1. liga

Olymp vyřadil Opavu, Rondo zase Dobřany. Rakovničtí senzaci nedopustili

1.NHbL – Zajímavý víkend ve druhé nejvyšší soutěži odkryl tajenku čtyř semifinalistů 1. národní hokejbalové ligy.

Senzaci do vítězného konce nedokázala dotáhnout Polička, která po dvou porážkách na hřišti vítěze základní části vypadla, o postupovou radost se naopak nenechali připravit hokejbalisté z Teplic, Jindřichova Hradce a Jihlavy. Semifinálové boje se již budou hrát na tři vítězné zápasy a startuje se hned následující víkend!

Suverénní vítěz základní části z Rakovníku si trochu nečekaně přivezl z Poličky čtvrtfinálovou porážku a o posledním dubnovém dnu odvracel hrozbu předčasného vyřazení. Nutno však poznamenat, že v ohromném stylu. Rakovničtí po trefě Pospíšila v páté minutě vměstnali do rozmezí šesti minut hned pět gólů a soupeře tím výrazným způsobem zlomili. Výsledek 8:1 nakonec znamenal srovnání stavu, jedinou trefu soupeře si do svých statistik zapsal hostující Anýž.

Bylo tedy jasné, že o postupujícím mezi čtyři nejlepší týmy první národky se rozhodne až v nedělním střetnutí. V mnohem opatrnějším zápase v první části oba celky výrazně vyčkávaly, a tak se diváci dočkali branek až v periodě prostřední. Tam se naopak strhla zajímavá přestřelka, do poslední třetiny šel Rakovník za stavu 3:2. Svoji střeleckou převahu v závěru zápasu korunoval brankou, Kometu porazil 4:3 a po druhém vítězství postoupil do semifinále! Pro Poličku sezóna důstojně končí.

A jak zhodnotil velký dvojzápasový obrat Rakovníku trenér Martin Tvarůžek? „V sobotu byla vyrovnaná pouze první třetina. Od druhé třetiny jsme jasně dominovali. A hlavně jsme to vyjádřili i střelecky. Po dvou dějstvích svítilo na tabuli skore 6:0 a bylo prakticky po zápase,“ popsal a pokračoval: „V neděli soupeř mnohem lépe bránil a my se navíc trápili v koncovce. I přes naši velkou střeleckou převahu, Polička vždy dokázala na naši branku odpovědět. Bohužel pro nás to byly branky z ojedinělých výpadů soupeře, které jsme si sami tečovali do vlastní sítě. Ale takové zápasy v play-off jsou. Navíc Polička mohla rozhodnout cca pět minut před koncem zápasu, kdy na jednoho z hráčů zívala prázdná branka. Ten však trefil břevno. Když už se zdálo, že se půjde do prodloužení, zápas rozhodl dvacet pět vteřin před koncem náš nejzkušenější borec Milan Sýkora st.“

„Po postupu mezi nejlepší čtyři týmy druhé nejvyšší ligy, již můžeme hodnotit sezónu jako úspěšnou, a doufám, že z nás trochu spadne břímě očekávání od našich fanoušků i protivníků a začneme hrát víc uvolněni a v klidu,“ dodal Tvarůžek.

Celkem tři zápasy potřebovaly na postupovou radost hráči teplického Ronda. Nováček měl k postupu nakročeno již v sobotu, když po první části měl na kontě nejtěsnější možné vedení. Vzápětí však Teplice doplatily na řadu vyloučení, Snacku nabídly hned jedenáct přesilových her, ze kterých však Dobřany využily pouze jednu vstřelenou branku. Nakonec zápas dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých si domácí vynutili třetí utkání. Podobný kousek se již Dobřanům následující den nepovedl, Rondo zvítězilo 2:1 a stejným poměrem si zajistilo postup do semifinále play-off!

„V sobotu jsme zvítězili s vypětím všech sil, ale myslím, že zaslouženě. Branku jsme však vstřelili až v prodloužení, neboť nás stále zlobí nezkušenost, když jsme si nechali hloupě vyrovnat. V neděli to už bylo kdo s koho. Opět jsme prohrávali a opět srovnali. Jenže ve druhé části jsme udělali chybu, díky které soupeř se štěstím odskočil a to bylo důležité. Teplice nakonec výhru umlátily. My se musíme podívat do vlastních řad. Na jeden gól se vyhrává velmi těžko. Nedali jsme vyložené šance,  špatně jsme řešili přečíslení a to bylo rozhodující . Je třeba ale uznat kvalitu soupeře, poněvadž v Dobřanech nastoupil silný protivník. Tedy gratuluji soupeři k postupu a doufám, že neřekl poslední slovo. Poděkování patří i všem dorosteneckým Šnekům za celou sezónu mezi chlapy, nad něž vyčníval Jan Marek v brance,“ vyjádřil se k sérii a celé sezóně Václav Šlehofer, trenér Dobřan.

Pouze dva zápasy stačily k postupu Jihlavě a Jindřichovu Hradci. Bývalý extraligový tým z Jihlavy navázal na výhru v Přelouči na domácím hřišti, brankáře Jestřábů domácí prostřelili v přesilové hře i v oslabení a nakonec se radoval z výhry v poměru 4:1. Končí naopak druhý tým základní části, který před vlastními fanoušky nezvládl první dvě třetiny, záchranu nepřinesla ani závěrečná stíhací jízda. Vítězství 4:3 posunulo Jindřichův Hradec do semifinále. "V Opavě se hrál dvě třetiny vyrovnaný hokejbal, v kterém jsme byli lepší o jednu využitou přesilovku, dvě vyhrané bule a jeden slalom. Stav 0:4 nás trochu uspokojil a soupeř následně sehrál svoji nejlepší třetinu v sérii a snížil během tří minut na 3:4. Víc už jsme Opavě naštěstí nedovolili a zaslouženě jsme postoupili do semifinále, kde vyzveme suveréna letošního ročníku – Rakovník. Osobně se na tuto sérii těším a soupeře jsem si přál, do Krupky, na nejhorší asfalt v lize, se nám fakt nechtělo," řekl po postupujícím zápase trenér Jan Donauschachtl.

Semifinálové dvojice 1.NHbL:

Rakovník – Olymp Jindřichův Hradec

Jihlava – Rondo Teplice