1. liga

Teplice srazily Jihlavu i potřetí, Rakovník po dvou vyrovnaných bitvách slaví

1.NHbL – Vítěz druhé nejvyšší soutěže postoupí přímo do CCM Extraligy, na poraženého finalistu čeká baráž. Finálový souboj je nyní znám – o přímý postup výše si to ve vzájemném souboji rozdá tým Teplic a Rakovníka!

Suverénní vítěz základní části zvládl první dvě semifinálová střetnutí proti Jindřichovu Hradci, nicméně již v týdnu věděl, že ho na jihu Čech žádná procházka růžovou zahradou nečeká. V prvním střetnutí na hřišti Jindřichova Hradce se již v úvodním dějství dostal do vedení zásluhou gólu Martina Tvarůžka právě Rakovník, do konce duelu ale těsný náskok uhájit nedokázal. Domácí nakopla využitá dvojnásobná přesilová hra, v níž museli paradoxně využít k brance až nabídnutého trestného střílení za posunutou branku. Deštěm smáčená plocha v prodloužení přinesla otočení skóre ze strany Olympu a prodloužení série minimálně o jedno domácí utkání.

Právě nedělní zápas byl v Jindřichově Hradci gólově mnohem živější. Oba celky si soupeře dlouho hlídaly a nedovolovaly mu odskočit na výraznější rozdíl, domácí se drželi ve hře zejména dvěma využitými přesilovými hrami. Nakonec jejich kvalitní hra přinesla deset minut před koncem vedení 4:2, zkušený celek z Rakovníka ale neřekl poslední slovo. Stav zápasu znovu srovnal a tentokrát ho poslal až do samostatných nájezdů. V nich se štěstí zásluhou Martina Tvarůžka přiklonilo na stranu favorita, Rakovničtí tak z pozice nováčka po výhře na hřišti soupeře mohli slavit postup do finále druhé nejvyšší soutěže!

„Do sobotního utkání jsme vstoupili nervózně, prohrávali jsme a zvednout nás dokázala až přesilovka 5 na 3, v které jsme dokázali vyrovnat, paradoxně z trestného střílení, nařízeného za zalehnutí míčku v brankovišti. V prodloužení začalo lehce pršet, což nám dost pomohlo a dokázali jsme vstřelit rozhodující branku a splnili jsme tak dílčí cíl víkendu. V neděli jsme předvedli nejlepší výkon v sérii a konečně se nám začalo dařit přesilovkách. Bohužel jsme zase nedokázali udržet dvoubrankové vedení a utkání šlo opět do prodloužení, v kterém ale gól, který by rozhodčí uznali, nepadl. K naší velké škodě má Rakovník Martina Tvarůžka a ten se prostě v nájezdech nemýlí a jednoznačně nejužitečnější hráč soupeře poslal vítěze základní části do finále,“ okomentoval průběh víkendu trenér Olympu Jan Donauschachtl.

Zároveň se jindřichohradecký trenér spokojeně vyjádřil k průběhu celého ročníku ze strany Olympu: „Sezónu končíme sice bez medaile, ale hodnotím ji velmi kladně, klukům bych chtěl poděkovat za výkony i za přístup, fanouškům a sponzorům za přízeň a rodinám za trpělivost. Rakovníku přeju hodně štěstí do finále, budou ho, stejně jako proti nám, potřebovat.“

Na straně Rakovníku pochopitelně panovala spokojenost: „V sobotu jsme dobře začali. Soupeře jsme v prvních minutách tlačili, což vyústilo ve vedoucí branku. Bohužel od druhé třetiny jsme opět začali zbytečně a hlavně často faulovat. Hradec měl výhodu dvojnásobné přesilovky, ve které nás zatlačil. V brankovišti jsme po závaru zalehli míček a bylo nařízeno trestné střílení. To bylo domácím hráčem s přehledem proměněno. Tento okamžik ovlivnil zbytek utkání. Již jsme nebyli tak nebezpeční a nic moc jsme nevymysleli. V prodloužení jsme udělali hrubou chybu, která byla potrestána.“

Nedělní střetnutí s úspěšnějším koncem opět zhodnotil rakovnický Martin Tvarůžek: „V neděli jsme celé utkání dotahovali. Ale celkově si myslím, že jsme byli lepším týmem. Za celé utkání jsme včetně prodloužení a nájezdů trefili 5x tyč! Ukázali jsme ale obrovskou sílu tohoto týmu, jelikož ještě v polovině třetí třetiny jsme prohrávali 4:2. Vyrovnali jsme, navíc jsme měli více ze hry. V prodloužení jsme dali regulerní branku, kterou ale jeden z rozhodčích neviděl a hrálo se dál. Ani tento fakt nás nepoložil a nakonec jsme úspěšně zvládli i nájezdy, ve kterých jsme také museli dotahovat. Tohoto zápasu a celkově i postupu přes Jindřichův Hradec si nesmírně vážíme. Soupeř to byl hodně těžký. V sezoně jsme spolu odehráli pět zápasů, z toho tři rozhodovali až nájezdy a jedno prodloužení!“

Druhý nováček z Teplic dokázal šokovat celý jihlavský tým, když na jeho hřišti nečekaně vyhrál oba úvodní duely. Před vlastními fanoušky chtělo Rondo senzaci dokonat a podle toho také sobotní střetnutí vypadalo. Úvodní polovina zápasu ale teplických hokejbalistům vůbec nevyšla. Na první branku se sice čekalo až do konce první patnáctiminutovky, kdy prostřelil domácího gólmana jihlavský Jobák, náskok Jihlavy následně navýšil přesnou střelou od modré čáry v přesilové hře Brázda.

Od druhého gólu hostujícího týmu však uběhlo pouze pětatřicet vteřin a domácí nastartovali k velkému obratu. Na snížení Poláčka odpověděli v závěrečné periodě ještě Podhrázský, Koutný a Bím, kteří otočili střetnutí ve prospěch Teplic a po závěrečné siréně se mohli se spoluhráči radovat z historického postupu! Stejně jako Rakovník dokráčelo i teplické Rondo z pozice nováčka až do finále 1.NHbL!