1. liga

Jihlava nadělila Svítkovu třináct gólů, CSKA slaví první vítězství

Kompletní dvě kola nabídl první říjnový víkend fanouškům druhé nejvyšší soutěže. Kromě vysokých výher Jihlavy proti Svítkovu či Přelouče proti nováčkovi z Brna viděli diváci i první tříbodový zisk Karlových Varů, které trochu nečekaně porazily plzeňské Litice.

Z celkové masy sobotních výsledků nás nejvíce zaujaly dva dvojciferné výsledky. V jednom z nich si Jihlava na domácím hřišti smlsla na pardubickém Svítkovu, kterého rozdrtila třinácti vstřelenými brankami! Rozhodla o tom zejména vydařená první část, po níž vedl bývalý extraligový tým již 6:0! Z čistého konta se druhý tým tabulky radoval i následující den, proti buldokům se mu však již dopředu tolik nevedlo. Výhra 2:0 však domácím fanouškům musela stačit, hokejbalisté Jihlavy tak stále pokračují bez porážky a nahání zatím suverénní Rakovník.

Právě nováček z Rakovníka, stejně jako Jihlava, po sedmi kolech čeká na úvodního přemožitele. O víkendu sehráli Rakovničtí těžké zápasy v Novém Strašecí a Mladé Boleslavi. Nejprve v sobotu o své tříbodové výhře rozhodovali až v závěrečných minutách, proti Tygrům si přece jen výrazněji zastříleli a nakonec vyválčili vítězství 8:3. Rakovník obdržel ze sedmi odehraných zápasů pouze devět branek, což ho společně s Opavou řadí na pozici nejlépe bránících týmů celé soutěže.

Právě Opava je dalším týmem, který o uplynulém víkendu zaznamenal zisk šesti bodů. Utkání u řeky Lužnice rozhodli Opavští ve druhé části, kdy potrestali nedisciplinovanost domácího mužstva a skórovali hned čtyřikrát. V nedalekém Jindřichově Hradci již nebylo k vidění tolik branek, výhra 3:0 pro opavské hokejbalisty má cenu zlata. Díky tomuto vítězství drží Opava třetí příčku v tabulce, navíc v základní hrací době taktéž nepoznala příchuť porážky. Olymp zaznamenal o víkendu dvě porážky, kromě Opavy podlehl také Lokomotivě Česká Třebová.

„Odehráli jsme prakticky dvě totožná utkání, my útočili a soupeř dával góly. Proti Třebové to byl velmi špatný výkon, sice jsme měli opticky převahu, ale nevytvářeli jsme si žádné brankové příležitosti. Zato soupeř nám třikrát utekl a dal z toho 3 góly. Dostali jsme lekci z produktivity a to hned dvakrát, protože podobný průběh byl k vidění i v neděli s Opavou. Soupeře jsme přehráli, přestříleli, ale soupeřův brankář se očividně na jihu dobře vyspal a rozhodl se, že gól nedostane. Nedělní výkon byl o poznání lepší než sobotní, ale spousta neproměněných šancí, tři tyčky a následné dvě chyby v obraně rozhodly o tom, že jsme opět nebodovali,“ zhodnotil obě klání trenér Jan Donauschachtl.

Již zmínění Tygři z Mladé Boleslavi ze dvou domácích duelů vytěžili „pouze“ tři body. Nejprve porazili plzeňského soupeře z Litic, hodnocení trenéra Lukáše Novosada tak mohlo být optimistické: „Zápas se mi hodnotí velice dobře, jelikož skončil pro nás vítězně. Vývoj zápasu byl naprosto vyrovnaný a výsledek mohl být klidně i opačný, soupeř neustále napadal naši rozehrávku, což nám činilo velké problémy. I přesto jsme zápas zvládli a tři body jsou pro nás velmi cenné, kluky musím pochválit za bojovný výkon. Svůj den měl i náš brankář Michal Turczyn, který nás několikrát podržel.“

Trochu méně spokojenosti přišlo po nedělním klání s lídrem z Rakovníka, jenž Mladé Boleslavi nasázel celých osm branek. „My jsme do tohle utkání šli s cílem překvapit, jelikož soupiska Rakovníka je našlapaná. Myslím si, že do páté minuty druhé třetiny se nám to dařilo, se soupeřem jsme drželi krok, jak herně, tak výsledkově, ovšem po hloupém vyrovnání na 2:2 a ještě hloupější brance na 3:2, kdy jsme vytvořili neuvěřitelné individuální chyby, se nám celá hra sesypala a přišlo mi, že nám to úplně svázalo nohy. Rakovník byl najednou všude dříve, vyhrával souboje, byl agresivnější a ukazoval kvalitní kombinační hru, kterou jsme nedokázali bránit. Po zvýšení vedení si už soupeř zkušeně výsledek pohlídal a trestal naše chyby, kterých bylo, na můj vkus, až mnoho,“ ohlédl se za zápasem trenér Boleslavi Lukáš Nevosad.

Stejné utkání zhodnotil také muž na druhé straně barikády, trenér Rakovníka Tvarůžek: „V neděli v Boleslavi jsme opět v první třetině trochu spinkali, ale poté jsme se rozjeli a parádní druhou třetinou zápas otočili. Poté jsme přidali ještě pár branek a bylo z toho přesvědčivé vítězství 8:3. Klukům za

předvedené výkony děkuji. Příští týden nás čeká velmi těžký soupeř - Dobřany. Ten nás prověří asi nejvíc ze všech dosavadních týmů.“

Víkendová střetnutí se nevydařila právě ani hokejbalistům Dobřan, kteří zakončili hrací dva dny se ziskem pouhých dvou bodů. Nejprve totiž nestačili trochu překvapivě neodvezli z Teplic ani jeden bod za porážku 3:1, následně si alespoň trochu spravili chuť v Mostě. Na severu Čech sice po druhé třetině těsně prohrávali, nakonec ale dotáhli zápas do nájezdů, ve kterých byli šťastnějším týmem a urvali bod navíc.

„Teplice byly lepší po většinu zápasu a výhru si zasloužily. Škoda velmi hrubého a záplatovaného asfaltu, poněvadž jsme mohli odehrát vyrovnanější utkání. Na hříšti, na kterém si nelze nahrát, ztrácí hokejbal, jak kvalitu, tak i svoje kouzlo. V druhé nejvyšší soutěži v ČR tím spíš. To ale nemění nic na tom, že zápas začíná od nuly a vždycky se hraje na dvě branky a my se musíme přizpůsobit každém terénu, i kdyby to mělo být ,,brambořiště"! Nechci tudíž, aby tohle hodnocení vyznělo jako alibi, poněvadž za náš výkon v Krupce rozhodně spokojený nejsem,“ hledá příčiny dobřanské porážky Václav Šlehofer.

S druhým víkendovým střetnutím na severu Čech již mohl být daleko více spokojen: „Naopak v Mostu na velmi kvalitním halovém povrchu se hrál svižný hokejbal. My jsme chtěli bodovat, a odčinit tak nepovedenou sobotu. Jsem velmi rád, že jsme to dokázali i přes nepříznivý stav 1:3 otočit na výhru po penaltách. I když tam bylo trochu i na naší straně štístko, přesto si myslím, že remíza byla spravedlivá. Navíc s vervou jakou jsme vývoj honili, jsme šli bodům i naproti. V nájezdech jsme si věřili, což se i potvrdilo. Taková výhra nám určitě dodá elán do další práce.“

Právě zmíněnému teplickému Rondu vyšly poslední duely na podtrženou jedničku. Po špatném začátku sezóny se v Teplicích zvedají a kolo po kole stoupají do vyšších pater tabulky. Naposledy jejich zlepšené výkony odnesly již zmíněné Dobřany a hlavně Tatran Třemošná, který si z jejich hřiště odvezl pět inkasovaných gólů. V současné době patří Teplicím krásná, devátá příčka prvoligové tabulky.

Šestibodový víkend zažili také fanoušci ve východočeské Přelouči. Nejprve po parádním výkonu udolali brněnského nováčka poměrem 10:0, kdy z pěti nabídnutých přesilových her využili hned tři. O den později je proti českotřebovské Lokomotivě čekala daleko větší porce práce, skóre se neustále přehupovalo ze strany na stranu, nakonec to přece jen dopadlo lépe pro Jestřáby. Po první patnáctiminutovce sice prohrávali, nakonec pro sebe získali utkání v poměru 4:3.

První letošní body slaví v Karlových Varech. Místní CSKA sice v sobotu nestačilo na Třemošnou, chuť si ale spravilo hned následující den proti Liticím. I přes to, že mělo plzeňské mužstvo v zápase střeleckou převahu, prosadit se nedokázalo. Karlovarští rozložili své gólové úspěchy rovnoměrně do všech tří třetin a nakonec se radovali po výsledku 3:0 z prvních tří bodů v novém ročníku. Duel, a celý nepodařený víkend Litic, hodně rozezleně hodnotil kouč Topinka.

„Za víkend jsme ujeli 500 km a nemáme ani bod. Z devadesáti minut za oba zápasy jsme odehráli skutečně dobře jen 15 minut v poslední třetině ve Varech. V Mladé Boleslavi nás porazil tým, který při vší úctě, neměl velkou kvalitu. Musíš takové zápasy vyhrát, jestli myslíš na úspěch. Nedodržování určitých herních taktických věci, vlastní špatné řešení situací, stejné chyby. První zápasy nám pomohla i naše bojovnost, ale ta najednou vůbec není. Ve Varech se v dobré sestavě letos asi sešli poprvé, hned to bylo znát. Co dodat? Můžeš prohrát, ale bez nasazení? Musí se hráči zamyslet, ale každý sám!, rezolutně prohlásil kouč litických hokejbalistů Karel Topinka.

Po sedmi nekompletních kolech je tabulka následující. Vede neomylný Rakovník, stíhán Jihlavou, která nabrala zatím pouze jednobodovou ztrátu. Šestnáctou, poslední postupovou pozici do play-off zatím zaujímají s šesti body hráči Svítkova. V následujícím kole bude šlágrem utkání čtvrtých Dobřan proti vedoucímu Rakovníku, Jihlava svede těžký souboj s Jestřáby z Přelouče.