1. liga

Nováček z Rakovníka vyprášil Třemošnou a po pěti kolech pokračuje bez porážky

1. NHbL – Víkendová střetnutí ve druhé nejvyšší soutěži přinesla další zajímavé výsledky. Již v sobotu si Tatran z Třemošné odvezl devítigólový debakl z doposud suverénního Rakovníku. O den později si první výhru v sezóně připsaly Teplice, v souboji o čelo předčila Jihlava rozjetý Jindřichův Hradec.

Nováček z Rakovníka prožívá naprosto úchvatný začátek soutěže. Po pěti odehraných zápasech neztratil jediný bod, navíc obdržel pouze čtyři branky! Naposledy jeho fazonu odnesl Tatran Třemošná, který šanci na body na hřišti nového celku druhé nejvyšší soutěže příliš dlouho nedržel. Domácí se dostali do dvougólového vedení již v první patnáctiminutovce, postupem času ho navíc výrazně navýšili. Nakonec z toho byla hladká výhra v poměru 9:0, která poprvé v sezóně osamostatnila Rakovník na čele tabulky.

„Proti Třemošné jsme podali opět vynikající výkon. Byli jsme všude první a soupeř nám nestačil ani po fyzické stránce. Díky tomu jsme se dostávali do střeleckých pozic a neustále navyšovali skóre. Nyní nás čekají výjezdy na hřiště soupeřů, kde bychom rádi potvrdili výhry na domácím hřišti,“ spokojeně hodnotí trenér lídra tabulky Tvarůžek.

Osamostatnění Rakovníka na čele způsobilo zejména střetnutí Jihlavy a Jindřichova Hradce. Olymp svedl s bývalým extraligovým týmem velkou bitvu. Branky na jihlavském hřišti padaly zejména při nerovnoměrném počtu hráčů na hrací ploše. Na dvě využité přesilové hry v podání Jindřichohradeckých reagovali domácí brankou při vlastním oslabení. Z vítězství se nakonec v poměru 4:3 radovalo mužstvo z Jihlavy. Za hosty se gólově dvakrát prosadil David Mátl, jeden gól přidal také Jiří Plášil.

„Zápas v Jihlavě nám konečně ukázal, jak na tom jsme. Hráli jsme se soupeřem, který má velkou kvalitu, téměř extraligovou a my jsme s nimi dokázali hrát vyrovnané utkání. Kluci se přesvědčili, že když budou dodržovat pokyny, dá se hrát s každým. Bohužel utkání rozhodla naše nekoncentrovanost, kdy jsme dostali 2 góly ihned po našich brankách, to se nám nemůže stávat, asi vždy ještě slavíme a dáváme tak soupeři šanci zase jít do vedení. Škoda závěru utkání, které bylo v naší režii, utkání by slušela remíza, ale proti byl soupeřův brankář, který chytil v poslední minutě Remiášovi jasný gól. O víkendu nás čekají těžké dva domácí zápasy, rádi bychom se prezentovali podobným výkonem jako v Jihlavě, jen s úspěšnějším výsledkem,“ vyjádřil se ke střetnutí trenér Olympu Jan Donauschachtl.

Za stejným kláním se ohlédl také jihlavský trenér Lukáš Staněk: trenéra Lukáše Staňka: „Proti Jindřichovu Hradci jsme podali o několik tříd lepší výkon než minulý týden se Suchdolem. Od začátku jsme si šli jasně za svým clem. Soupeř předvedl kvalitní výkon a výhra nás stála spoustu sil. Rozhodně ale máme na čem stavět do dalších zápasů. Čeho se ale musíme vyvarovat jsou zbytečná vyloučení. Každý zápas odehrajeme takřka jednu třetinu v oslabení.“

Na třetím místě mezi zmíněnou Jihlavou a Jindřichovým Hradcem se usadily Dobřany, které v posledním střetnutí porazily na hřišti v Berouně Kelty. Hosté se již v první části dostali do dvoubrankového vedení, které se jim až nečekaně lehce podařilo navýšit až na vítězství 7:2. Hatrickem se blýsk dobřanský David Kovářík, dvě branky zaznamenal jeho bratr Jan, poslední gól si vzal na starost Kobr. Šneci jsou po čtyřech odehraných zápasech stejně jako Rakovník a Jihlava bez porážky, v současné době jim patří třetí příčka s jedním utkáním k dobru oproti soupeřům ze stejného patra tabulky.

Posledním týmem, který ještě v základní hrací době nepoznal hořkost porážky je Opava, která se protentokrát vydala do České Třebové. Bezbrankový stav zde vydržel až do druhé třetiny, ve které se do vedení překvapivě dostala Lokomotiva, opavský tým se ale nevzdal a v závěrečném dějství srovnal. Duel nakonec vyvrcholil až v samostatných nájezdech, ve kterých se pověstné štěstí přiklonilo na stranu slezského celku.

„Zápas byl velice vyrovnaný. Třebová chtěla hrát aktivně a napadali hodně naše obránce, kteří s tím měli často problémy. První šla do vedení po rychlém protiútoku, ale my jsme dokázali odpovědět v poslední třetině. Potom byl sporný moment, kde jsme sice vstřelili branku, ale druhý rozhodčí zapískal faul na brankáře. Na tři body jsme sice sahali, ale můžeme být rádi alespoň za dva,“ zhodnotil utkání opavský Jonáš Grufík.

Těsně před Opavu se v tabulce vklínila Polička, která na vlastním ledě vysoko porazila brněnské Buldoky. Hotovo bylo prakticky po první části, kdy si Kometa vystřílela tříbrankový náskok, jenž postupně ještě navýšila, pomohly jí také dva góly vstřelené v přesilových hrách. Trochu překvapivé vítězství uhrála o víkendu mužstva Mostu a Chlumce nad Cidlinou. Nováček ze severu vykradl hřiště mladoboleslavských Tygrů, Chlumec nečekaně porazil Suchdol nad Lužnicí poměrem 4:3.

V posledním střetnutí si to rozdaly trápící se Karlovy Vary, které stále čekají na úvodní bodový zisk v letošní sezóně. Nedočkaly se ani ve čtvrtém odehraném utkání, ve kterém byly nad jejich síly Teplice. Porážka 3:0 je další hřebíček do karlovarské rakve, loňského účastníka baráže navíc straší také skóre 3:30 po čtyřech duelech. Na bodový zisk stále čeká také Nové Strašecí.