1. liga

Černý víkend Jihlavy a Jindřichova Hradce, nováček z Rakovníka na podzim bez prohry

1. NhbL – Předposlední hrací víkend podzimní části druhé nejvyšší české soutěže přinesl řadu zaváhání favorizovaných mužstev a velké střídání ve spodních patrech tabulky. Dvě výhry si připsali poslední Kelti, místo kterých se na úplný chvost poroučelo mužstvo ze Suchdolu nad Lužnicí.

Na čele se naopak náskok Rakovníka zvýšil již na jedenáct bodů!

Víkendový souhrn odstartuje zmínkou o již jistém podzimním mistrovi. Rakovník po jasné výhře 6:1 nad Suchdolem potvrdil pozici jasného lídra, své vedení ještě navýšil v nedělním střetnutí proti Chlumci nad Cidlinou, který si z hřiště prvního týmu tabulky taktéž odvezl šest inkasovaných branek. Pro Rakovník již podzimní část skončila, zakončil jí se ziskem celých 46 bodů bez jediné porážky! Před druhou Jihlavou si dokázal vypracovat již jedenáctibodové vedení.

„Na poslední dva zápasy podzimní části jsme nastoupili ve speciálních růžových dresech, čímž jsme chtěli podpořit akci Movember. Na zápasy jsme přilákali spoustu diváků. Vybírali jsme i vstupné jako při play off. Navíc jsme dražili naše speciální růžové dresy u na našich sponzorů. Veškeré vybrané peníze věnujeme nadaci Movember Foundation. To byl náš hlavní počin víkendu. A co se týká zápasů samotných, další dvě výhry pro nás jako nováčka národní ligy znamenají neskutečný úspěch. Nevím, zda se nějakému týmu podařilo vyhrát všech úvodních šestnáct duelů v této soutěži. Tímto bych chtěl všem hráčům HBC Rakovník poděkovat za předvedené výkony. Zažili jsme vskutku podzim snů, na který bychom rádi navázali na jaře,“ popsal trenér prvního týmu tabulky Martin Tvarůžek.

Na vině vysokého náskoku je samotná Jihlava, bývalý extraligový tým si z tripu po Dobřanech a Berouně neodvezl jediný bod. Nejprve v sobotu na hřišti šneků totálně vyhořel, již v první části třikrát inkasoval a ze složité situace se vyhrabat nedokázal. Co hůře, ani jednou se neprosadil. V neděli se na hřišti, do té doby posledních, Keltů již ze vstřeleného gólu radoval, ani to ale porážce 1:3 nezabránilo.

Naopak v Dobřanech panuje s výkony v obou víkendových duelech spokojenost. Po výprasku Jihlavy získali šneci dva body i proti Jestřábům z Přelouče. Na výhře po nájezdech je může však mrzet fakt, že o výhru v řádné hrací době přišli až v samotném závěru, kdy Východočeši stáhli dvoubrankové manko. Právě Dobřany se díky ostatním výsledkům posunuly již na čtvrtou příčku prvoligové tabulky.

„Obě utkání v našem podání měla kontrastní rozdíly jako hrom. V sobotu jsme předvedli možná  jeden z nejlepších výkonů  za nějaké poslední sezóny a v neděli tomu bylo naopak. Nechci, aby to vyznělo jako alibi, ale s odstupem času a již s chladnou hlavou se dá říci, že to je typický jev mladého mančaftu. To tak prostě je.  Nehraje v tom roli únava, marodka či jiné atributy, ale především hlava. Víme s kolegou Matouškem moc dobře, že kluci jsou po fyzické stránce velmi dobře připraveni, víme, jak a kdo chodí trénovat, také samozřejmě víme, jakou kvalitu mladíci mají.  Jediné, co nevíme, co se jim právě honí v hlavě. Ale i na tomhle společnými silami pracujeme,“ rozjel úvahu o kolísavých výsledcích šneků Václav Šlehofer.

Následně však zamířil své hodnocení ke konkrétním víkendovým výsledkům: „S Jihlavou považuji výhru za zaslouženou, neboť se nám zápas opravdu povedl a myslím, že jsme všem přítomným ukázali moderní hokejbal se všemi náležitými prvky. V neděli jsme nehráli dobře, i přesto jsme sahali po třech bodech. Nakonec z toho byly dva, přičemž Přelouč si remízu zasloužila, nebýt opět výtečného Jana Marka, mohlo být pro nás ještě hůř. Jestřábi byli totiž od druhé části lepším a snaživějším  týmem s jednoduchým herním stylem.  My jsme naopak nehráli naší hru a díky ustrašenému paskvilu jsme mohli i prohrát. Je ale pochopitelně třeba respektovat soupeře, i on nejezdí prohrávat. Ta soutěž není  pouze o nás, je tu dalších 19 protivníků, to je třeba brát v potaz. Čili, tři body zasloužené, dva šťastné, celkem pět do vyrovnané tabulky, které mají svoji cenu.“

Posun vzhůru zaznamenaly díky šestibodovému výsledku také plzeňské Litice, které si nejprve vzaly na paškál jindřichohradecký Olymp, který dlouhodobý zmar z hřiště v Plzni nenapravil a odvezl si porážku 6:2. Následně si Litice smlsly i na Suchdolu nad Lužnicí, kterého vypráskaly výsledkem 10:1 a odsoudily ho k pádu na poslední místo tabulky.

„Oba zápasy jsme zvládli díky odhodlanosti. Špatné počasí panovalo úplně všude, nejde se na to vymlouvat a musí se hrát pořád. Týmy, které jsou zvyklé hrát na plastovém povrchu, mají vždycky problém na asfaltu. Musí tam ale zápas odehrát a musí se taky s povrchem vyrovnat zrovna tak naopak. Počasí ale plastu moc nepřálo, to je pravda. Máme šest bodů z víkendu, tak spokojenost. Menší vzkaz týmu: Ještě není konec a je dost věci na zlepšení!,“ motivuje hráče Litic kouč Karel Topinka.

O víkendu mohli fanoušci hned pětkrát vidět i loterii v podobě samostatných nájezdů. Hned dvakrát se jí zúčastnili hokejbalisté pardubického Svítkova, pokaždé s jiným výsledkem. V sobotu byli nad jejich síly Tygři z Boleslavi, odveta proti karlovarskému CSKA dopadla mnohem lépe. Opava, pohybující se v horních patrech tabulky, podlehla na nájezdy teplickému Rondu, o den později si zvedla náladu díky vyhrané defenzivní bitvě v Mostě. Domácí Kovodemont přehrála jedinou brankou již v první třetině zmiňovaného duelu.

A co znělo z opavské kabiny? „O víkendu nás čekal nabitý program, když jsme jeli do západních Čech. Věděli jsme, že nás čekají defenzivní Teplice a Most, který se prezentuje hrou plnou tvrdých, ale čistých zákroků. V sobotu se na nás ze začátku projevila únava po daleké cestě a dopřáli jsme domácím několik šancí. Potom jsme šli dvakrát do vedení, ale znova jsme utkání prohráli kvůli naši nedisciplinovanosti. Bod je sice dobrý výsledek, ale myslím si, že jsme měli na plný počet. Druhý den nás čekal Most, který do utkání nastoupil se třemi velmi mladými lajnami. My jsme ale dokázali s domácíma běhat, což nás dostalo do tempa. Vstřelili jsme v první třetině branku, a potom jsme již bránili. Štěstí se k nám tentokrát přiklonilo a my mohli slavit vítězství 1:0.“

Před posledním víkendovým kolem je tabulka hodně vyrovnaná. V rozmezí dvou bodů je od třetího místa namačkána hned čtveřice mančaftů. Síly se přeskupily i na opačném pólu tabulky, Kelti mají tři body náskok na poslední Suchdol, po výhře nad Mladou Boleslaví se naopak směrem vzhůru začínají posouvat brněnští buldoci. Podzimní program bude zakončen o posledním listopadovém víkendu devíti zápasy.