1. liga

Rakovník přišel o první bod, Jestřábi si zastříleli proti Karlovým Varům

1. NhBL – Další kompletní dvoukolový víkend nás pomalu přiblížil k zimní přestávce, s vývojem sezóny zatím mohou být více než stoprocentně spokojeni v Rakovníku a Jihlavě, obě mužstva totiž stále kráčí soutěží bez porážky.

Vyrovnal se také boj na opačném pólu tabulky, kde jsou hned čtyři týmy namačkány v rozmezí dvou bodů.

Víkendové dění začneme souboji suverénních lídrů druhé nejvyšší soutěže v České republice. Rakovník si až v desátém letošním zápase připsal první bodovou ztrátu. Na těžkém povrchu v České Třebové prohrával po první třetině již 2:0, poté se ale rozehrál a díky dvěma gólům poslal zápas do nájezdů. V nich byl lídr tabulky úspěšnější, domácí hokejbalisty může těšit zisk alespoň jednoho bodu po prohře 2:3.

„V sobotu jsme v České Třebové nezačali dobře. Soupeř se lacino po našich individuálních chybách dostal do dvoubrankového vedení. Nám navíc absolutně nevyhovoval místní povrch. Musím říct, že na takovém parkovišti jsme dlouho nehráli, jestli vůbec. Nicméně po skvělé druhé třetině jsme zápas dokázali srovnat, abychom ve třetí třetině opět navázali na, z naší strany, podprůměrný výkon. Nakonec z toho po základní části byla remíza a další bod jsme získali v nájezdech, čímž jsme udrželi naší neporazitelnost,“ řekl k vyrovnanému zápasu hostující Martin Tvarůžek.

Hned následující den se Rakovnickým ve šlágru kola dařilo v Opavě o něco více. První třetina vyrovnaného duelu branku nepřinesla, i přesto, že měli domácí střeleckou převahu, na skóre se jim to vyjádřit nepodařilo. Navíc se neprosadili ani jednou z nabídnutých deseti přesilových her a za tento nedostatek byli dosyta potrestáni. Rakovník ve zbylých dvou částech skóroval třikrát a domů si tedy odvezl plný bodový zisk.

„V neděli v Opavě to z naší strany byla zcela jiná káva. Zápas se hrál v rychlém tempu a měl extraligové parametry. Soupeř nás sice přestřílel a chvílemi přehrával, ale díky našemu bojovnému výkonu a vynikajícímu Gerlichovi v brance, jsme získali neskutečně cenné tři body. V Opavě se moc vyhrávat nebude! Ještě musím zmínit fair play přístup a pohostinnost opavských hráčů v čele s trenérem Christem. Jelikož jsme přicestovali vlakem, hráči nás z nádraží odvezli auty do šatny a poté na vzdálenou ubytovnu. Po utkání nám navíc naložili do aut výstroj s holemi a odvezli opět vše na nádraží. Za to velký dík, to se opravdu nevidí!“ sdělil poklonu k opavskému přístupu rakovnický trenér Martin Tvarůžek.

Na výsledku Rakovníka musela zareagovat Jihlava, která si zejména v sobotu opravdu s chutí zastřílela. Proti karlovarským hokejbalistům vyslala 45 střeleckých pokusů, z nichž hned devět skončilo v síti, čtyři branky navíc padly při početních výhodách bývalého extraligového mužstva. Také druhý hrací víkendový den si jihlavský gólman připsal čisté konto, houževnaté Teplice ale na Vysočině padly pouze poměrem 2:0. Na čele se tak nic nemění, náskok Rakovníka se však snížil na tři body.

„Zápas s Vary nemá cenu příliš komentovat. I když hosté několikrát ukázali individuální kvalitu, v sedmi lidech se bohužel pro ně první liga hrát nedá. Zápas s Teplicemi byl z jiného soudku. Severočeši převedli jednoznačně nejlepší výkon ze všech soupeřů, se kterými jsme se doma utkali. Po celý zápas hráli hodně aktivně a je vidět, že za ně nastupuje řada zkušených hráčů. A brankář Vaníček je výborný. Pro nás důležité vybojované tři body,“ zhodnotil duely trenér Staněk.

Na dalších pozicích se seřadily týmy Olympu Jindřichův Hradec, Poličky a Opavy, které začínají spolu unikat pronásledovatelům. Právě první jmenovaný zažil o víkedu dva totožné výsledky, poměrem 5:2 dokázal přetlačit jak Nové Strašecí, tak Mladou Boleslav. „Máme za sebou povedený víkend, odehráli jsme takticky velmi dobře oba zápasy. Soupeři v podstatě po celou dobu zápasu jen bránili a my museli útočit a dobývat. Naštěstí jsme v trpělivosti vytrénovaný a díky gólům ve třetí třetině jsme konečně slavili dvě výhry doma. Teď už ale vyhlížíme domácí utkání podzimu, kdy k nám na povrch přijede bezkonkurenční Rakovník, tedy soupeř, který u nás rozhodně jen bránit nebude a konečně by si mohli na své přijít naši fanoušci, ale i hráči, protože utkání s takovými soupeři je v lize málo,“ řekl k víkendu trenér Olympu Jan Donauschachtl.

Nejvyšší výsledek uplynulého víkendu se udál v zápase mezi Přeloučí a Karlovými Vary. Domácí vsadili na bleskový úvod a již během prvních třiceti minut zápasu nasázeli do sítě CSKA neuvěřitelných deset branek! Hosté se probrali až v závěru, nic jiného než porážku 13:2 si ale z východu Čech neodvezli. Jestřábi zažili vynikající víkend, den před tím totiž porazili Mladou Boleslav 4:0 a díky těmto výsledkům se posunuli na šesté místo prvoligové tabulky.

Hodně bláznivý výkon zažili hrát plzeňských Litic na východním tripu, čekal je totiž duel s brněnskými Buldoky a Českou Třebovou. Bulldogs Brno na svém hřišti soupeře z Plzně nečekaně hladce porazili, výsledek 5:0 mluví za vše. Pomohla jim k tomu také jedna vstřelená branka při vlastním oslabení.

„První zápas v Brně po dlouhé cestě měl být z víkendu ten jednodušší. Bohužel kvalita hřiště a i trošku kvůli rozměrům, jsme celý zápas tahali za kratší konec. Nutno dodat, neumíš hrát hru dlouhé loby, chceš hrát kombinační pěkný hokejbal, tak takové hřiště je prostě průšvih. Nemám moc co dodat, domácích zasloužená výhra. Bohužel někteří hráči zůstali doma, rychlý přesun a dobrá večeře, byl lék na špatný zápas,“ okomentoval klání plzeňský trenér Karel Topinka.

O den později se na hřišti Lokomotivy odehrál úplně jiný zápas. Plzeňští mnohem více dbali na hru v obraně, za což byli odměněni čistým kontem. Českotřebovští zisk jednoho bodu proti Rakovníku nevyrovnali, před vlastními fanoušky dokonce nevstřelili ani gól. Rozhodující gól trefil kapitán Litic, který tak pomohl napravit sobotní ztrátu Litic z Brna.

Stejný kouč se vyjádřil i k následnému nedělnímu střetnutí, tentokrát již mnohem vydařenějšímu: „Do zápasu v České Třebové jsme nastupovali s jasným cílem, nejezdit po republice a jen prohrávat. Třebová potrápila o den dříve favorita, tak jsme byli zvědavý co bude hrát, jaký hokejbal na jejich asfaltu budou praktikovat. Dlouhé loby jsme čekali a dobře jsme si s nimi poradili. Domácí určitě bojovali, ale musím kluky moc pochválit, dodržovali taktiku a tak jsme zápas kontrolovali. Po dobré práci hráče Šterby na červené čáře a skvělém vyřešení dva na jednoho, jsme dali rozhodující gól, trefa kapitána v pravý čas. Poslední tři minuty patřily domácím i za přispění rozhodčích, ale už se nezlobíme, nesmíme zapomenout na tři perfektní zákroky brankáře Větrovského a za oba zápasy pochválit Václava Tůmu.“

Tři body za víkend si připsaly také Dobřany, které nejprve ztratily v Poličce, následně ale vše napravili v pardubickém Svítkově. „Domácím pomohl gól v poslední minutě první části. Ten nám sebral elán. Nebyl to z naší strany povedený zápas, naproti tomu ani domácí nepředvedli nic světoborného. Rozhodl větší důraz Poličky v útočném pásmu a jak už jsem zmínil vedoucí branka před první pauzou. Na nás se podepsal určitě i ranní zápas dorostu v Jindřichově Hradci a následný takřka dvou a půlhodinový přesun do Poličky. I když jsme o tom věděli, minimálně v hlavách to bylo,“ řekl Václav Šlehofer.

Z následného nedělního souboje již byl spokojen daleko více: „Po přenocování a nezbytném tmelení kolektivu v Pardubicích jsme si jasně řekli, co chceme ve Svítkově předvést a to jsme i splnili. Celý kádr si sáhl na svoje maximum a na domácí Stars jsme nastoupili s odhodlanou a útočnou hrou, která slavila úspěch v podobě výhry. V brance nás opět podržel Jan Marek a jeho kvalitu podpořil celý tým velmi poctivým a bojovným výkonem. Tyhle body jsme potřebovali, neboť série venkovních zápasů nám skončí za týden opět na východě Čech v Chlumci n.C., poté už budeme hostit soupeře my a hned pětkrát v řadě. Výsledky u ostatních týmů jsou zatím zajímavé, ale my se musíme koncentrovat na své výkony, jak v dorostu, tak i mezi muži. Stále jsme ve stadiu, kdy bere tenhle mladý mančaft, obklopený pár zkušenými hráči, jakýkoli zápas jako velkou zkušenost do budoucna.“

Z ostatních výsledků může zaujmout zejména porážka Keltů v Poličce o šest branek či souboj nováčků, který po samostatných nájezdech lépe skončil pro Chlumec nad Cidlinou. Poslední říjnový den přinese jistě překrásný souboj o čelo tabulky mezi Jihlavou a Rakovníkem, o den později například přivítá Opava Karlovy Vary a Třebová teplické Rondo.