1. liga

Víkend v 1.NHbL: Tři dvojciferné výsledky, komplikace v Chlumci a posun Poličky vzhůru

1. NHbL – Druhá nejvyšší hokejbalová soutěž u nás přinesla o druhém listopadovém víkendu osm utkání, konečný výsledek ale poznalo pouze sedm z nich. V Chlumci se duel za stavu 1:4 nedohrál, o jeho osudu bude rozhodovat až ligová komise.

Naopak jsme zaznamenali tři dvojciferná vítězství či důležitou výhru Poličky v Opavě, která znamenala pro Kometu posunutí na třetí pozici prvoligové tabulky.

Víkendové hodnocení začneme jediným sobotním střetnutím, kvůli kterému musela Přelouč cestovat až do dalekého Suchdolu nad Lužnicí. Zde svedla vyrovnanou bitvu s mužstvem, které se na podzim výsledkově trápí a na jaře ho tedy čeká velká práce o umístění na pozicích play-off. Proti Jestřábům držel Suchdol naději na body dvě třetiny, do závěrečného dějství se vstupovalo za stavu 1:1, který dvěma góly strhli Východočeši na svoji stranu. Po výhře se Přelouč udržela na kvalitním, sedmém místě tabulky.

K zajímavému derby v boji o střed tabulky došlo v Dobřanech, kam dorazila Třemošná. Ve vyrovnaném střetnutí hosté museli často dotahovat, podařilo se jim smazat dvoubrankovou ztrátu, ale ani přesto na body nedosáhli. Rozhodla o tom závěrečná patnáctiminutovka, ve které zaznamenali šneci hned tři branky, z nichž ta poslední byla vedena jako technická.

„Celé utkání se odehrávalo v poměrně vysokém tempu a hrál se až překvapivě pohledný hokejbal. Hned v prvním střídání jsme si vytvořili dvě jasné gólové šance, nicméně nepodařilo se nám je proti dobře chytajícímu Markovi v brance Dobřan proměnit. Následně jsme byli dvěma slepenými góly v průběhu první třetiny potrestáni, když domácí využili našich individuálních chyb. Krátce před koncem prvním a na začátku druhé třetiny se nám dvěma góly podařilo skóre srovnat, k vidění byla spousta šancí na obou stranách a díky brankářům Husličkovi a Markovi se šlo do šaten po druhé třetině za stavu 3:3. Po čtvrté brance soupeře padla na plastový povrch mlha, ten začal klouzat a bylo po hokejbale. Závěrečná powerplay se nám nepovedla, když jsme ve středním pásmu udělali faul, šli do čtyř a následně dostali ještě technický gól,“ zhodnotil utkání trenér Tatranu Třemošná Zdeněk Vozka.

Kouč Třemošné následně představuje plány na další listopadové dny: „Nezbývá než pogratulovat soupeři a soustředit se na další zápasy. Rád bych závěrem vyzdvihl výkon Josefa Rippla, který se z rozeného asistenta stává střelcem a začíná pravidelně skórovat, což je pro náš tým velice důležité, protože se na vstřelení branky strašně nadřeme. Příští týden jedeme na Kelty a doufáme, že je na samém dně tabulky ještě chvíli přidržíme.“

Z druhé strany se o hodnocení klasického derby mezi Dobřany a Třemošnou postaral Václav Šlehofer: „My jsme šli do zápasu s tím, že nedalekého souseda chceme opět porazit. To se nám povedlo, ačkoliv jsme si to zbytečně zkomplikovali, už jen kvůli tomu, že jsme vedli 2:0 a nechali si zbytečně vyrovnat účet. Výhodu jsme měli v tom, že se nám pokaždé podařilo dostat se do vedení, za stavu 3:3 měly šance oba týmy, ale zůstaly nevyužity až do doby, kdy jsme nakonec opět udeřili my a zápasovou výhru již udrželi. Ale pořád je to jen jeden zápas, týmů je zde 20 a každý chce pochopitelně vyhrávat. Nyní nás čekají ještě tři domácí utkání a my se na ně určitě řádně nachystáme. Za týden máme volno, čili ideální doba na doléčení bolístek, následně kvalitní potrénování a přípravu na již zmíněné zbylé zápasy. Pak uvidíme, z jakého hlediska si podzimní část vyhodnotíme.“

K souboji plzeňských a berounských sousedů došlo na hřišti Keltů 2008, favorizované Litice zde s domácími hokejbalisty svedly velkou přestřelku, skóre se naklánělo ze strany na stranu. Rozhodující branku vstřelili plzeňští hráči až v závěru třetí třetiny, díky čemuž získali tři body za výhru 6:5. Po mizerném začátku soutěže se již Litice prokousaly do elitní desítky prvoligové tabulky.

„Když začnu hodnotit dnešní zápas, tak musím začít u domácích. Od začátku bylo vidět, že touží po bodech. Bojovali o každý kousek na hřišti a nám to dělalo velké problémy. Je pravda, že náš problém byl přístup k zápasu. Pro mě je to první téma na trénink. Naše hra byla v začátku hodně nepřesná, nedodržování taktiky a místy i vlastní řešení některých situací bylo špatné. Co se dá hodnotit, je otočení zápasu. Prohrávali jsme už 4:1, ale velké srdce a bojovnost nás vrátily do zápasu. Domácí Kelti bojovali až do konce zápasu, naší chybou v přesilovce jsme jim dali možnost i srovnat. V poslední minutě jsme utekli hrobníkovi z lopaty a zápas rozhodli. Skvělé utkání pro mě, jsem o nějaký rok starší (směje se). Čeká nás favorit soutěže, na který se musíme hlavně takticky připravit!“ řekl o utkání kouč Litic Karel Topinka.

V posledním odehraném kole mohli fanoušci hned na třech hřištích vidět na světelné tabuli dvojciferné číslo. Potěšeni zajisté byli v Teplicích, kde domácí Rondo rozmetlo předposlední Nové Strašecí poměrem 10:1, v Karlových Varech slavili navíc třináctigólovou výhru nad mladoboleslavskými Tygry, paradoxně však soupeř dokázal využít dvě nabídnuté přesilové hry. O trochu méně radosti sdíleli příznivci České Třebové, kteří museli skousnout desetigólový debakl od Svítkova, zejména druhou třetinu, ve které inkasovali hned sedm gólů.

Z důležité výhry se o víkendu těšila také Polička, která vykradla Opavu díky povedenému prostřednímu dějství. Nakonec Opavské Kometa porazila 4:1 a posunula se v tabulce až na třetí místo za vedoucí duo Rakovník – Jihlava. Zatím suverénní a neporažený Rakovník měl o víkendu volno, duel Chlumce nad Cidlinou a Jihlavy byl za stavu 4:1 pro hosty přerušen a o jeho výsledku rozhodne až ligová komise.