1. liga

Kelti naložili Varům patnáct gólů, ve šlágru brala body Jihlava

1. NHBL – Druhý hrací víkend přinesl ve druhé nejvyšší soutěži deset zajímavých utkání. Upoutá zejména výsledek z Berouna, kde domácí Kelti nastříleli loňskému účastníkovi baráže patnáct gólů, kromě nich pokračují bez ztráty bodů ještě Rakovník, Jindřichův Hradec a Dobřany.

Opavské hřiště přivítalo jednoho z aspirantů na titul, ke šlágru kola dorazil dosud neporažená Jihlava. Již od začátku se hrálo ve vysokém tempu a hra se přelévala z jedné strany na druhou. V první části se skóre měnilo díky parádní individuální akci Palcera, po které se vedení ujala Opava. Druhá část však pro domácí začala hodně špatně. Obránce Marek chtěl pomoc ofenzívě domácích a při čistém střetu uprostřed hřiště bohužel špatně spadl na rameno a musel být záchrannou službou odvezen do nemocnice.

Po vyrovnávací trefě Vilímka si vzali slovo znovu domácí, jenž se zásluhou Staníčka dostali opět do vedení. I tuto ztrátu však dokázal bývalý extraligový tým stáhnout a poslal zápas až do nájezdů, ve kterých Jihlavě vystřelil bonusový bod Fiala. „Do zápasu jsme vstoupili poměrně aktivně a po první třetině jsme byli v jednobrankovém vedení. Poté přišla druhá třetina a s ní i zbytečné útočné fauly, Jihlava využila přesilovku a vyrovnala. Ve třetí třetině jsme se opět dostali do vedení, ale neudrželi jsme ho a zápas skončil nerozhodně. Jihlava měla více štěstí a v nájezdech získala bod navíc. Myslím si, že ve hře pět na pět jsme byli o trošku lepší a do příště se opět musíme vyvarovat faulů a hře v oslabení', zhodnotil utkání domácí Patrik Málik.

„Dva body jsou pro nás určitě velmi cenné. Opava sice byla o něco aktivnější, na vyložené šance jsme se jim ale minimálně vyrovnali. Výborně zachytal Tomáš Humlíček, ale pochvalu dnes zaslouží všichni. Podali jsme bojovný výkon, vydali ze sebe všechno a přineslo nám to ovoce. Při troše štěstí jsme mohli vyhrát i v normální hrací době, dva body ale samozřejmě bereme,“ byl s výsledkem spokojen autor dvou úspěšných nájezdů David Fiala.

Na výhru Jihlavy musely zareagovat také ostatní mančafty z předních pater tabulky. Konkrétně se tři body podařilo znovu získat rozjetému Rakovníku, který tentokrát díky vydařené první třetině přetlačil výběr Teplic 3:2, a také Dobřanům, jež udolaly 4:2 Tygry z Mladé Boleslavi. Třetí vítězství v sezóně oslavil také jindřichohradecký Olymp, který se však v pardubickém Svítkově až překvapivě nadřel.

„Do zápasu jsme šli s tím, že nás nečeká nic jednoduchého, soupeře jsme znali z poháru, ale určitě jsme chtěli zápas vyhrát. První třetinu jsme jako vždy prospali a na balónku vůbec nebyli. Dle mého názoru jsme s velkou dávkou štěstí tu třetinu dokázali vyhrát. Ve druhé části jsme hráli dobrý hokejbal, který se mi líbil a odehrána byla bez branek. Bohužel 3. třetina přinesla opět kolaps jako s Přeloučí. Absolutně nechápu, co se honí v hlavách hráčů a z čeho na konci zápasů mají strach, položí nás jakýkoliv inkasovaný gol. Další věcí, která rozhoduje zápasy je naše nesourodost na střídačce. Musí přijít určitá změna a to co nejdříve. Ten tým z pohledu výkonnosti má určitě navíc než jsme předvedli v prvních kolech a i proto tyto porážky hodně mrzí. Chtěl bych pogratulovat soupeři, který byl ve dvou třetinách lepším týmem,“ rozzlobeně se za utkáním ohlíží svítkovské vedení.

Mnohem větší spokojenost naopak panovala v táboře Jindřichova Hradce. Jak zhodnotil střetnutí Jan Donauschachtl: „Do utkání v Pardubicích jsme vstoupili velmi aktivně a dostali soupeře pod tlak. Bohužel jsme z toho vytěžili pouze jednu branku za dvě třetiny a po dvou individuálních chybách jsme prohrávali 2:1. V třetí části se vyplatila naše trpělivost a stále aktivní hra, která nakonec přinesla obrat v utkání a zaslouženou výhru. Sice jsme se na branky dost nadřeli, ale i díky hattricku Ivana Škardy máme plný počet bodů a to se počítá. Sezónu jsme zahájili výborně, mladý tým kořeněný zkušeností a zajištěný sedmnáctiletým Janákem v bráně má tři vítězství z venku, které je třeba potvrdit v prvním domácím utkání v neděli s Přeloučí.“

Dalšími týmy, které se svými výkony v dosavadním průběhu soutěže mohou být výrazně spokojeny, jsou Kelti a Litice. Kelti si na domácím hřišti smlsli hladce na Karlových Varech, které porazili vysoko 15:0! O svém vítězství rozhodli osmi brankami v závěrečné části, hned dvě z nich přišly dokonce i při vlastním oslabení. Kelti mají ze dvou zápasů plný počet bodů a znovu ukazují, že i v letošní sezóně budou patřit ke špičce.

To ovšem patří i pro plzeňské Litice, které provedly před sezónou zajímavé změny. „Po špatném konci loňské sezóny se celý tým rozhodl nedat si volno a začít hned trénovat. Příprava byla hlavně zaměřená na fyzičku a dynamiku. Musím říct, že 90% týmu to bralo zodpovědně, snad hlavně kvůli nezdaru a zklamání na konci sezóny. Už loňskou sezónu se tým hodně omladil a letos přibyli další, tak všichni nabírají zkušenosti s národkou. Věříme tomu, že hra bude dynamičtější a plná nasazení. Je pravda, že zkušenosti jsou ale určitě důležité, proto jsem rád, že se k týmu vrátil po zranění náš kapitán Kastner společně s Kůrkou. Znamenají pro nás zkušenost a v některých důležitých momentech i klidnou hlavu,“ vyjádřil se ke stavbě letošního týmu Litic Karel Topinka.

Změny evidentně vedly k lepšímu, v Plzni po třech kolech neznají příchuť porážky, jediná ztráta přišla až po výhře po samostatných nájezdech. Jako poslední odnesl formu plzeňského týmu nováček z Mostu, který na jeho hřišti prohrál v poměru 2:5.

„Chtěli jsme hrát od začátku aktivně, tak jako poslední dva zápasy. Náš pohyb a nasazení jsme hned dokázali proměnit v první gól, Standa Valenta hned proměnil svoji první šanci po návratu k týmu. Příprava byla celé léto zaměřená hlavně na fyzicku a to se projevilo i po zbytek zápasu. Soupeře jsme do vyložené šance nepustili a myslím si zaslouženě vyhráli. Mám radost, že kluci makají i na tréninku. Jsme nohama na zemi, sezóna bude dlouhá a těžká utkání nás určitě čekají. Náš kapitán Standa Kastner po návratu rozdává rady těm mladším, tak to jsem od něho potřeboval a čekal. Moc si pochvaluji spolupráci s novým asistentem J. Kadaněm,“ popsal utkání s Mostem Karel Topinka a nastínil i poměry, které v současné době v namazeném stroji jménem Litice panují.

Na opačném pólu tabulky si to o první body rozdal nováček z Brna proti vzdálenému Suchdolu.

Do zápasu se Suchdolem nad Lužnicí vstoupili domácí sice aktivně, ale opět na začátku utkání inkasovali velmi laciný gól po buly v obranném pásmu. Buldoci zvýšili své úsilí a do konce třetiny vyrovnali zásluhou Dominika Holuba na 1:1. Ve druhé části navýšili hráči Suchdolu skóre až na rozdíl dvou branek, naštěstí pro domácí přišlo ještě do pauzy díky Emmerovi snížení. V závěru utkání se oba celky ještě jednou prosadily, na výhře Suchdolu v poměru 4:3 se již nic nezměnilo. Bulldogs Brno tak má po dvou zápasech na svém účtu nula bodů, ale zatímco v prvním zápase neměl šanci bodovat, ve druhém doplatil na slabou formu brankáře a častá oslabení.

Stejné problémy jako v Brně řeší také Nové Strašecí, které ze tří utkání taktéž ani jednou nebodovalo. Naposledy byl nad její síly Tatran Třemošná, jenž se díky druhému vítězství v novém ročníku posunul do elitní osmičky.

„Opět jsme dostali tvrdou lekci z produktivity. Nechápu, co my jsme schopný neproměnit! V utkání jsme byli celý zápas lepší. Všude jsme byli napřed, dobrým pohybem jsme si vypracovávali spoustu šancí a nutili soupeře k faulům. Nedokázali jsme je ovšem proměnit. Pochvalu zaslouží mladí kluci. Ovšem ti, kteří by už měli mít klid na hokejkách a šance proměňovat s chladnou hlavou, táhnout tým, tak ti by se nad sebou měli zamyslet. Nevím, s kým jiným bychom měli sbírat body (ke vší úctě k tatrankám). Snad už to v příštím kole prolomíme a připíšeme do tabulky první body. Soutěž bude velmi vyrovnaná a každý bod může na konci rozhodovat,“ ostře hodnotí duel s Třemošnou David Ryss.

Abychom náš výsledkový souhrn zkompletovali, nesmíme opomenout úvodní vítězství nováčka z Chlumce nad Cidlinou v České Třebové či východočeské klání mezi Poličkou a Přeloučí, které překvapivě jednoznačně vyznělo lépe pro Kometu. Program 1. Národní hokejbalové ligy pokračuje příští víkend dalším kompletním kolem. Proti sobě se postaví například Rakovník s Liticemi, obě mužstva doposud nepoznala příchuť porážky. Naopak o první ligové body si to rozdá Strašecí s Mostem.