1. liga

Čtvrtfinále 1. ligy uvidí nejlepší osmičku. Opava s Dobřany potřebovaly tři zápasy

1. NHbL – Druhá nejvyšší soutěž v České republice zná seznam osmi čtvrtfinalistů. Podle papírových předpokladů se do dalšího kola vyřazovacích bojů dostala nejlepší osmička ze základní části, největší potíž projít osmifinálovým sítem měl tým Dobřan a Opavy.

Ten se do dalšího kola dostal dokonce až po kritickém prodloužení. Čtvrtfinálové série startují hned následující víkend, opět se bude hrát pouze na dva vítězné zápasy.

Většina osmifinálových střetnutí přinesla rozhodnutí již po dvou zápasech. Stalo se tak v sériích, kde se mezi postupující zapsala Polička, Přelouč, Jihlava či Rakovník. Právě největší aspirant na vítězství v soutěži dokázal tým z Mostu na vlastním hřišti vyprášit dokonce osmi vstřelenými góly a jeho cesta mezi osm nejlepších týmů play-off tak nebyla příliš strastiplná.

„Odvetné utkání pro nás nezačalo dobře, když jsme ve třinácté vteřině inkasovali laciný gól z půlky hřiště. Nicméně, oklepali jsme se rychle. Po vyrovnání jsme dali další dva rychlé góly. Soupeř ještě jednou zkorigoval, ale od té doby jsme na hřišti vládli my a po dalších brankách jsme hru kontrolovali. Sliboval jsem, že se vyjádřím k prvnímu zápasu a chování dorostenců. Nakonec jsme si s trenérem Mostu vše osobně vyříkali, takže to nemá cenu nějak rozmazávat. Jednalo se hlavně o jednoho hráče, který vůbec dorostencem nebyl. Navíc po jedné z dalších zákeřností dostal pěkně na budku, takže byl potom klid. Mladý mostecký tým včele s vynikajícím brankářem musím za předvedenou hru pochválit,“ zhodnotil počínání si ve čtvrtfinálové sérii rakovnický trenér Martin Tvarůžek.

Poměrně klidný postup slaví i v Jindřichově Hradci. „Odehráli jsme dobré utkání, tým hrál v tempu, aktivně a s nasazením, k tomu jsme přidali pěkné branky, první nulu v sezóně a splnili tak roli papírového favorita v sérii. Důležitým faktorem úspěchu v celém osmifinále byl Filip Janák v brance a dále bych vyzdvihl důležité branky Hunala a Lukáše Zaymla. Negativem bylo příliš vyloučených v druhém zápase a neproměňování některých vyložených šancí. Nyní nás čeká ve čtvrtfinále Opava, 2. tým soutěže, se kterým nemáme letos dobrou bilanci. Moravané se opírají zejména o výborného brankáře, kvalitní obranu a z minima dokáží vytěžit maximum. Bude to těžká série, ale teď už není snadných soupeřů, začínáme doma a této výhody se pokusíme využít,“ věří lodivod lavičky Olympu Jan Donauschachtl.

Ve dvou zápasech skončila taktéž série mezi Teplicemi a Chlumcem. V první části si Rondo vytvořilo tříbrankový náskok, a když ve druhé třetině kontroval Tomáš Skřivánek, přišla tradiční individuální chyba obránce Vrtaček a návrat pohodlného vedení do rukou Teplic. Vrtačky ale od druhého dějství hrály tak, jak se má v play-off hrát. Po řadě šancí Masopusta a Podařila se ale Chlumci snížit nepovedlo, v závěru nechyběla ani šarvátka, ve které měl alespoň Malý navrch nad obráncem Ronda. V rozhodujících situacích se ale projevil rozdíl ve zkušenostech a do dalšího kola tak proniklo teplické Rondo.

Ve čtvrtfinále čeká teplické hokejbalisty mužstvo z Dobřan, které se po velkých bitvách přehnalo přes Mladou Boleslav. Tygři nedokázali navázat na první domácí vítězství, na hřišti soupeře inkasovali nejprve jedenáct a v rozhodujícím střetnutí šest branek. Pro Tygry tak sezóna končí, Snack jde po třízápasové bitvě dál.

Celou sérii zhodnotil kouč Václav Šlehofer: „Postoupili jsme přes nepříjemného soupeře. Klíčem byla sobota. Pak jsem věděl, že vyhoda se obrátí na naši stranu. I když hosté obměnili sestavu a navíc se i v neděli ujali vedení, stejně jsem věřil, že to otočíme a postoupíme. Elánem, nasazením a výborným gólmanem Honzou Markem v zádech jsme kvalitní Boleslav přece jen přejeli.  Celou sezónu jsme se rvali o horní patra a i proto jsem chtěl, aby tenhle mladý mančaft postoupil. Právě každým takovýmhle zápasem získávají mladíci neocenitelné zkušenosti. Jdeme stále svoji cestou, kde jedním z bodů je,  hrát prioritně s kmenovými hráči a snažit se nadále eliminovat doplnění kádru střídavými starty. Čekají nás Teplice a my tím pádem přepínáme na novou sérii.“

Druhá série, která potřebovala k postupové radosti tři zápasy, byla bitva mezi Opavou a Českou Třebovou. Lokomotiva dokázala po úvodní porážce na vlastním hřišti šokovat opavské fanoušky a po výhře 3:2 si vynutila nedělní, rozhodující zápas. V takticky vedeném zápase se oba celky prosadily pouze jednou, o postupujícím rozhodla až druhá trefa Lukáše Přibyly v utkání. Opava se těší ze čtvrtfinále, Lokomotiva naopak smutní.

„Osmifinále bylo pro nás ze začátku hra na jistotu. Minulý týden hra sice nebyla ideální, ale výhra 5:1 nás uspokojila a mysleli jsme si, že to půjde samo. To jsme se ale přepočítali, protože Třebová se na nás skvěle připravila. V sobotním zápase šla rychle do vedení 2:0 a my potom již měli problémy skóre srovnat. I když jsme měli velkou převahu, nedokázali jsme vyrovnat a soupeř se těšil z výhry. Do neděle jsme šli s tím, že musíme zefektivnit střelbu, což se nám sice nepovedlo, ale zase jsme hráli ze zabezpečené obrany a vyhnuli jsme se faulům. Sice jsme znovu prohrávali, ale Lukáš Přibyla dokázal skore srovnat. Třetí třetina byla taková neslaná nemastná, a tak přišlo na řadu prodloužení. V tom dokázal Přibyla vstřelit z otočky branku a my slavili postup. Nutno říct, že soupeř hrál až na doraz a ukázali nám, jak se hraje play-off,“ řekl k soupeři brankář postupující Opavy Jonáš Grufík.

Čtvrtfinálové dvojice:

Rakovník – Polička

Opava – Jindřichův Hradec

Jihlava – Přelouč

Dobřany – Teplice