1. liga

Boj o CCM Extraligu vrcholí! Teplice a Rakovník krůček od finále

1. NHbL – Nový formát druhé nejvyšší soutěže nyní umožňuje vítězi finálové série přímý postup do CCM Extraligy, poraženého finalistu čekají boje v baráži. O zmíněné pozice se porvou vítězové semifinálových sérií, po prvním hracím víkendu mají k postupu hodně blízko celky Rakovníka a Teplic. 

Favorizovaný Rakovník sice proklouzl do semifinále díky velkému obratu, nyní však znovu najel na svoji vítěznou vlnu ze základní části. V souboji s jindřichohradeckým Olympem, který v předchozím kole přešel přes Opavu, začali lépe právě hosté, kteří se díky využité přesilové hře dostali v prvním střetnutí ve druhé třetině do vedení. Ještě v téže části zápasu ale favorit srovnal a ve třetím dějství třemi góly rozhodl o zisku úvodního semifinálového bodu.

A jak viděl utkání trenér vítěze základní části a největšího aspiranta na postup do nejvyšší soutěže Martin Tvarůžek? „První utkání bylo dost opatrné. Troufám si tvrdit, že v plném počtu hráčů na hřišti jsme byli lepším týmem. Bohužel jsme dost často a zbytečně faulovali. Tímto jsme dostávali Hradec do hry. Po inkasovaném gólu jsme naštěstí ihned srovnali a ve třetí části třemi brankami rozhodli.“

V neděli bylo střetnutí Rakovníka a Olympu o poznání vyrovnanější. Opět jako první do skóre promluvili aktivní hokejbalisté Jindřichova Hradce, kteří si dokonce v první třetině vypracovali dvoubrankové vedení! Zkušený nováček z Rakovníka však do první sirény stihl snížit a v prostřední patnáctiminutovce těsné manko dokonce srovnat. V nájezdech kralovali oba brankáři, rozhodl nakonec jediný proměněný nájezd, který zajistil domácím druhý bod! Série se nyní stěhuje do Jindřichova Hradce, kde bude Rakovník usilovat o postup do finále 1. NHbL!

„V neděli jsme začali ještě hůř. Hned zkraje zápasu jsme inkasovali při vlastní přesilovce. Hosté pak navíc zvýšili šťastným gólem na rozdíl dvou branek. Do konce první části jsme snížili. Ve druhé třetině jsme dali velmi důležitý gól do šatny. Do konce řádné hrací doby a v prodloužení oba týmy hrály několik přesilovek, ale bez úspěchu. Nájezdy už byly, kdo s koho. Oba brankáři se překonávali a my byli nakonec šťastnějším týmem, když jsme proměnili poslední nájezd. Do Jindřichova Hradce můžeme jet v klidu a s chladnou hlavou, protože po domácích zápasech jsme chtěli vést 2:0 a to se nám podařilo,“ spokojeně dodává Martin Tvarůžek.

Obě semifinálové porážky zhodnotil se vztyčenou hlavou trenér Olympu Jindřichův Hradec Jan Donauschachtl: „Určitě se nemáme za co stydět, předvedli jsme bojovný výkon na hranici našich možností. V obou zápasech jsme vedli, ale bohužel to nedotáhli do konce. V sobotu jsme se moc nedokázali vyrovnat se soupeřovou důraznější hrou. Na neděli jsme se připravili a také trochu přitvrdili a neslo to ovoce. Bohužel nájezdy jsou loterie, ve které měl štěstí soupeř. Mrzí mě spoustu neproměněných šancí, kterými jsme mohli rozhodnout zápas, obzvláště ten nedělní, v prodloužení jsme třeba trefili tyčku a celý víkend se nám nedařily přesilovky. Vyzdvihnout chci výkon osmnáctiletého Filipa Janáka v bráně, který předvádí opravdu perfektní výkony a celé play off nás drží. Série se přesouvá k nám a uděláme vše pro to, abychom využili domácího prostředí a ještě na jeden zápas se vrátili do Rakovníku.“

Hodně nečekaný průběh nabrala taktéž druhá semifinálová série. Teplické Rondo skvělým způsobem zaskočilo hokejbalisty Jihlavy, kteří prohráli oba domácí duely! V sobotu se o osudu rozhodovalo až v závěrečném dějství, kdy Teplice za stavu 2:2 dokázaly odskočit, i následující den mělo Rondo střeleckou převahu, kterou přetavilo v otočení nepříznivého skóre ve druhé třetině. Další nováček veze domů vedení 2:0 na zápasy a před vlastními fanoušky se pokusí sérii co nejdříve ukončit! Semifinálový program druhé nejvyšší soutěže pokračuje odvetami následující víkend.

Oba semifinálová střetnutí okomentoval jihlavský Lukáš Staněk: „Oba zápasy měli vysokou herní úroveň a Teplice dokázaly, jak kvalitní a zkušený tým mají. V sobotu jsme dělali spoustu chyb v obraně a nevyužili dlouhou přesilovou hru pět na tři. Nedělní zápas se nám ale po herní stránce vydařil, jen jsme neproměňovali vyložené šance a opět prohráli. V obou zápasech nám bohužel nevycházely přesilovky, a to je samozřejmě také jedna z hlavních příčin nepříznivého stavu série. Do Teplic jedeme s jasným cílem vrátit semifinálovou sérii zpět do Jihlavy. Chování teplických hráčů po nedělním utkání bych nechal raději bez komentáře.“