále mezi Teplicemi a Jihlavou. V loňském play-off se ve všech třech zápasech radovalo Rondo, jinak tomu nebylo ani na začátku nové sezony. Ve vyrovnaném souboji dokonce Jihlava zásluhou Jobáka vedla, nakonec ale o náskok přišla. Vítězný gól na 3:2 trefil v čase 41:59 skvělou střelou teplický Jirava.

„V první třetině byli lepší hosté, jen díky skvělému Vaníčkovi jsme neinkasovali. Ve druhé části jsme hru vyrovnali a možná byli i mírně aktivnější, i když se Jihlava dostala do vedení, dokázali jsme rychle korigovat, a brzy na to vstřelit zásluhou Koutného druhou branku," popisuje Josef Brda z Teplic. „Hosté vyrovnali po chybě v rozehrávce ve třetí třetině, ale opět jsme odpověděli, tvrdou ranou přidal svou druhou branku v utkání Jirava. V závěru se Jihlavští do tlaku nedostali. Vítězství bereme, dobré utkání sehrála nová dvojice v našem dresu, ostřílený matador Plachý a úplný nováček Bačák,“ chválil utkání teplický Josef Brda.

I přes porážku byl hlavní kouč jihlavského týmu Lukáš Staněk relativně spokojen: „S Teplicemi jsme hráli vyrovnané utkání, dařilo se nám celkem dodržovat taktiku, se kterou jsme přijeli. Bohužel herní styl, který teď praktikujeme, se proti tak kvalitnímu soupeři jako jsou Teplice, nedá odehrát kvalitně celých 45 minut jen na dva útoky," mrzí jihlavského lodivoda. „Minimálně bod jsme si ale zasloužili. I přes prohru musím kluky pochválit, pokud takto odehrajeme všechny zápasy, play-off nás nemine,“ pevně věří Staněk.

Nejvyšší výhru v úvodním kole zaznamenala Opava, která doma až překvapivě hladce sestřelila tým z Karviné. Výsledek 9:1 hovoří za vše, zajímavé navíc je, že domácí vstřelili pět branek při přesilových hrách a další dvě při vlastním oslabení! „Dnešní utkání bylo výjimečné v tom, že jme předávali dar pro Davídka Rosůlka, který jsme vybírali celou jarní část. Doufám, že tyto peníze budou použity na dobrou věc, a že alespoň trochu pomůžou rodině Rosůlkových v této těžké době," doufá strážce opavské svatyně Grufík. „Myslím si, že jsme dneska měli štěstí na naši straně. Padlo nám tam vše, co jsme chtěli. Určitě se to muselo líbit i divákům, kterých bylo dneska opravdu hodně. Ale je to jenom jedno vítězství a my musíme předvést minimálně stejný výkon příští týden v Jihlavě a v Poličce,“ zhodnotil utkání brankář Opavy Jonáš Grufík.

Chlumec nejdříve dominoval, pak se ale strachoval o tři body

Chlumec zahájil utkání proti Svítkovu Stars Pardubice náporem a hned v první přesilové hře doklepával míček do branky po kombinaci celé lajny Jan Skřivánek. Vrtačky kontrolovaly hru, ale z ojedinelého brejku se trefil krásně k tyči Černický. Skóre druhé třetiny načal Malý, který se obtočil kolem beka a zavěsil pod víko. Chlumecký útočník byl při chuti a za pět minut přidal ze samostatného úniku v oslabení další gól. Dominance hostujícího týmu pokračovala, po navýšení vedení zásluhou Černého snížil Večerník na 2:4, po přestávce navíc opařenou obranu potrestali Svítkovští hned dvakrát a začínalo se znovu. Trenér Synek stáhl sestavu na dvě lajny, hra se opět vyrovnala. Tři body pro Chlumec nakonec zařídil střelou po buly Masopust. Prázdnou branku v power-play netrefili Malý a Skřivánek, i přesto ale mohly propuknout chlumecké oslavy prvního vítězství v nové sezoně.

Naopak pouze tři vstřelené branky byly k vidění v České Třebové, kam dorazil loni trápící se tým Nového Strašecí. I přesto, že domácí Lokomotiva měla značnou střeleckou převahu, hostující brankář skvělým výkonem držel Nové Strašecí nad vodou a nakonec si v úvodním zápase připsal i první čisté konto.

„Všichni víme, že výkon nebyl ideální. Dělali jsme chyby ve všech činnostech, ale nejvíce v rozehrávce a přechodu středního pásma. Řešíme situace zbytečně složitě," uvědomuje si hrající kouč Nového Strašecí Falař. „O to víc ale těší tři body. Konečně jsme byli celkem produktivní. Obrovské absolutorium zaslouží Kuba v brance. Jdeme do následujícího dvoukola v dobré náladě a s tím, že tuto výhru chceme potvrdit. Jen si musíme dát pozor na uspokojení, budu na to kluky upozorňovat! Jedna vlaštovka jaro nedělá,“ dodal k zápasu trenér novostrašecké družiny Jan Falař.

Hodnocení zápasu se ujal i Michal Broulík, hrající trenér TJ Lokomotiva Česká Třebová: „Do zápasu jsme vstoupili dobře, ale naše snažení bylo ve čtvrté minutě trochu otupeno brankou hostí. Ve zbytku první části jsme si vytvořili několik slibných příležitostí ke skórování, zvonila i branková konstrukce. Druhá třetina nám přihrála sérii přesilovek, které jsme nehráli vůbec špatně, ale ani jedna ze střel neskončila za zády hostujícího Lišky," mrzelo Broulíka. „Další z řady vyložených šancí jsme měli na začátku posledního dějství, ale brankář Strašecí čaroval a podržel svůj tým ve vedení," popisuje kouč České Třebové.

„Nedáš - dostaneš. Po ubráněném oslabení jsme dostali druhou branku, když ještě ne úplně zformovanou obranu překonal luxusní přihrávkou Falař a naservíroval tím míček svému spoluhráči do odkryté klece. Poslední branka se už moc hodnotit nedá, protože času na změnu skóre bylo málo, takže jsme veškeré síly vrhli do útoku," přiznává Michal Broulík. „Výsledek vypadá jednoznačně, ale nebyli jsme horším týmem, hosty jsme přestříleli, ale na dobře chytajícího golmana hostí jsme si nepřišli. Nic se neděje, jede se dál,“ hlásí odhodlaně lodivod Lokomotivy.

Berounští Kelti roznesli Třemošnou, Jestřábi udolali vzpouzející se Dobřany

K aspirantům na přední příčky budou v letošní sezoně patřit i hokejbalisté Keltů, kteří hned na úvod výsledkem 6:0 na vlastním hřišti porazili tým z Třemošné. Trenér Keltů Martin Davídek byl s výsledkem pochopitelně spokojen. „Celý tým se na úvodní utkání těšil. Hned od úvodních minut jsme vzali iniciativu do svých rukou. První branka padla ale až v závěru první třetiny. O utkání rozhodla závěrečná třetina, ve které padly čtyři branky, výsledek naši trpělivosti. Vychytaná nula, hattrick Romana Nováka, hra na tři pětky – máme se od čeho odrazit do dalších utkání,“ praví spokojeně Davídek.

Pro úplnost ještě dodáme, že hned v prvním prvoligovém zápase si vítězství připsal tým Jungle Fever Kladno, který vykradl hřiště Komety Poličky. Na první výhru si ještě musí počkat mladoboleslavští Tygři, kteří nestačili na brněnský tým. Bulldoci chtěli vstoupit do nové sezony vítězně, většina hráčů totiž nechtěla zažít stejný start jako vloni. Tým Mladé Boleslavi přijel do Brna v 10 hráčích do pole a jeho hra odpovídala nízkému počtu hráčů. První třetina se nesla v oboustranné pasivitě, Brňané měli možná o málo více ze hry, avšak do kabin šli spokojenější hosté, když využili přesilovou situaci  a překonali skvěle chytajícího Horáka. Druhá třetina se nesla v duchu dobývání boleslavské brány, kterou hájil rovněž výborně chytající Turczyn. Domácí z velkého tlaku dokázali vyrovnat, i když šlo pravděpodobně o branku rukou. Ve třetí třetině již  hostům viditelně docházeli síly, na kolena je definitivně srazil svou druhou brankou v zápase Ondřej Šír, pálící tvrdě zpoza modré čáry. Bulldoci si do nové sezony připsali první tři, nutno říci značně utrápené, body.

Neúspěšný vstup do sezony potkal Litice, které si z Jindřichova Hradce odvezly vysokou porážku. Prohru 2:4 musí skousnout také hráči Dobřan, kteří v Přelouči drželi po dvou třetinách skóre nerozhodné, nakonec ale odešli z duelu poraženi. „Dnes jsme čekali velmi těžké utkání, což se taky potvrdilo. Hosté byli na míčku velmi šikovní. My však dnes hráli opravdu jako tým, byli jsme důrazní a měli i štěstí. Jsme rádi za úspěšný vstup do sezony, protože za stavu 0:2 to s námi nevypadalo příliš dobře," přiznává gólman Jestřábů Petr Brykner. „Dokázali jsme se však do zápasu vrátit a strhnout ho na svou stranu. Letos, kdy jde do play-off pouze 8 týmů, bude rozhodovat opravdu každý bod a těchhle tří si opravdu vážím,“ je rád za povedený vstup do sezony Brykner.

A jak viděl vstup do nového ročníku jeho protějšek na straně Dobřan Václav Šlehofer? „V Přelouči jsme odehráli dobrý zápas se smolným koncem. Ano, také jsme dělali chyby, ať už díky mladému týmu, či kvůli úvodu sezony a s ní spojenou zbytečnou nervozitou. To vše trvalo ale především v úvodu zápasu. Pak jsme se snažili hrát nám typický hokejbal," popisuje hrající kouš Dobřan. „Nakonec rozhodla branka těsně před koncem, která dle našeho názoru nebyla. Domácí tvrdí opak, rozhodčí branku uznává, není tedy co řešit. Body tedy bere Přelouč. Nám tedy nezbývá nic jiného, než se poctivě připravit na další hrací víkend,“ dodává smířeně Šlehofer.

Hned o následujícím víkendu čeká druhou nejvyšší soutěž nabitý program v podobě dvou nekompletních kol. Lákat budou zejména jihlavské zápasy s Opavou a Kelty.