1. liga

V souboji nováčků se radoval Most, favorité bezchybní

1. NHBL – Kompletní osmé kolo 1. Národní hokejbalové ligy přineslo výsledky podle papírových předpokladů. Celky na špičce tabulky body neztratily, na chvostu v důležitém souboji Karlových Varů s Novým Strašecím rozhodovaly až nájezdy.

I po devíti, respektive osmi zápasech pokračují Rakovník a Jihlava bez jediné porážky.

Celý program druhé nejvyšší české soutěže odstartoval již v pátek předehrávaným soubojem hokejbalistů Mostu a Teplic. V nováčkovském duelu měly před zápasem obě mužstva stejný počet bodů, a tak se čekalo, co samotné utkání přinese. Diváci sice příliš branek neviděli, o to více ale mohli být spokojeni fanoušci domácího Kovodemontu. Mostečtí se dvakrát prosadili v první polovině zápasu, poté sice poslali Rondo na koně gólem při vlastní přesilové hře, těsný náskok ale již udrželi. Po výhře 2:1 se v tabulce posunuli na pěkné osmé místo.

Postupovou šestnáctku uzavírají po osmi kolech Karlovy Vary, které si zisk dalších dvou bodů připsaly proti trápícímu se Novému Strašecí. V předchozích sezónách ambiciózní mužstvo se potácí na předposledním místě tabulky, proti CSKA bylo střelecky aktivnější, jenže doplatilo na svoji nedisciplinovanost. Karlovy Vary využily tři přesilové hry a nakonec dotáhly utkání v samostatých nájezdech do vítězného konce.

Na zisk pouze jednoho bodu Nového Strašecí mohli zareagovat brněnští buldoci, kteří se doposud v sezóně radovali pouze z jednoho vyhraného utkání. Tuto nelichotivou statistiku nezměnili ani v zápase s Lokomotivou. S týmem z České Třebové sice drželo Brno dlouho naději na body, nerozhodný stav ale udržet nedokázalo a nakonec ze střetnutí odešlo poraženo v poměru 2:3. Daný výsledek znamená osamostatnění buldoků na chvostu tabulky, Lokomotiva se po třetí výhře v ročníku posunula do elitní desítky.

Hodně důležité vítězství zaznamenali ve spodních patrech hrající hokejbalisté Svítkova, jež si připsali tříbodový zisk proti favorizované Opavě. Rozhodli o něm zejména v prvních dvou třetinách, během kterých si pardubičtí hráči vypracovali tříbrankový náskok. Nepříznivé skóre již Opava smazat nedokázala. „V zápase se Svítkovem se ukázalo, že naše forma rapidně klesá. Hosté nás přehráli aktivní celoplošnou hrou. Nám se nedařily ani přesilové hry, hosté dnes opravdu zaslouženě vyhráli. Musíme na tuto prohru zapomenout a soustředit se na další víkend, kdy nás čekají zápasy s Kelty a Rakovníkem,“ komentoval porážku Opavy se Svítkovem trenér Jonáš Grufík.

Další zajímavý souboj o umístění ve středu tabulky se odehrál mezi Přeloučí a Chlumcem nad Cidlinou. Nováček na hřišti Jestřábů dlouho držel naději na kvalitní výsledek, po úvodní patnáctiminutovce dokonce vedl nejtěsnějším možným způsobem. Zbylé dvě třetiny ale vyšly lépe domácím hokejbalistům, kteří nejprve srovnali a v závěru čtyřgólovou smrští skóre otočili ve svůj prospěch.

Výsledkovou krizi alespoň prozatím zahnaly plzeňské Litice, které v interesantním klání zaskočily Dobřany. Rozjetí šneci se sice v Plzni ujali vedení v první třetině, poté ale jejich střelecký prach vyschl a to posadilo na koně domácí hokejbalisty. Ti, stejně jako v případě Přelouče s Chlumcem, využili domácí prostředí a třemi brankami poslali svého soka domů s prázdnou.

K zápasu se vyjádřil po zásluze spokojený trenér plzeňského mužstva Karel Topinka: „Na promoklém povrchu se od začátku hrál dobrý hokejbal. Věděli jsme, že nás nečeká jednoduchý soupeř, ale vítězství jsme potřebovali jako sůl. Dobřany mají šikovné hráče, vynikajícího brankáře a proto jsme od začátku chtěli hrát dobře dozadu. Bohužel inkasovaný gól byla první šance soupeře, špatný důraz a Dobřany vedly. V přestávce jsme si pár věcí řekli a zápas se snažili otočit. Branka Martina Kunzmana nám pomohla pomalu zápas obracet v náš prospěch. Vyrovnání v pravý čas. Začalo se hrát podle našich not a přestože ve hře bylo pár chyb, soupeře jsme několikrát dokázali dostat podtlak. Rozhodující gól dal Jakub Voves, hráč, který se poslední dva zápasy hrozně zlepšil, gól si moc zasloužil a já jen doufám, že bude pokračovat dál. Výkon celého týmu, poděkování patří všem.“

Na opačné straně Václav Šlehofer již tak spokojený nebyl: „Sice jsme vedli po gólu Ondřeje Ulma, ale domácím se podařilo vyrovnat pěkně trefenou střelou od modré. My jsme pomalu začali odpadat, asi jsme byli myšlenkami stále na ranním derby dorostenců v extralize, které se nám povedlo náramně. Nicméně bylo zapotřebí přepnout na jiný level. Je to škoda, poněvadž tady jsme bodovat mohli a měli, ale vítěz může být jen jeden. Liticím pomohli vypůjčení hráči z HBC Plzeň, ale to není výmluva. My se musíme maximálně soustředit v každém zápase po celých 45 minut čistého času. Nezbývá, než soupeři sportovně pogratulovat k výhře.“

Druhá a zatím neporažená Jihlava dostala o právě skončeném víkendu volno, činit se však musely týmy z předních pater tabulky. Třetí Jindřichův Hradec svedl těžký souboj v Suchdolu, po neúspěšné první části se však rozjel a nakonec dotáhl duel do vítězství v poměru 4:2.

„Znovu jsme v utkání ukázali, že venku hrajeme lépe než doma. Bylo to z naší strany povedené utkání, v kterém jsme byli rozhodně aktivnějším týmem. Jediné co domácí v derby drželo dlouho výsledkově nad vodou, byl výkon brankáře. Naštěstí jsme nepanikařili a byli trpěliví a 5 minut před koncem rozhodli dvěma góly v rozmezí 15 sekund. Po třech prohrách v řadě máme na kontě dvě vítězství z venku, a pokud chceme pomýšlet na setrvání v TOP5, musíme naši formu potvrdit o víkendovém dvojutkání doma proti Boleslavi a Strašecí,“ ohlédl se za utkání trenér Olympu Jan Donauschachtl.

O něco snazší cestu za body měl Rakovník, který doma znovu nedostal ani gól a nakonec porazil Kelty v poměru 5:0. Neuvěřitelná statistika nováčka tak i nadále pokračuje, v devíti zápasech Rakovničtí neztratili ani bod a navíc inkasovali dohromady pouze deset branek!

O následujícím víkendu nás čekají kompletní dvě kola, které přinesou dvacet zajímavých zápasů. Hodně sledovaný bude například duel třetí Opavy s dosud bezchybným Rakovníkem, Karlovy Vary se naopak pokusí vzdorovat podobně suverénní Jihlavě.