1. liga

Polička šokovala suverénní Rakovník, Jihlava vykradla horkou půdu Přelouče

1. NHbL - První národní liga vstoupila do čtvrtfinálové fáze, která se letos hraje stejně jako osmifinále pouze na dva vítězné zápasy.

Velký krok k postupu tak na vlastním hřišti udělala Polička, Jindřichův Hradec a Teplice, jediným týmem, který uspěl na hřišti soupeře, byla Jihlava, jež dokázala cennou výhru přívézt z horké půdy přeloučských Jestřábů.

Vítěz základní části z Rakovníka cestoval k prvnímu zápasu čtvrtfinálové série do Poličky, která se v tabulkové části soutěže prodrala na osmé místo. Papírové předpoklady se ale tentokrát nepotvrdily. Po první, bezbrankové třetině domácí využili svojí střelecké převahy ke vstřelení vedoucího gólu, následně ve druhé periodě svůj náskok navýšili. Rakovník dával soupeři často možnost hrozit v přesilových hrách, všechny branky však padaly pouze při rovnoměrném počtu hráčů na hřišti. Za Rakovník vstřelil jediný gól Polívka.

„První zápas čtvrtfinále se nám vůbec nepovedl. Polička byla nebezpečnější, celkově lepší než my a zaslouženě vyhrála. Jak se říká, každý den není posvícení. Našemu týmu i přes prohru věřím a těším se na odvetná utkání v Rakovníku,“ hodnotí první čtvrtfinálové vystoupení trenér Martin Tvarůžek.

Podle postavení v základní části je druhým největším favoritem na postup celek Opavy, který si ale taktéž v úvodním vystoupení ve čtvrtfinále vybral slabší momenty. Na hřišti v Jindřichově Hradci se naopak rozhodovalo již v prvním dějství, kdy domácí odskočili na rozdíl dvou branek díky třem slepeným brankám. Ve zbytku duelu již skóre pouze kontrolovali a nakonec si připsali na své konto vítězství v poměru 4:1. O branky Olympu se shodně dvěma trefami postarali Slanina a P. Zayml.

A jak hodnotí důležité vítězství Jindřichova Hradce trenér Jan Donauschachtl? „Po vlažném začátku jsme se dokázali herně zvednout a náš výkon gradoval na konci první třetiny, kdy jsme dokázali dát 3 branky v rozmezí 3 minut a to v podstatě rozhodlo celý zápas. Další dvě třetiny se dohrávaly zcela v naší režii a soupeř hrozil v podstatě jen z přesilovek. Dokázali jsme naplno využít domácí prostředí a teď nás čeká horký opavský asfalt, kde budeme chtít potvrdit formu a postoupit do semifinále. Olymp nikdy nehrál play-off tak daleko, bude náročné cestování a bude náročné se zas přeorientovat na asfalt, ale cestu známe, potrénujeme na asfaltu a věřím, že tenhle tým v Opavě jednou vyhraje a postoupí.“

O pomyslný titul nejlepšího nováčka soutěže na dálku s Rakovníkem bojují Teplice, které mají po úvodním hracím dnu čtvrtfinále play-off navrch. Rondo totiž zvládlo první utkání proti Dobřanům na podtrženou jedničku, šest branek si shodně rozdělilo do všech třetin a po výhře 6:1 jsou krok od obrovského úspěchu v podobě semifinále 1. NHbL. Čestný úspěch Snacku zaznamenal po asistenci Čechury Skála, za domácí si šest vstřelených gólů rozdělila šestice jiných střelců, vítězná trefa putuje na vrub Poláčka.

"V Teplicích jsme i díky pozdnímu příjezdu rychle prohrávali. Domácí hodně těžili z nerovného a hrbolatého povrchu. Znovu ale říkám, že terén je stejný pro oba týmy a nelze se na něj vymlouvat. Teplice si výhru zasloužili a nyní je programu odveta u nás v Dobřanech. Čeká nás těžký soupeř," řekl k zápasu trenér Dobřan Václav Šlehofer.

Velmi zajímavou sérií bude soubor Jihlavy s Přeloučí. Jestřábi v základní části dominovali zejména na vlastním hřišti, tam však v prvním zápase série trochu nečekaně padli. Bývalý extraligový tým sice po první části díky gólu v početní výhodě prohrával, ve zbytku utkání ale připravil velkolepý obrat, který dokonal v závěrečné třetině dvěma vstřelenými góly. Jihlava si v Přelouči vykoledovala mečbol a nyní se bude před vlastními fanoušky snažit rozhodnout.

Odvety se hrají na hřištích lépe postavených týmů v sobotu, o postupujících se může rozhodnout klidně až ve třetích duelech následující neděli.