1. liga

Rakovník a Jindřichův Hradec stále stoprocentní, první výhru slaví v Brně a Mostě

1. NHBL – Již po čtyřech nekompletních kolech se nám začínají krystalizovat soupeři, kteří si to v následujícím ročníku rozdají o místa mezi smetánkou a také ti, kteří budou bojovat zejména o holé přežití.

Shrnutí právě skončeného víkendu začneme těmi nejlepšími – po čtyřech kolech zůstávají stále neporaženy týmy Jindřichova Hradce, Rakovníka a také Jihlavy, která doposud ztratila pouze bod za vítězství až po samostatných nájezdech. Jindřichohradecký Olymp zažívá kvalitní začátek sezóny po všech směrem, na jihu Čech byl nainstalován nový, plastový povrch, který zažil vítěznou premiéru. Proti východočeským Jestřábům z Přelouče vyhráli 3:1 a zůstali neporaženi.

„První utkání na domácím povrchu jsme sice vyhráli, ale s výkonem týmu jsem nebyl úplně spokojen. Vymýšleli jsme stále nějaké kudrlinky, místo toho abychom hráli jednoduše. Je to pro mě varování před zápasem s Jihlavou, kterou řadím mezi favority soutěže. To bude úplně jiný zápas, o dost těžší než všechny předchozí a my musíme pár věcí ve hře změnit. Pozitivem utkání byl výkon Honzy Janáka v brance, naopak se už tři zápasy trápíme v koncovce, ale naštěstí se daří alespoň v přesilovkách,“ zhodnotil střetnutí trenér Olympu Jan Donauschachtl.

Za jihlavským vítězstvím se naopak ohlédl lodivod Lukáš Staněk: „Zápas se Suchdolem jsme neodehráli podle našich představ a tři body jsou pro nás v podstatě darem. Soupeř celý zápas předváděl aktivní hokejbal plný pohybu a osobních soubojů a my jsme se s tím nedokázali vyrovnat. Zejména před vlastní brankou jsme předvedli tragický výkon a dovolili hostům zakončovat z nebezpečných pozic. V závěrečné pětiminutovce se nám sice podařilo zápas otočit, tři body jsme si ale dnes nezasloužili a do příštího zápasu s Jindřichovým Hradcem máme co zlepšovat.“

Ještě lépe si vede nováček z Rakovníka, který má po čtyřech duelech vynikající skóre 22:4. Naposledy jeho formu odnesly plzeňské Litice, které si z rakovnického hřiště odvezly devět inkasovaných branek! Tři z nich domácí vstřelili v početní výhodě, jednu navíc i při vlastním oslabení. „Než se dostanu k hodnocení našeho výkonu, musím gratuloval domácím k zasloužené výhře. Jejich hra po celý zápas byla o dvě třídy lepší. Neměli v zápase žádný problém s naší hrou a to hlavně díky svoji kvalitě. Troufnu si říct, že je tým z Rakovníka velký favorit celé soutěže. Jejich hra má všechno, co má moderní tým mít,“ vyzvedl kvality rakovnického týmu plzeňský Karel Topinka.

Následně se již ohlédl také za výkonem samotných Litic: „Naše hra se moc hodnotit nedá, už od začátku nám nešlo nic. Prohrané souboje na celém hřišti, perfektně odehrané dvě přesilove hry soupeře a už se to sypalo že všech stran. Chtěl jsem probudit tým změnou brankáře, bohužel ani to nám nepomohlo. Dál pokračoval zápas hrůzy. Bohužel se takový zápas prostě stává.Snahu máte, ale nejde vůbec nic. Musime uznat sílu soupeře a jít dál. Jediné, co mě trochu mrzi je odevzdanost, hlavy dole některých hráčů a hlavně inviduální přístup některých.“

„Litice k nám přijely s mladým běhavým týmem, posíleni i o některé hráče se zkušenostmi z nejvyšší soutěže. Bylo jasné, že i my budeme muset pořádně hýbat nohama, na což jsem svoje ovečky upozorňoval. Co jsme si řekli, to jsme plnili, navíc jsme se často dostávali do střeleckých příležitostí. Soupeř musel faulovat a naše přesilovky byly účinné. Ve druhé části jsme trošku polevili, díky zbytečným útočným faulům, ale ve třetí třetině jsme zase zabrali a soupeře rozstříleli. Z naší strany to byl vynikající výkon, za což klukům děkuji!“ hodnotí utkání také ze strany současného lídra z Rakovníku.

Suchdol v letošním ročníku nezažívá zrovna úchvatné období a v úvodu počítá porážku za porážkou. Na hřišti favorizované Jihlavy se však za svůj předvedený výkon rozhodně stydět nemusel. Dlouho vyrovnané střetnutí vstupovalo do závěrečné patnáctiminutovky za stavu 2:2, šťastnějším týmem v závěru se stal právě bývalý extraligový tým z Jihlavy. Po špatném závěru mohli na body zapomenout také Kelti, kteří sice na Třemošnou až do posledního dějství vedli, nakonec ale po čtyřech inkasovaných gólech odešli s prázdnou.

Mladá Boleslav si s jednou výhrou na kontě pozvala trápící se Teplice, Rondo však ani na hřišti Tygrů bodovat nedokázalo. Mladoboleslavští si v každé třetině připsali jednu gólovou trefu a postupem času tak své vedení navýšili až na 3:1. Stejným stavem také duel skončil, Tygři se po druhé výhře v sezóně posunuli na jedenácté místo tabulky, teplický nováček zůstává s jedním bodem osmnáctý.

„Věděli jsme, že k nám nepřijede vůbec jednoduchý soupeř, proto jsem nabádal kluky k maximální bojovnosti a disciplíně. Kluci to plnili do puntíku, snad až jen na poslední pětiminutovku, kdy jsme zase zbytečně zdramatizovali utkání, ale to bychom nebyli my, aby jsme vyhráli s klidným koncem. Utkáni bylo jinak naprosto vyrovnané, proto jsem rád, že za pomocí naší bojovnosti a trochy štěstíčka zůstávají tři body doma,“ hodnotí výhru mladoboleslavských Tygrů trenér Lukáš Nevosad.

Hůře už na tom je pouze celek Karlových Varů, který o minulém víkendu dostal volno, a Nové Strašecí, jenž na domácím hřišti marně bojovalo proti Mostu. Kovodemont sice v první třetině na svého soka ztrácel, během zbylých třiceti minut ale mostecký tým zabral a po výsledku 2:1 slavil první vítězství v prvoligovém ročníku.

Jediný tým, který o víkendu musel odehrát dva zápasy, byl Bulddogs Brno, kteří nejprve v sobotu nestačili na Chlumec nad Cidlinou v poměru 3:0, následně si ale náladu zvedli proti pardubickému Svítkovu. Východočeského soka doma porazili 5:3 poté, co o vítězství rozhodli zejména v parádní prostřední patnáctiminutovce. Po vítězství se u buldoků začíná blýskat na lepší časy, prozatím jim však patří poslední postupová příčka do jarních vyřazovacích bojů. Aby náš výčet utkání byl kompletní, nesmíme zapomenout porážku českotřebovské Lokomotivy v Poličce 3:0.

O příštím víkendu nás čeká například zajímavý duel mezi Jihlavou a Olympem Jindřichův Hradec, Rakovník sehraje v sobotu a v neděli dva duely proti Třemošné. O první výhru v sezóně si to Teplice rozdají s Karlovými Vary.