1. liga

Rakovník v dešti vynuloval Litice, Přelouč zase Olymp. Dva body Keltů ze dna nepomohly

1. NHbL – Jeden z posledních víkendových podzimů přinesl hodně nervózní utkání v Liticích, kde se představil vedoucí Rakovník, vzájemné střetnutí s plzeňským týmem přineslo řadu vášní a výhru favorita. Cenné vítězství slaví i Přelouč a Kelti, rozjíždět se začíná také nováček z Teplic.

Zřejmě nejsledovanějším duelem víkendu bylo střetnutí rozjeté Plzně s nadupaným Rakovníkem, který ve druhé nejvyšší soutěži stále čeká na úvodní porážku. Plzeňští na domácím hřišti ve složitých podmínkách drželi bezbrankový stav první třetinu, následně třikrát inkasovali a ze zápasu odešli poraženi. Ani jeden z trenérů ve svých hodnoceních ostrými výrazy rozhodně nešetřil.

„Před zápasem panovalo špatné počasí, věděl jsem, že hráči z Rakovníka nebudou mít velkou chuť hrát na mokrém plastovém povrchu. Bohužel jsem si musel vyslechnout několik poznámek při předání klíčů, což mě trošku mrzí, ale nebyla to jediná věc. První třetina se nám proti velkému favoritovi povedla hlavně po taktické stránce. Do šaten se šlo za bezbrankového stavu a to byl cíl. Druhou třetinu jsme začali menším tlakem, pak ale přišlo něco, co se nám dlouho nestalo, volný na míle daleko hráč před naší brankou a bylo to 1:0. Věc pro mě nepochopitelná. Hráli jsme dál, ale opět špatné řešení po našem tlaku a druhý brejk, bohužel se tady projevila kvalita soupeře. Nebyl to z naší strany špatný zápas, bohužel byl soupeř lepší. Jak jsem psal na začátku, některé věci mě hodně mrzí a to dva opravdu nechutné zákroky bez balónku, po kterých jsme naše hráče museli odnášet ze hřiště. Rozhodčí nic neviděli, tak se vášně trošku zvedly a to nebylo kvůli mokrému povrchu. Myslím si, že takový tým to vůbec nemá zapotřebí. Kluky chci pochválit i přes prohru, jdeme dál,“ vyjádřil se k zápasu litický lodivod Karel Topinka.

„Díky mokrému plastu to byl nekoukatelný zápas naprosto o ničem. I když o něčem přeci, o zranění! Troufám si tvrdit, že my i Litice se snažíme hrát celkem pohledný hokejbal, tentokrát to ale nebylo možné. V takových podmínkách by se na plastu hrát prostě nemělo. Ať nám pánové v sáčkách od stolu, kteří tohle vymýšlejí, buď přijdou ukázat, jak se v dešti na mokrém plastu hraje nebo ať si konečně vyndají hlavu z onoho ústrojí. Tohle fakt nemá logiku. Zápasy na mokrém plastu dělají akorát ostudu našemu sportu, protože se na to absolutně nedá koukat. Navíc my hráči vůbec nemůžeme na hřišti dělat, to základní co umíme. Zastavit při kličce nebo doběhnutí, změnit směr, vyběhnout oblouček atd. Jsem rád, že jsme všichni ve zdraví přežili tuhle nedělní sešlost,“ rozhořčeně přidává názory Martin Tvarůžek, trenér rakovnického lídra.

Na výhru Rakovníka musela zareagovat druhá Jihlava, která si do Suchdola přijela pro výhru 2:1. Obě své branky vstřelila v početní převaze. „Očekávali jsme vyrovnaný souboj, což se nakonec potvrdilo. Diváci vytvořili výbornou bouřlivou atmosféru, která ještě zvyšovala tempo utkání. Tomu se bohužel příliš nedokázali přizpůsobit rozhodčí, kteří předvedli spoustu chyb na obě strany. Škoda, že se nám nepodařilo zužitkovat více šancí z první poloviny zápasu, kdy jsme byli lepším celkem, o osudu zápasu mohlo být rozhodnuto dříve. Nakonec jsme se ale dokázali zkoncentrovat na závěr zápasu a připsat si tak další tři důležité body,“ nechal se slyšet jihlavský trenér Lukáš Staněk.

Buldoci, jejichž výkonnost má mírně vzestupnou tendenci za nevlídného, deštivého počasí zamířili na Svítkov. Hosté vstoupili do utkání převahou, která byla odměněna vedoucím gólem Ondřeje Šíra. I když Brněnští stříleli z každé pozice, stav se díky dobrému výkonu domácího gólmana do konce první periody nezměnil. Na začátku druhé části domácí gólem Davida Černického vyrovnali, a tak hostující gólman Petr Horák inkasoval po více jak 7 třetinách a nutno podotknout, že i v dnešním utkání podal velice spolehlivý výkon. Brno však na vyrovnávací branku odpovědělo obratem, když dostal míček na hokejku Lukáš Jandourek a nekompromisně zavěsil pod víko. I přes další šance na obou stranách se za stavu 1:2 vstupovalo do poslední části utkání.

I nadále skóre převažovalo z jedné strany na druhou. Domácí do 3. třetiny vstoupili stejně úspěšně jako do druhé – Filip Marcel zavěsil míček do Horákovy branky a bylo to 2:2. Hosté ale i nadále měli více ze hry a na konci 33. minuty opět vedli – Ondřej Šír přihrál na modrou Filipovi Emmerovi a ten dělovkou vymetl šibenici bezmocného Martina Černického. Navíc o další dvě minuty později Ondřej Šír po příhře Tomáše Korduly našel díru mezi betony Černického a zvýšil na 2:4. Domácí ještě gólem Petra Novotného dvě minuty před koncem snížili, ale to bylo z jejich strany vše.

Hned třikrát jsme o právě skončeném víkendu viděli nájezdovou loterii. Remíza po pětačtyřiceti minutách hry svítila na světelné tabuli v Mostu, Berouně a České Třebové. Nakonec si druhý bod vystříleli hostující Strašecí, domácí Lokomotiva a Kelti 2008 udolali v poměru 5:4 Tatran Třemošnou. Ani tento zisk dvou bodů je zatím z poslední příčky tabulky neodlepil, na předposlední Strašecí ztráci jediný bod, navíc mají jedno neodehrané utkání k dobru.

Svoji kvalitní hru na vlastním hřišti znovu použili jako silnou zbraň Jestřábi z Přelouče. Pro dalekou porážku cestoval na východ Čech Olymp, který si to s domácím týmem rozdal o přímou čtvrtou příčku prvoligové tabulky. Přelouč soupeři dokonce nedovolila ani skórovat, po třech gólech a jednom povedeném úniku při vlastním oslabení Jestřábi zvítězili 4:0 a čtvrté místo patří právě jim. Nulu vzadu udržely proti Boleslavi i Teplice, výhra 2:0 znamená posun již na osmou příčku.