1. liga

Nováčkovská bitva o extraligovou vstupenku! Rakovník získal oba domácí duely

1.NHbL – Pro vítěze je připraveno jedno místo mezi extraligovou vstupenkou, poražený bude muset svést o postup barážový boj. Celky Rakovníku a Teplic mají za sebou úvodní dvě vystoupení a výrazně blíže k cílové metě je vítěz základní části!

Finálová série druhé nejvyšší soutěže odstartovala! V Rakovníku viděl skvělý počet diváků parádní hokejbalovou podívanou, ve které se hraje o přímý postup do CCM Extraligy! A komu se vedlo více? Obě utkání vyhrál favorizovaný Rakovník, vítěz základní části je tak již velmi blízko historickému postupu. V sobotním střetnutí měli domácí sice střeleckou převahu, první bod se jim ale podařilo získat až po samostatných nájezdech. Odveta vyšla Rakovníku ještě lépe, po vítězství 4:1 jsou Teplice již jen jeden zápas od baráže.

„Sobotní zápas byl vyrovnaný. Od obou týmů i rozhodčích výborný výkon. Dvakrát jsme prohrávali, dvakrát dokázali vyrovnat, měli jsme ve třetí třetině dvě velké šance, v prodloužení jsme zbytečně moc bránili a domácí měli velký tlak. Největší šanci měl ovšem náš Zahálka, ale nedokázal přehodit ležícího brankáře. Nájezdy? Z pěti nedáme branku, to pak nemůžeme vyhrát,“ rozpačitě okomentoval první zápas Teplic Josef Brda. 

„V sobotu jsme proti Teplicím odehráli velmi těžké utkání. Hra soupeře byla maximálně nepříjemná, ale to jsme čekali. V utkání jsme se dvakrát dostali do vedení, dvakrát Teplice srovnaly. Celkově první zápas byl hodně vyrovnaný. Opticky i na brankové příležitosti. Koncem třetí třetiny jsme přežili tlak hostů, v prodloužení jsme zase hodně tlačili my, ale branka nepadla. Proto opět rozhodovaly nájezdy, které jsme i do třetice zvládli a získali veledůležitý první bod v sérii,“ zhodnotil sobotní klání rakovnický Martin Tvarůžek.

„V neděli jsme pokračovali v naší tradiční hře plné pohybu. Úkol zněl jasně. Utavit Teplice. Podle mého názoru se nám to povedlo. V zápase jsme jasně dominovali. Brankáře hostů jsme zasypávali spoustou střel a konečně nám tam také napadaly branky. Škoda, že jsme těsně před koncem inkasovali branku v oslabení. Leoš Gerlich si za celý víkend zasloužil nulu. Stejně tak si zaslouží naše uznání i fandové, kteří dorazili na finále. Bylo jich hodně a moc nám pomohli!“ děkoval Tvarůžek. 

V Teplicích již s výkonem ve druhém finálovém zápase být tak spokojeni nemohli: „Domácí dali hned na začátku v přesilové hře první branku, bylo to ale po gestu Nováka, který se přiznal k faulu vysokou holí, po které dostal 2+2 minuty. My jsmr nějaké šance měli, byla tam tyčka, ale nebylo to od nás tak dobré utkání jako v sobotu. Rakovník v neděli vyhrál zaslouženě. Chtěli jsme uhrát jeden zápas u soupeře, zatím se nám to nepodařilo, i když v sobotu jsme byli hodně blízko.“

Ještě před startem sezóny jsme zástupcům obou týmů položili několik otázek ohledně jejich situace v letošní sezóně a případnými ambicemi vzhledem k nejvyšší soutěži! Za Rakovník odpovídal zkušený Martin Tvarůžek, teplické Rondo představil předseda týmu Josef Brda.

Jak vidíte vaši dosavadní cestu vyřazovacími boji, jste spokojeni? 

Josef Brda: Jsme spokojeni. Jediné, v čem máme problém je, že nejsme v kompletní sestavě, o to víc si zase vážíme výsledků. Před sezónou jsem věřil, že je reálné umístění do 5. místa, před play-off už byla ambice vyšší.

Martin Tvarůžek: Jelikož jsme to dotáhli až do finále, jsme určitě spokojeni. Hodně na mále jsme měli s Poličkou. S Jindřichovým Hradcem to bylo tzv. o prsa vietnamské ženy, ale s dobrým koncem pro nás.

Jak je na tom zdravotní a fyzická stránka mužstva po dlouhé sezóně? 

Josef Brda: Sezóna je opravdu dlouhá, zranění si tak vybírají svou daň. U nás ještě ve větší míře, protože sedm hráčů má od nás vyřízený střídavý start do extraligy a řada z nich hraje přes 50 zápasů za sezónu. 

Martin Tvarůžek: Menší šrámy máme, ale snažíme se během týdne vykurýrovat na další zápasy. A taky některé z nás trápí rýmička. A to je pak zlé...

Hraje se o přímý postup do extraligy, poraženého čeká baráž. Jak váš tým nahlíží na možnost postupu do nejvyšší soutěže?

Josef Brda: Je to pro nás určitě velká motivace. Extraligy se nebojíme, nějaké zkušenosti máme, jak z Českého poháru, tak ze Světového poháru.

Martin Tvarůžek: Konkrétně já osobně nejsem pravomocný odpovídat za celý klub. Z mého hlediska. Vyhrát extraligu pro Rakovník, by bylo neuvěřitelné a já osobně bych si jí v mateřském klubu moc rád zahrál. Za extraligou jsem od osmnácti let dojížděl. Ale v prvé řadě, pokud by se nám to povedlo, musíme najít kvalitního trenéra, protože já ani Honza Pospíšil nejsme trenéři, nýbrž hráči. Museli bychom najít pořádného sponzora, vyřešit otázku HCM a mnoho dalšího.

V čem vidíte sílu svého finálového soupeře?

Josef Brda: Vyrovnaný tým, kde je více nebezpečných hráčů v čele s výborným brankářem. 

Martin Tvarůžek: Rondo má v sestavě celou řadu zkušených borců, takže ve zkušenosti. O hokejbalových kvalitách se nemusíme bavit.