1. liga

V souboji neporažených zvítězil Rakovník, Litice jako první kradly v Přelouči

1. NHbL – Hlavním děním uplynulého víkendu bylo bezpochyby střetnutí prvního s druhým týmem tabulky, šokující výsledky Rakovníka pokračovaly i v Jihlavě a následně i Jindřichově Hradci. Hodně cennou výhru zaznamenaly plzeňské Litice, které doposud jediný tým dokázaly bodovat na hřišti v Přelouče.

To nejdůležitější se v 1. Národní hokejbalové lize odehrálo již v sobotu, vedoucí Rakovník dorazil na hřiště ambiciózní Jihlavy. Parádní představení obou kvalitních mužstev přineslo hned v první patnáctiminutovce dvě branky Rakovníku, na které sice domácí dokázali ve druhém dějství odpovědět, na srovnání se jim ale dosáhnout nepovedlo. Rakovničtí nakonec brali tři body po výhře 4:1 a navýšili náskok na čele již na pět bodů.

Šlágr kola okomentoval rakovnický kouč Martin Tvarůžek slovy: V sobotu jsme hráli předehrávku v Jihlavě. Při pohledu na sestavu soupeře, jsme šli do zápasu s patřičným respektem. Jihlava byla v nejsilnější možné sestavě, ve které podle mě letos ještě nenastoupila. My jsme však byli domácím víc než vyrovnaným soupeřem a díky naší bojovnosti jsme dokázali urvat neskutečně cenné tři body. Před naším výkonem jsem po zápase smeknul.“

„Na zápas s Rakovníkem jsme se dlouho těšili, bohužel jsme ho vůbec nezvládli. První třetinu jsme prospali a nedokázali reagovat na soupeřovo tempo. Dvoubranková ztráta tak byla ještě přijatelná. V druhé části jsme hru dokázali vyrovnat a několikrát zavřít Rakovník v jeho pásmu. Bohužel jsme ale dokázali vytěžit z tlaku jen jeden gól. Ve třetí části se hráčům nedala upřít snaha o vyrovnání, výraznějších šancí ale bylo minimum. Soupeř pak využil dva rychlé výpady do otevřenější obrany a rozhodl. Nezbývá než Rakovníku pogratulovat, předvedl moderní hokejbal a tři body si odvezl zaslouženě,“ pogratuloval jihlavský Štěpán Brázda.

Následně se ohlédl i za nedělním duelem s Třemošnou, ve kterém dokázala Jihlava naplno bodovat po poklidném průběhu a výhře 5:0. „Souboj s Třemošnou byl o něčem jiném. Hosté rezignovali na jakoukoliv aktivitu směrem dopředu, s výjimkou jejich nejlepšího střelce. V polovině zápasu bylo rozhodnuto a utkání se již jen dohrávalo. Před sérií venkovních zápasů šlo ale o důležité tři body.“

Naopak Rakovník svedl ve dvou dnech dvě náročné bitvy. Po přemožení Jihlavy si nakonec poradil i s Olympem, zde ale až po samostatných nájezdech, které následovaly za remízového stavu 3:3. „V neděli v Jindřichovém Hradci to nebylo o nic lehčí. Navíc jeden den hrajete na nerovném asfaltu a druhý den hrajete na luxusním plastu, to je pak zcela jiný sport. Možná i díky této skutečnosti jsme v neděli nepředvedli úplně stoprocentní výkon, ale nakonec výsledných pět bodů z takhle těžkého výjezdu je naprosto uspokojících“ vyjádřil se ke klání Rakovníku s Jindřichovým Hradcem trenér Tvarůžek.

A jaké bylo hodnocení Jana Donauschachtla na straně Olympu? „Chtěli jsme být první tým, který letos Rakovník porazí, bohužel naše nedůslednost v obraně nás stála body. Nakonec jsme rádi za jeden, ten jsme vybojovali v poslední minutě trefou v power play. Utkání bylo velmi kvalitní a na soupeři vůbec nebyla znát únava ze sobotního utkání v Jihlavě. Chtěli jsme hrát aktivně a nutit soupeře k chybám v obraně, což se v podstatě dařilo a dali jsme z toho dvě branky. Zapomínáme však na obranu, dostáváme laciné branky z rychlých brejků soupeře a na tom musíme do dalších podzimních utkání zapracovat,“ sdělil trenér.

Hodně zajímavé utkání se odehrálo také v Přelouči, kde domácí Jestřábi poprvé v letošním ročníku nezískali před svými diváky plný počet bodů. Vykradly ji totiž Litice, které sice po první části prohrávaly, po srovnání v prostřední třetině ale dokázaly dotáhnout výsledek do konce za vyrovnaného stavu a v následné nájezdové loterii pro sebe vystřelily druhý bod. Zlepšené výsledky posunuly Plzeň již do elitní desítky.

„Do zápasu jsme chtěli nastoupit s hrou, která nám v posledním zápase v Třebové přinesla body. První střídání vyšlo podle představ, bohužel pak se nám nepovedlo několik jednoduchých přihrávek, domácí vycítili naši nejistotu a začali být v první části zápasu lepším týmem. Špatné obsazení, brejková situace a prohrávali jsme o gól. Ale zaslouženě! Pár věcí jsme si o přestávce v šatně řekli a hra se začala otáčet, dodržování taktiky a bojovnost znamenalo naše vedení. Někdo má radost, když hraje přesilovku, u nás je to poslední zápasy problém a to se potvrdilo, domácí v oslabení nás potrestali. Nájezdy jsme pak dobře zvládli a jako první z týmů si z Přelouče odvezli body. Vybojovaná, ale o to důležitá výhra mě moc těší,“ spokojeně zhodnotil klání na východě Čech Karel Topinka.

Ve východních Čechách dokázaly bodovat také Dobřany, jež si odvezly plný tříbodový zisk ze hřiště nevyzpytatelného Chlumce nad Cidlinou. Domácí jsou letos v pozici nováčka pasováni na černého koně soutěže a svými výsledky to doposud prokazovali. Proti šnekům si však za stavu 1:2 nepohlídali prostřední část, ve které znovu dvakrát inkasovali a nakonec museli zkousnout hořkou pilulku v podobě prohry 2:6. Těšit je může alespoň fakt, že obě branky dal Chlumec při hře v početní převaze.

„Naše výhra se nerodila lehce. Velké problémy nám dělal začátek, kdy na nás doslova vlétli jako sršni. Tlak jsme přestáli, když nás opět podržel v brance Jan Marek. První jsme udeřili my a to nám pomohlo, domácí sice vyrovnali, ale branku docílili vysokou hokejkou, přesto jim byla špatně pískající dvojicí sudích uznána. Oba muži v pruhovaném utkání ovlivnili chybnými verdikty na obě strany. Jenže naše mladá družina se nebojácným výkonem stále přibližovala vytyčenému cíli a ten nakonec vyšel. Připisujeme si do vyrovnané tabulky důležité tři body. Doposud jsme hráli sedmkrát venku, nyní nás čekají čtyři těžcí soupeři, které přivítáme v naší Snack aréně. Povinnost nám velí nadále se maximálně koncentrovat na zbytek podzimu,“ ohlédl se za soubojem trenér Šlehofer.

Z dalších utkání víkendového programu stojí za zmínku například výhra Teplic v České Třebové 5:0 či porážka Keltů v Suchdolu, která odsunula tým z Berouna na úplný chvost tabulky. V následujícím kole mohou Kelti vše napravit doma proti Liticím, Jihlava se chystá pro změnu do Chlumce nad Cidlinou.