1. liga

Litice ztratily vyhraný zápas, Polička a Karlovy Vary předvedly neuvěřitelné obraty

1. NHbL – Právě skončený víkend přinesl pouze potvrzení kvalitního rakovnického hokejbalu, nováček stále pokračuje bez jediné porážky a jeho neskutečnou formu odnesly také Dobřany. Naopak opačné problémy řeší v Liticích, které ztratily další vyhrané utkání a po prohře po nájezdech braly pouhý bod.

Rakovník jel do Dobřan v pozici jasného lídra, svoje výsledky chtěl potvrdit také na hřišti houževnatého soupeře. Hned od úvodního vhazování tahali domácí hokejbalisté za kratší konec provazu a již po první části museli skousnout dvoubrankové manko. Jedinou trefu šneků v utkání zaznamenal Skála, na víc než na porážku 1:6 to ale nestačilo.

„Po vychladnutí hlav je na místě si přiznat, že dnes vyhrál bezpochyby lepší tým. První třetina přinesla rychlé vedení hostů, vyrovnání domácích, přesto vedení hostů 1-3. Ve druhé části jsme nedali branku v tutovce do odkryté klece a nepřitáhli se tak na rozdíl jediného gólu. V závěru zápasu jsme hloupě polevili, načež hosté výhru ještě kosmeticky dokrášlili. Víme tedy, kde jsme chybovali, kde nás soupeř přehrával a kde se zápas zlomil. Detaily si určitě rozebereme, přičemž z toho všeho se pokusíme odrazit k lepším zápasům a výkonům. Určitě je to v našich silách. Především pak bude naší snahou, se z této porážky rychle oklepat a jít dál,“ vyjádřil se na sociálních sítích kouč Václav Šlehofer.

Ke stejnému duelu se vyjádřil také trenér Rakovníku Martin Tvarůžek: „První třetinu jsme hráli skvěle. Po rychlém gólu soupeř dokázal ještě zkorigovat, ale poté jsme využili další přesilovku a přibližně dvacet vteřin před první sirenou jsme odskočili o dvě branky. Druhá třetina byla neskutečně rozkouskovaná díky dost diskutabilním vyloučením, ale na adresu rozhodčích se nemá cenu vyjadřovat. Domácí hráli snad pětkrát za sebou přesilovku. Vše jsme ale ubránili a drželi nadějný stav do posledního dějství. Tam jsme udeřili hned na začátku, a poté ještě přidali další branky. Konečný stav hovoří jednoznačně, ale Dobřany jsou opravdu kvalitní mančat budoucnosti. Je zde vidět dobrá práce Vency Šlehofera st., jelikož mladíci jsou opravdu kvalitní a časem nás starší budou přehrávat. Bohužel některým z nich chybí pokora a na můj vkus jsou až moc nahoře. Až spadnou z hrušky, budou ještě lepší.. K našemu výkonu mám čtyři slova: Díky, hráli jsme skvěle!“

Nejbližší pronásledovatel rakovnického týmu z Jihlavy o právě skončeném víkendu také nezaváhal. Na domácím hřišti přivítal Jestřáby z Přelouče, které nakonec porazil poměrně hladce 5:1. Vše začalo již díky dobrému vstupu do utkání, první část totiž bývalý extraligový tým udeřil hned dvakrát. Trochu strnitější trasu za tříbodovým ziskem prožila Opava, která sice proti buldokům vyhrála první i druhou patnáctiminutovku, v té závěrečné však brněnští buldoci mohutně stahovali a nakonec sahali až po vyrovnání. Výhra 5:4 udržela Opavu na třetí příčce prvoligové tabulky.

„Buldoci odehráli již podruhé za sebou poměrně dobré utkání. Jakmile se dokáží celý zápas plně soustředit na zápas, přijdou i body. Negativem byl poměrně vysoký počet vyloučených na straně hostů,“ znělo hodnocení z tábora brněnských buldoků.

Olymp z Jindřichova Hradce zamíříl o víkendu na půdu nováčka z Chlumce nad Cidlinou a hlavně díky fantastické první části bral plný počet bodů. Třígólový náskok z úvodního dějství si Olymp hlídal, i díky disciplinované hře, protože svému soupeři povolil za celý zápas pouze jednu přesilovou hru. Střelecká převaha nakonec přinesla Jihočechům vítězství v poměru 5:2. Po osmi kolech je Olymp čtvrtý s pěti výhrami a třemi porážkami.

Pátá příčka patří po poslední výhře Kometě Polička, jenž doma přetlačila pardubický Svítkov po velkém obratu! Domácí hokejbalisté prohrávali po třiceti minutách zápasu již 1:3, díky čtyřem gólovým akcím v závěrečné třetině ale skóre otočili ve svůj prospěch. Neuvěřitelné otočení nepříznivého stavu viděli diváci také v Karlových Varech. Zde vedl severočeský Most před závěrečnou části 5:2, nakonec ale po pěti inkasovaných brankách podlehl domácímu CSKA 7:5. Pro obhájce titulu se jednalo o druhou výhru v řadě, díky které opustili Karlovarští poslední příčku tabulky.

Hodně chmurná nálada panuje v posledních týdnech v plzeňských Liticích. Ambiciózní mužstvo zažívá výsledkovou krizi, kterou se snažilo zažehnat na hřišti Třemošné. Litice zde sice vedly po patnácti minutách 2:0, za stejného stavu ale totálně nezvládly třetí třetinu a po nájezdech braly pouhý bod. Kouč Karel Topinka tak rozhodně nemohl být spokojen.

„Po třech prohraných zápasech jsme chtěli urvat všechny body. Dvě třetiny jsme hráli úplně bez velkých problémů, všechno se nám dařilo a soupeř naší branku moc neohrozil. Bylo vidět, že naše nasazení a důraz dělá Třemošné problémy. Bohužel pak přišlo to ale. Nesmyslná vyloučení a soupeř snížil na rozdíl branky. Nebyl to začátek obratu, naše hra v pěti byla opět dobrá. Nešťastné skončení balónku na nohu a při naší přesilovce šel hráč Třemošné na branku, bohužel blafak provedl skvěle. Srovnání skóre bylo kruté, protože to byla jen ojedinělá šance soupeře. Je pravda, že přesilovku pět na tři musíte proměnit, ale to se nám nepovedlo. Byl to zápas o body a taky o mé setrvání u týmu, musím si to ještě rozmyslet, tak uvidíme. Kluci makali, to je rozdíl oproti předchozím zápasům. Nájezdy jsou vždy loterie, soupeř v nich byl lepší,“ zhodnotil vyrovnané utkání trenér Litic Karel Topinka.

Výsledkový souhrn zakončíme vysokým vítězstvím Tygrů z Mladé Boleslavi. Vloni hrál tým z města známé automobilky na čele, v letošním ročníku zatím zůstává za očekáváním. V tabulce mu zatím patří osmá pozice, a to zejména díky drtivé porážce předposledního Nového Strašecí. Trápící se hosté drželi s Boleslaví krok až do druhé třetiny, ve zbytku střetnutí však inkasovali sedm branek a odjeli domů s porážkou 1:7.

„My jsme do zápasu vstoupili velice vlažně a bez nasazení jako kdyby se soupeř měl porazit sám, ve druhé třetině jsme však přidali na důrazu, jak v soubojích, tak kolem brankoviště a to nám přineslo tři branky. Nástup do třetí třetiny se nám jako již tradičně nepodařil a soupeře jsme nechali snížit, nám však pomohla sporně uznaná čtvrtá branka, která poslala Nové Strašecí do kolen. Zbytek zápasu jsme už dohráli s velkou chutí a přidali ještě tři branky, dnes jsem byl spokojen především s naší produktivitou a tlakem do brankoviště, spousty, ale spousty herních činností však musíme zlepšit, jestli se chceme měřit s nejlepšími týmy,“ zhodnotil duel trenér Tygrů Lukáš Nevosad.

Rozjetá sezóna pokračuje hned v pátek soubojem Mostu s Teplicemi, kolo bude následně dohráno v neděli. Litice se pokusí zvednout na vlastním hřišti proti Dobřanům, Karlovy Vary budou chtít potvrdit zvyšující se formu na hřišti předposledního Nového Strašecí.