1. liga

Rakovník předčil teplické Rondo a je vítězem 1. NHbL!

1. NHBL – Druhá nejvyšší česká soutěž je po posledním květnovém víkendu minulostí. Rakovník sice v prvním střetnutí na hřišti teplického Ronda padl, v nedělním souboji mu již přálo větší štěstí a po vítězství se raduje z celkového triumfu!

V nováčkovském souboji se Rakovníku dařilo více, na teplický tým zbylo po závěrečném hvizdu „pouze“ druhé místo.

Rakovník si z prvního finálového víkendu nesl dvě domácí vítězství, které však musel potvrdit také na hřišti nepříjemného soupeře, jehož domácí půda je velmi horká. V prvním utkání se předpoklady potvrdily. Teplice se dostaly do vedení již v sedmé minutě, když se trefil Z. Jurčík. Na soupeřovo vyrovnání ale zareagoval pět minut před závěrečnou sirénou Černý, který zajistil prodloužení závěrečné série play-off. „V první třetině jsme byli lepší a po zásluze jsme i vedli, v druhé třetině byl aktivnější soupeř a dokázal vyrovnat, v třetím dějství to byla přetahovaná, kde se nám podařilo vstřelit druhý gól a v závěru vedení udržet,“ zhodnotil hozené záchranné lano teplického celku Josef Brda.

!V sobotu jsme celý zápas tahali za kratší konec. Soupeř byl důraznější, vždy krok před námi a celkově lepší. Na první gól jsme mohli odpovědět z trestného střílení. Bohužel branku jsme nedali. Tu jsme vstřelili a vyrovnali až při vlastním oslabení po vypíchnutí míčku na červené čáře a následném protiútoku a dorážce. Rozhodující okamžik zápasu nastal po naší chybě, kdy jsme propadli na středu hřiště a Tepličtí po ukázkové souhře dva na jednoho vsítili vítězný gól. Poté jsme všechny síly soustředili do útoku, měli tlak, ale míček jsme za brankovou čáru nedotlačili," popsal sobotní porážku kouč Rakovníka Martin Tvarůžek.

Podobný kousek se ale Rondu v neděli nepovedl. Gólu se tentokrát jako první dočkal až ve druhé patnáctiminutovce Rakovník, následně v přesilové hře krátce po začátku třetí části hosté udeřili znovu. Domácí hokejbalisté se však nevzdali a po dvou trefách Kafana stav zápasu srovnali. O osudu celé série však rozhodl rychlý protiútok Rakovníku, který si tak z teplického hřiště odvezl důležitý třetí finálový bod!

V nedělním střetnutí Teplicím tolik štěstí nepřálo: „První branka padla až na konci druhé třetiny, v naší přesilovce využil Rakovník brejk, ovšem situaci předcházel nepotrestaný faul na našeho obránce na modré čáře.  V třetí třetině jsme chtěli rychle vyrovnat, ale opět v přesilovce jsme dostali druhou branku. Rakovník začal bránit a nám se podařilo bleskově korigovat a zanedlouho potom vyrovnat. Tento úsek zápasu byl náš, ale smolný odraz na útočné modré znamenal další brejk, který soupeř zkušeně využil. V závěru už na větší tlak nebyla síla.“

„Sobotní zápasy jsme se soupeřem dokázali držet krok, rozhodující byl první zápas série, kde jsme měli více šancí na rozhodnutí,  obě neděle jsme už neměli tolik sil  a soupeř byl lepší.  Sérii by slušel pátý zápas. Odehrála se výborná utkání, přišli skvělí fanoušci. Gratulace soupeři, byl to jednoznačně nejlepší tým proti kterému jsme letos hráli,“ celkově hodnotí průběh finálové série teplický Josef Brda.

Daleko větší spokojenost byla po výhře titulu znát na rakovnické straně: "V neděli se dle mého názoru opět ukázalo, že jsme letos spoustu zápasů vyhráli díky naší fyzické kondici. Na Teplice jsme vlétli a hráli hlavně v jejich obranném pásmu. Domácí hrozili především z přesilovek, kterých ve druhé třetině měli dost. My je ubránili a paradoxně opět při vlastním oslabení vstřelili dvě branky. Poté jsme se nepochopitelně stáhli. Jako bychom se zalekli. Teplice ihned trestaly a jelo se od nuly. Uklidnění na naše hokejky přinesl dvougólový Radek Šíma, kterého opětovně našel na kruhách mladý Milan Sýkora, jež sehrál životní zápas. Toto vedení jsme již i přes velký tlak domácích ubránili a mohlo se začít slavit. Vítězství v národní lize je pro HBC Rakovník historickým úspěchem, kterého si všichni moc vážíme. Chtěli bychom poděkovat soupeři za pěknou sérii plnou tvrdých soubojů, hezkých gólů a hlavně fair play hry. Samozřejmě bychom chtěli poděkovat i našim neskutečným fanouškům, kteří s námi v sobotu vyjeli autobusem a v neděli přijeli auty nebo dokonce někteří i na kole! Všem hráčům, kteří v tomto ročníku nastoupili za Rakovník, děkuji za fantastickou sezonu!"

"Nedá mi to a musím se vyjádřit i k případným "šachům" ohledně baráže a postupu do extraligy. Regule před sezonou jasně mluvily o přímém postupu do extraligy pro vítěze play-off. Poraženého by měla čekat baráž. Nic by na tom neměl měnit fakt, že ani jeden tým prozatím nezažádal o HCM. Například my v Rakovníku jsme se o povinnosti HCM, týkající se extraligových mančaftů, dozvěděli přesně týden před termínem přihlášky. Někdy zkraje března. Pochopitelně nikdo z nás netušil jak sezona dopadne, proto jsme to za pochodu nechtěli zakřiknout a řešit. Jsem sám zvědav, jak se vše vysvětlí a dopadne," okomentoval složitou situaci ohledně extraligové vstupenky rakovnický Martin Tvarůžek.

Finálová série:

HBC Rakovník – HBC Rondo Teplice 3:1 na zápasy (3:2 sn., 4:1, 1:2, 3:2)