1. liga

Příští ročník 1.NHbL: Osmnáct týmů, cestování a zúžení play-off!

První víkend v září se rozjede nejen nejvyšší soutěž, dlouhá sezóna čeká také hokejbalisty v 1. národní hokejbalové lize. Soutěž byla zúžena z dvaceti týmů na osmnáct, přičemž do vyřazovacích bojů jich projde pouze osm!

Nemilosrdné síto rozhodně přidá na atraktivitě soutěže, každá ztráta může být rozhodující. Před soutěží jsme požádali zástupce všech klubů o odpovědi na následující otázky.

Otázky:

Jaké se ve vašem klubu během letní pauzy udály změny?

Odehráli jste v přípravě nějaká přátelská utkání a s jakým výsledkem?

Letos se počet týmů snížil z dvaceti na osmnáct, co říkáte současnému modelu 1. národní hokejbalové ligy?

S jakým cílem budete do prvoligové sezóny vstupovat?

Jan Emmer, HBK Bulldogs Brno

1) Kádr zůstal prakticky beze změny. Jen Ondřej Šír odešel na střídavý start do Letohradu s tím, že když to půjde bude nastupovat i za nás. Do úvodních zápasů využijeme pomoc zkušených hráčů z HSK Staré Brno.

2) V neděli 28.8.2016 budeme hrát přípravné utkání HBK Kyjov. Výsledek pro nás nebude ani tak odpověď na to, jak bude fungovat nový systém, který jsme se snažili klukům během letní přípravy vštípit.

3) Stejně jako v loňské sezóně je jasné, že to není optimální systém z hlediska "objektivnosti" soutěže a jejího nastavení. V tomto počtu to ale ani jinak nejde. Systém však nabízí řadu velmi kvalitních a atraktivních utkání. Navíc týmy z horní poloviny tabulky jsou kvalitativně na úrovni týmů extraligy, které se umisťují na  7. - 10. příčce, a proto je to pro náš tým výrazně pozitivní z hlediska množství "různých", ale především kvalitních soupeřů. 

4) Hlavním cílem je posunout se herně o úroveň výše ve srovnání s předchozí sezónou. Také chceme lépe zachytit začátek celé soutěže.

Jan Donauschachtl, HBC Olymp Jindřichův Hradec

1) Sestava pro nadcházející ročník bude podobná té loňské, skončil zatím pouze Remiáš, na střídavý start přichází i Hadrava ze Suchdola a Prokop z Kladna. Další jména jsou ještě ve hře, sezóna bude dlouhá a náročná a široký kádr bude základ úspěchu.

2) Příprava začala vlastně Českým pohárem na konci června, pak turnajem v Prachaticích, exhibicí v Olympijském parku RIO-Lipno a končila přípravou s Novou Včelnicí a v Plzni. Výsledky nejsou důležité, podstatné je, že jsme se i v létě dokázali sejít a zahrát si.

3) Líbí, nelíbí. Formát bude nekompromisní k těm týmům, které budou jezdit ven na málo lidí, body z venku budou hrát důležitou roli při postupu do play-off, kam postoupí jen 8 nejlepších z 18. Jinak si myslím, že bude soutěž neregulérní a měla přijít změna v podobě návratu dvou skupin. Nelíbí se mi los, měl být spravedlivější, dnes je v první lize důležitým faktorem domácí hřiště, což souvisí s kvalitou povrchu a plným kádrem, je obrovský rozdíl jet na Moravu dvakrát nebo s nimi hrát dvakrát doma. Měli bychom mít všichni rovné podmínky a hrát stejný počet zápasu se stejnými soupeři. I přes mou kritiku to ale bude zajímavá sezóna a opět vyhraje ten dlouhodobě nejlepší tým, který dělá něco navíc než ostatní týmy 1. ligy.

4) V základní části chceme skončit do osmého místa a postoupit do play-off. Loni jsme skončili celkově na čtvrtém místě, čili letos bychom chtěli být logicky lepší. Chceme medaili, pokud nám bude přát los v play-off a vyhnou se nám zranění, je to v našich silách.

Pavel Štefka, SK Kometa Polička

1) Žádné velké změny se neudály, A-tým doplní hráči z loňského staršího dorostu, který jsme letos do soutěže nepřihlásili. Kádr tedy zůstane podobný, jen ho doplní další mladíci.

2) Odehráli jsme jedno utkání se sousedy z České Třebové, hráli jsme zkrácený zápas, kde nebyl důležitý výsledek. Z obou stran tam byla spousta nepřesností, ale jsme rádi za tréninkový zápas, který nám, i soupeři ukázal, na čem pracovat.

3) Mně osobně se tento model líbí, potkáváme hodně soupeřů a to, že hrajeme s někým doma a s někým venku, mi nevadí. Jedinou výtku mám k play-off, vloni postupovalo 16 týmů, což bylo nesmyslně moc, letos naopak jen osm, což je při počtu 18-ti týmů, zase málo. Pravidla jsou ale před soutěží pro všechny stejná.

4) Nevím jak hráči, ale já bych si přál postup do play-off a věřím, že na to máme. Chtěli bychom zapracovat i na herním projevu, který jde nahoru a jak dorostenci nabírají zkušenosti, mohli bychom  během dvou nebo tří let patřit ke špičce první ligy. To je cíl spíše dlouhodobý.

Lukáš Nevosad, Tygři Mladá Boleslav

1) Téma odchodů a příchodů je pro nás docela bolestivé, začnu s odchody. Rozloučil se s námi Lukáš Kollman, jeden z našich nejproduktivnějších hráčů z posledních sezón, který bohužel má plno pracovních a hokejových povinností a na hokejbal už čas mít nebude. Kariéru také přerušil náš bývalý kapitán Tomáš Bernard z osobních důvodů. Mezi příchody můžeme řadit obnovu kariéry bratrů Čechových, kteří ve své nejlepší formě patřili k oporám extraligového Mostu. Jinak žádný zajímavý příchod nehlásíme, pomoc si budeme muset nějakými střídavými starty nejspíše z pražského Kova.

2) V kolonce přátelských utkání máme zatím nula, ale týden před začátkem soutěže se zúčastníme slušně obsazeného turnaje v Dobřanech, kde se budeme chtít porvat o co nejlepší umístění.

3) Nejraději bych napsal “bez komentáře“, tento systém je dost zařážející. Jsme druhá nejvyšší soutěž v amatérském sportu a vesele si tu brázdíme všechny kouty republiky, přičemž při větší vzdálenosti přijede skoro každý hostující tým v polovičním počtu hráčů a zápasy jsou takřka na začátku rozhodnuté. S úrovní 1.NHbL to nemá nic společného.

4) Pro nás to bude dost složitá sezóna, prvořadým cílem bude stabilizovat kádr a pokusit se porvat o play-off.

Lukáš Staněk, SK Jihlava

1) Vedle již očekávaných odchodů Petra Danka s Janem Střechou do Ružinova do slovenské extraligy, trio hráčů Tomáš Humlíček, Jan Blaško, Jaroslav Javorka neodolalo vábení extraligového Kertu Praha. Dále v týmu skončil Ladislav Homola, převážně z jeho časové vytíženosti. Dlouholetý kapitán a opora týmu Roman Smutný bude týmu vypomáhat sporadicky ze stejných důvodů a navíc má zdravotní problémy. Kariéru ukončil i další z velezkušených hráčů Jan Bartejs. Co se týče příchodů, tým doplníme mladými hráči z B-týmu a navíc jsme domluveni s Michalem Novákem a Vladimírem Matějkou, kteří v Jihlavě již hrávali mimo jiné i extraligu mužů.

2) Přípravný zápas jsme měli pouze mezi prvním a rezervním týmem.

3) Současný model byl odhlasován, proto není potřeba komentovat výhody a nevýhody herního systému.

4) Vzhledem k oslabení a omlazení kádru oproti loňské sezóně bude letošní sezóna hlavně o nabírání zkušeností a změně herního stylu. Co se umístění po základní části týká, tak budeme spokojeni, pokud se budeme pohybovat někde v polovině ligové tabulky.

Jan Skřivánek, HBC Chlumec nad Cidlinou

1) V týmu se začalo s procesem omlazování kádru a zapracování mladých nadějí. Budeme se snažit co nejvíce využívat naše dorostence působící v mládeži Hradce a Pardubic. Kluky nečeká nic lehkého, ale věříme, že jak Václav Pojar v útoku, tak Adam Matys a Martin Holman v obraně postupný přechod do mužů zvládnou. Největší ztrátou je už asi definitivní konec kariéry populárního Bobeše Petra Staňka. Obranu přišel vyztužit z Pardubic Petr Hlaváček a došlo ještě k většímu propojení s béčkem a navýšení konkurence na jednotlivých postech.

2) Jediné přátelské utkání je naplánováno na sobotu 27.8. proti béčku Autoskla Pardubice.

3) Současný systém první ligy se nám líbí a jediné nešťastné nám přijde čtvrtfinále na dva vítězné zápasy.

4) Musíme se vyhnout uspokojení z první sezóny a co nejrychleji si zařídit bezpečné setrvání v soutěži. Chtěli bychom atakovat příčky pro play off, síla v týmu je, teď jen probudit vítěznou mentalitu.

Libor Komůrka, HBC Jestřábi Přelouč

1) Proti předpokladům ukončil v klubu činnost Teplý z Kolína, již u nás nepokračuje Menc a Novelinka. Jakub Svoboda se po ročním hostování vrátil zpět do Hradce Králové. S hokejbalem skončil z rodinných důvodů také Kubát. V průběhu podzimu se nám z Nového Zélandu vrátí Hutla, dály by měl pokračovat zkušený Michetslager z Kertu. Jednáme ještě o jednom střídavém startu, kádr je jinak stejný jako loni.

2) Letos jsme žádné přípravné utkání nesehráli, pouze jsme trénovali. Půjdeme naostro do prvního kola soutěže. 

3) Je trochu skok z šestnáctičlenného play-off na osmičlenné, údajně z důvodu mála termínů. To se nám nezdá zrovna jako dobré řešení. Jinak nemáme k soutěži zásadnějších výhrad.

4) Poslední roky jsme se pohybovali v horní polovině tabulky a tento trend bychom chtěli udržet. Chceme se dostat do play-off a dál to bude o momentální formě.

Václav Šlehofer, Snack Dobřany

1) Drobné změny jsou, to ale jako každý rok. S některými hráči z předešlých sezón již nepočítáme, někdo půjde na střídavý start do extraligy, ale s preferencí Dobřan. Přišli Petr Kůrka z Litic a Daniel Michálek z Blatné.

2) Odehráli jsme turnaje v Českých Budějovicích, Přelouči, Novém Strašecí a doma v Dobřanech. První dva byly spíše na utužení party a pro zpestření dlouhé pauzy, ty druhé jsme již cílili k sezóně.

3) Mně se model líbil i loni, jen mi vadí, a to jsem řekl i na schůzce klubů, nemožnost odehrát s každým týmem odvetu. Pak také není dobré řešení začínat jako lépe umístěný tým na půdě soupeře ve čtvrtfinále play-off. To jsou jasné minusy. Jinak je lepší hrat se sedmnácti soupeři, nežli kupříklad pětkrát s Liticemi. V tomto zase vidím plus.

4) Cíl nemáme, to bývá ošidné. Chceme hrát hokejbal tak, aby se něj dalo dívat a my z něj měli minimálně dobrý pocit. Je to pochopitelně strašně těžký úkol, když to všechno chcete sloučit s dobrým výsledkem. Ale v pětitisicových Dobřanech máme pořád dost šikovných a chápavých mladíků, čili je na čem pracovat. Ještě k tomu málu zmíněnému jsme klub přihlásíli do projektu HCM. Rovněž bude naší snahou dotáhnout avizovanou výstavbu haly. Uvidíme, práce je a bude dost, nejen po stránce sportovní.

Vojtěch Novotný, HbK Karviná

1) Změny v kádru proběhly a stále probíhají. Kromě Tomáš Wróbela, který se stal oficiálním hráčem pražského Kertu, hlásí odchody více hráčů. Naopak máme v plánu zapracovat do kádru několik starších dorostenců. Rádi bychom spolupracovali nadále také s brankářem Smolkou a útočníkem Szotkowským.

2) Příprava probíhala standardně. 

3) Je těžké hodnotit formát soutěže, když jsme v rámci 1. ligy realizovaném v tomto modelu ještě neodehráli jediné utkání. Se ztrátou extraligové příslušnosti jsme přišli o velmi cennou devízu. Nejen pro nás, ale vzhledem k Třinci i k celému regionu. Co nás čeká v první lize, ať už herně nebo po stránce klubové nemohu seriózně říct.

4) Je to v našem případě už trošku klišé, ale rozhodně stabilizovat kádr. Zapracovat mladé hráče a přivést do týmu zkušeného trenéra.

Milan Hušek místopředseda ČMSHb dodává "Herní systém - formát, 1. NHbL vychází z navržené a přijaté koncepce, která byla schválena předsednictvem na období 2014-2018. Systém má své zápory, má ale i své klady zejména v konfrontaci výkonnosti všech účastníků. Při tak velkém počtu přihlášených snad ani nelze nalézt formát, který by plně vyhovoval všem a ještě ctil schválenou koncepci.

Přesto není případné odchýlení se od tohoto modelu v příští sezóně úplně nemožné. Vše bude záležet na celkovém zhodnocení právě začínajícího ročníku ze strany klubů i řídícího orgánu a také na počtu účastníků, kteří se přihlásí do soutěže v sezóně příští. A zde dojde k některým změnám v dosud zaběhlých způsobech přihlašování se a tvorby herních modelů."

V prvním kole přijde řada zajímavých soubojů

Již v prvním kole si hokejbaloví příznivci druhé nejvyšší soutěže přijdou na své. Hodně blýskat se bude v souboji dvou týmů, které v loňské sezóně okupovaly čelo tabulky – Teplic a Jihlavy. Dále je zajímavé utkání připraveno v Opavě, kam dorazí loňský účastník nejvyšší soutěže z Karviné. Na jihu Čech vyzve jindřichohradecký Olymp plzeňské Litice, do Pardubic pro změnu dorazí Chlumec nad Cidlinou.

Rozpis prvního kola 1.NHbL:

4.9.2016

13:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová – HBC Nové Strašecí

13:00 HbC Rondo Teplice – SK Jihlava

14:00 TJ Tatran Třemošná – SK Kelti 2008

14:00 SHC Opava – HbK Karviná

14:00 SK Kometa Polička – Jungle Fever Kladno

14:00 HC Jestřábi Přelouč – TJ Snack Dobřany

14:00 HBC Buldogs Brno – HBC Tygři Mladá Boleslav

14:00 TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec – HBC Plzeň-Litice

14:00 HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice – HBC Chlumec nad Cidlinou