1. liga

Osmifinále play-off přineslo vyrovnané zápasy, z favoritů zaváhaly pouze Dobřany

1. NHbL – První zápasy vyřazovacích bojů ve druhé nejvyšší soutěži přinesly vyrovnané bitvy, ve kterých se v drtivé míře dařilo favoritům.

Podle nového systému měly výhodu úvodního utkání na vlastním hřišti týmy ze slabší postupové osmičky, domácího hřiště využila pouze třináctá Mladá Boleslav, která se nečekaně ujala vedení v sérii s Dobřany.

Suverénní vítěz základní části se musel v prvním kole play-off popasovat s celkem Mostu, který se do vyřazovacích bojů prodral až v posledním zápase tabulkové části soutěže, hned v prvním střetnutí však dokázal potrápit právě celek Rakovníka. Největší aspirant na postup do extraligy se sice ujal již v první části těsného vedení, Kovodemont rozhodně nebyl na hřišti pouze do počtu a až do závěrečné sirény držel s favoritem krok. Porážka 1:3 a odveta na hřišti v Rakovníku však Kovodemontu velké šance na pokračování sezóny nedávají. „Soupeř hrál výborně. Byl to naprosto vyrovnaný zápas a my to měli celé utkání hodně těžké. Jsem  rád, že jsme nakonec urvali výhru. K chování některých dorostenců v řadách soupeře se vyjádřím až po skončení série. Tohle už je k zamyšlení!“ okomentoval úvodní utkání play-off Martin Tvarůžek.

Druhé místo v základní části ukořistila Opava, která si v prvním zápase vyřazovacích bojů připsala nejvyšší vítězství ze všech, jak tomu již v play-off bývá, nerodilo se vůbec lehce. Česká Třebová držela s opavským favoritem krok až do závěrečného dějství, kde rozhodly tři inkasované branky v síti Lokomotivy.

Jak zhodnotil střetnutí opavský brankář Jonáš Grufík? „První zápas s Třebovou ukázal, že Východočeši se neporazí sami. Již od začátku na nás vlétli a my měli problémy s jejich důraznou a rychlou hrou. Naštěstí jsme dali v první třetině branku, ale vůbec bych se nedivil, kdyby to byl právě soupeř, který by vedl. V druhé části jsme hráli dost v oslabení a domácí nás potrestali gólem, který by byl ozdobou jakéhokoliv videosestřihu i v NHL. Ve třetí třetině ale domácí odešli fyzicky, my jim dali dvě branky za necelou minutu a to rozhodlo zápas. Dle mě nevyhrál lepší, ale šťastnější tým.“

Na úvodní osmifinálový bod se také nadřel tým Jihlavy. Bývalý extraligový tým se taktéž těšil z nejtěsnějšího možného vedení po první části, Nové Strašecí však favorizovaného soka na vyšší rozdíl odskočit nenechalo. Duel nakonec došel do závěrečné sirény za jednobrankového vedení Jihlavy, která se tak domů vrací s cenným osmifinálovým bodem.

Jediným celkem z elitní osmičky základní části, který nedokázal na venkovním hřišti vyhrát, byly Dobřany. V Mladé Boleslavi se o poznání více dařilo Tygrům, kteří dokázali soupeři po úvodní, bezbrankové třetině odskočit na rozdíl dvou gólů. V závěru utkání si mladoboleslavští hokejbalisté již pouze hlídali důležitý rozdíl, který se budou o týden později snažit potvrdit na hřišti soupeře. 

Hodnocení zápasu trenérem Tygrů Lukášem Nevosadem: „Po dnešním zápase jsem spokojen ze získaným důležitým prvním bodem v sérii, ale nerodil se vůbec lehce, jelikož Dobřanští byli ve většině zápasu častěji na balónku a především jejich bleskový přechod středního pásma nám čelil velké problémy. Kluky však musím pochválit za nasazení a touhu dovést zápas do vítězného konce, jelikož po nevydařeném posledním víkendu základní části nám do smíchu příliš nebylo. Dnes si každý z hráčů plnil po většinu zápasu svou úlohu, díky tomu jsme urvali první vítězství, to bylo podpořeno velice dobrým výkonem našeho brankáře Michala Turczyna, který dnes měl opravdu svůj den. Co mě mrzí je ztráta Tomáše Rudy, který má po zbytečném zákroku hráče hostí zlomenou ruku a v letošní sezóně si už nezahraje, bohužel zákrok nebyl potrestán ani dvouminutovým trestem!“

„Domácí se ujali vedení a to bylo na velmi kluzkém terénu důležité. Po naší chybě utekli na rozdíl dvou branek. To už byl  v tu chvíli velký problém. I my jsme měli mraky šancí na ovlivnění výsledku, jenže buď jsme  pálili slepými náboji, anebo Tygry podržel výtečný gólman. Přesto jsme dokázali po několika závarech snížit, ale vyrovnání se už nekonalo. Tygři hráli chytře a účelně. O pokoukání tenhle zápas rozhodně nebyl, velký vliv na to mělo velmi špatné počasí. Ale podmínky platí vždy pro oba stejně. Domácí nadále produkovali účelovou hru, která je dovedla k výhře. Tygrům  se podařilo urvat zápas a k postupu mají blíže. Rázem se tak mince otáčí a roli favorita si přebírá Mladá Boleslav. Teď se musíme ukázat my a náš mladý mančaft. Proto se přeci takové zápasy a serie hrají. Chytřejší tedy budeme až po víkendu,“ reaguje lodivod dobřanské lavičky Václav Šlehofer.

Úvodní osmifinálová vítězství oslavila také dvě východočeská mužstva. Kometa Polička dokázala vykrást hřiště plzeňských Litic v poměru 4:1, mnohem dramatičtější duel se odehrál v Třemošné. Po brankách Muchy, Příhody a hrdiny samostatných nájezdů Tomáše Hudce putoval úvodní osmifinálový bod do Přelouče. „Vezeme důležitou první výhru ze hřiště soupeře! Vítězství se ale nerodilo lehce, domácí bojovali a rozhodovaly až samostatné nájezdy. Tradičně se v našem podání protáhly až na 11 sérií. Nakonec rozhodli dva Tomášové - Dvořáček kryl 10 z 11 pokusů a rozhodl mladíček Tomáš Hudec! Za týden doma můžeme postoupit do čtvrtfinále!,“ znělo z kabiny vítězného týmu.

V souboji nováčků udělal důležitý krok k postupu celek teplického Ronda, venkovní zaváhání taktéž nepotkalo celek z Jindřichova Hradce. Olymp se potkal s nevyzpytatelnými Kelty, kteří s favoritem dlouho drželi krok. Jindřichohradeckým hokejbalistům následně pomohly dvě využité přesilové hry, které byly způsobeny častou nedisciplinovaností soupeře. Naopak Olymp dovolil celku z Berouna pouze jedinou početní výhodu a nakonec si po zásluze domů odvezl vítězství 5:2.

„Udělali jsme první krok k postupu do další fáze play-off, nerodil se však jednoduše. V utkání jsme měli určitě více ze hry, soupeře jsme přehrávali a Kelti v podstatě hrozili jen z ojedinělých brejků. Bohužel jsme po celý zápas neměli moc seřízenou mušku a tak se utkání rozhodlo až 5 minut před koncem, hráli jsme za stavu 2:3 přesilovku a po chybě na červené běželi dva soupeři sami na Filipa Janáka, který s ledovým klidem vychytal nejlepšího střelce celé soutěže. Z následné protiakce konečně trefil šibenici náš vrchní ostřelovač Hunal a bylo rozhodnuto. Máme mečbol, který bychom rádi potvrdili už doma v sobotu, cesta povede opět přes disciplinovanou hru, zabezpečenou obranu a dobře odehrané přesilovky,“ zhodnotil premiérový souboj play-off trenér Olympu Jan Donauschachtl.