1. liga

Závěr podzimu přinesl další prohru Jihlavy či přestřelku Olympu s Mostem

1. NHBL – Podzimní část druhé nejvyšší hokejbalové soutěže na území České republiky můžeme považovat za ukončenou. V posledních zápasech se radovala zejména Přelouč, která dokázala potvrdit skvělou třetí příčku, smutní naopak druhá Jihlava, která opět nezískala ani jeden bod.

Tabulce zatím vévodí suverénní Rakovník, dvacítku uzavírá nečekaně Suchdol.

Závěrečná víkendová klání odstartovala již v sobotu, kdy se Jestřábi prostříleli obranou Nového Strašecí při nerovnoměrném počtu hráčů na hrací ploše. Trápící se domácí mužstvo sice v první třetině drželo s Východočechy vyrovnaný stav, následně ale Strašecí inkasovalo dvakrát v oslabení a také při vlastní přesilové hře, což nakonec znamenalo vysokou porážku 1:6. Neúspěch si z dalekých Dobřan odvezla i Opava, která sice od úvodního dějství proti šnekům vedla, domácí ale ve zbytku duelu skóre otočili a zvítězili v poměru 4:3.

„Věděli jsme, že Opava je dobrý tým, a že nelze nic podcenit. Potvrdila i moje prognózy a byla při vší úctě k ostatním mančaftům po Rakovníku nejlepší tým, který se tu představil. Přes všechny patřičné kroky před začátkem utkání jsme vyrobili hrubku a po sedmi vteřinách už svítilo na tabuli 0:1. Aby toho nebylo málo po druhé hrubce a podklouznutí několika hráčů, míří znovu opavští hráči do odkryté klece. Sprcha jako hrom i v lijáku, který zápas doprovázel i se sněžením a velkou zimou. Přesto jsme ještě v první třetině srovnali, pak ale přišla třetí hrubka v našem podání a do první přestávky jsme šli s mankem v zádech. Po gólech Michala Pokorného a Honzy Kovaříka tři body ze zápasu nakonec vydolujeme. Hra však v našem podání skřípala, dnes jsme to vybojovali a vydřeli, také štěstíčko se k nám malinko přiklonilo. Šli jsme mu však naproti,“ spokojeně komentoval průběh duel Václav Šlehofer.

Následně nezapomněl zhodnotit celý podzim a popřát vše nejlepší do nového roku: „Před zimní pauzou končíme v konkurenci dvaceti týmů na čtvrté pozici s minimálními rozdíly, ovšem je třeba respektovat i soupeře, kteří nám dýchají na záda. Tady stačí jakákoli ztráta a hned padáte dolů a tato cesta je vždycky snazší. Nezbývá, než se tradičně tvrdě a poctivě připravit v tréninkovém období na náročné jaro. To ale známe a umíme. Plán už máme, bude pestrý a bohatý. Všem týmům a hokejbalistům jménem našeho klubu přeji pěkné Vánoce a úspěšný nový rok 2016.“

Bývalý extraligový tým z Jihlavy v závěru podzimu upadl do mírné letargie, což se ihned projevilo na jeho bodovém zisku. Pro poslední porážku v roce 2015 si Jihlavští zajeli do Mladé Boleslavi. Vyrovnaný duel přinesl stejný počet střel na obou stranách, větší efektivitu na straně Tygrů. Jihlava dokázala dlouhou početní výhodu po trestu ve hře využít pouze jednou a nakonec si domů odvezla porážku 2:3. I přes toto zaváhání Jihlava přezimuje na druhé pozici tabulky právě před zmíněnou Přeloučí.

Trenér Mladé Boleslavi Lukáš Novosad: „My jsme velice rádi za tři cenné body, jelikož Jihlava je kvalitním soupeřem, dovolím si říct s extraligovými parametry a moc soupeřů s nimi body sbírat nebude. Soupeř měl velký problém s pohybem na již tradičně vražedně kluzkém plastu, my jsme však hráli třetí zápas po sobě na tomto nehratelném povrchu, a tak jsme si alespoň částečně přivykli a myslím si, že jsme měli více ze hry, až do našeho sedmiminutového oslabení, kdy si náš hráč nechal za stavu 2:1 pro nás, zbytečně napařit trest ve hře. I přes velké problémy se sestavou, kdy jsme si museli vypomoct hráči béčka či dorostu, musím kluky pochválit za jejich výkon a doufám, že v jarní části na to navážeme a vrátíme se do vyšších pater tabulky.“

Za čtvrté Dobřany se hodně rychle vloudila po cenné výhře 3:2 v Třemošné Polička, Kometa si v duelu s Tatranem držela po druhé patnáctiminutovce těsný náskok, po přestřelce v závěrečném dějství ho uhájila a slavila tím posun vzhůru. Výhru z venkovního hřiště veze i Chlumec nad Cidlinou, nováček po obratu bere všechny tři body ze hřiště Karlových Varů, kde se pokaždé hraje velmi tvrdě. Vysoký počet vyloučených přišel i tentokrát, s ním ale výhra Chlumce v poměru 6:2.

O nejlépe postaveném nováčkovi první ligy jsme toho slyšeli již mnoho, na opačném pólu tabulky se však trápí Most. Kovodemont vstoupil do duelu s Olympem z Jindřichova Hradce hodně nadšeně a po první části dokonce vedl, následně ale přišla tragická prostřední perioda. Jindřichohradečtí vstřelili ve druhé třetině čtyři branky, stíhací jízda domácích v závěru již nebyla nic platná. Jedenáctigólovou přestřelku pro sebe získal Olymp, který přes zimní pauzu bude okupovat sedmé místo tabulky.

Aby byl náš souhrn kompletní, nesmíme zapomenout na Kelty, kteří se oproti loňsku pohybují ve spodních patrech tabulky, na závěr si spravili chuť vysokou výhrou nad Českou Třebovou. S podzimem může být také spokojeno teplické Rondo, které po dalším bodovém zisku uhájilo deváté místo tabulky a co více, oproti svým konkurentům ze stejných pater má stále jeden či dokonce dva zápasy k dobru. K takovým patří i osmé Litice, které měly proti pardubickému Svítkovu dlouho našlápnuto k zisku všech bodů, ve třetím dějství ale ztratily a nakonec po kolapsu v samostatných nájezdech braly pouze bod.

„Prohra na nájezdy, to berete, když v zápase prohráváte, v našem posledním zápase podzimu to bylo naopak. Zápas jsme do třetí třetiny odehráli podle našich not a to i v okleštěné sestavě. Bohužel sedm minut a soupeř využil našich chyb. Tahle část zápasu je, doufám, pro tým velké poučení do jarní části. Hráči za stavu 3:1 si už mysleli, že je všechno hotovo. Soupeř musí děkovat našemu darování bodů, bohužel jinak se to ani nedá nazvat. Nájezdy rozhodl soupeř, tedy hráč s číslem 44. Píšu to proto, že zachoval velký klid. Dali jsme dárek k vánocům a to radost nemám,“ rozhořčeně hodnotí klání Karel Topinka, kouč plzeňských Litic.

Následně však shledává podzim úspěšným: „Chci poděkovat klukům za podzim, protože se nám to docela povedlo. Jsem spokojený s účastí na trénincích, ale nejvíc hodnotím skvělou partu. Letos je vidět, že zatím táhnou za jeden provaz a to nám pomohlo v hodně zápasech. Mám na oplátku pro kluky připravenou tvrdou zimní přípravu, která bude jako podle starých časů. Všem klubům, všem hráčům a lidem okolo hokejbalu, přeji klidné svátky a šťastný rok 2016.“