1. liga

První liga odstartovala! Na úvod přišly vysoké výhry Dobřan a Jindřichova Hradce

1. NHbL – Dlouhé čekání na start druhé nejvyšší soutěže v České republice je definitivně u konce. První dva hrací dny přinesly například trápení nováčků či suverénní jíždu Dobřan a Olympu z Jindřichova Hradce.

Dlouhá základní část je teprve před námi, očekávat v ní můžeme zajisté parádní hokejbalové bitvy!

Systém druhé nejvyšší soutěže se pro letošek opravdu hodně obměnil, dvě skupiny byly pro malý počet sloučeny do jedné, ve které se představí kompletní dvacítka účastníků, ze kterých šestnáct nejlepších postoupí do vyřazovacích bojů. Navíc se v soutěži objevilo šest nováčků, kteří si však v prvních dvou kolech nevedli úplně nejlépe. Chlumec nad Cidlinou v Opavě nezískal ani bod za porážku 2:4, teplické Rondo si odvezlo z plzeňských Litic porážku po nájezdech, na první bodový zisk čeká i mostecký tým.

Kromě zatím stoprocentní Jihlavy, jenž se po minulém ročníku rozloučila s nejvyšší soutěží, si zatím na výsledky nemohou stěžovat ani v Rakovníku. „V sobotu jsme se utkali s mladým týmem Mostu. Zápas byl od začátku v naší režii. Vytvářeli jsme si spoustu brankových příležitostí, ale gól nám nechtěl padnout. To jsme zkraje druhé třetiny protrhli a branky začaly padat. Poté jsme zápas kontrolovali,“ okomentoval premiérové vystoupení Rakovníku v nové sezóně Martin Tvarůžek.

I za nedělním kláním se ohlédl rakovnický Martin Tvarůžek: „V neděli dorazilo zkušené mužstvo z Karlových Varů, ale pouze v devíti lidech. Taktika byla jasná, hrát stále v pohybu a soupeře utahat. To se nám dařilo, ale paradoxně jsme až do třetí části dotahovali jednobrankovou ztrátu. Herně jsme byli jasně lepší, ale utkání jsme otočili až ve třetí třetině, kdy jsme sestavu stáhli na dvě pětky. Do vyšší soutěže jsme vstoupili dvěma výhrami, což je povzbuzující. Klukům za předvedenou hru děkujeme a těšíme se na dalšího soupeře!“

Kromě Jihlavy a Rakovníku zažili kvalitní vstup do sezóny také hráči Opavy, Jindřichova Hradce a Dobřan. Zejména poslední dva zmíněné týmy si o prvním víkendu s chutí zastřílely. Olymp nadělil brněnským buldokům dvanáctku, dobřanští hokejbalisté nečekaně vyprovodili Karlovy Vary devíti vstřelenými góly.

„V duelu proti Karlovým Varům jsme byli lepší po celý zápas a zaslouženě vítězíme. Je to taková startovní výhra, čeká nás kolotoč zápasů a jeden vítězný zápas nic neznamená. K. Vary dorazily v okleštěné sestavě a to se hraje do plných hodně špatně, naštěstí jsme dali brzy góly a z hráčů opadl počáteční ostych. Poté už se zápas dohrával a my jsme šetřili síly na neděli,“ řekl k zápasu trenér Dobřan Václav Šlehofer.

Také druhý duel proti Novému Strašecí okomentoval Václav Šlehofer: „Nové Strašecí nezvládlo úvodní duel doma, a tak bylo jasné, že podruhé chtít prohrát nebude. V kabině Šneků vládla pohoda, neboť úvod se nám naopak povedl. Ovšem hrálo se doma a bylo zapotřebí první výhru potvrdit. Po rovnoměrně rozložených třetinách to klaplo i podruhé. Tento zápas byl však jiného ražení, než-li tomu bylo v sobotu. Máme úvod za sebou a připisujeme si za víkend do tabulky šest bodů. Příští týden, konkrétně v neděli, zavítá do Snack arény Mladá Boleslav, čili jede se dál.“

Právě mužstvo Nového Strašecí očekávalo mnohem lepší vstup do nového ročníku. Tři vstřelené branky za dva zápasy nejsou rozhodně dobrou vizitkou, příliš s úsměvem se trenéři a funkcionáři netváří ani na počet dvanácti inkasovaných gólů. V čem je konkrétně problém? Vyjádřil se David Ryss, hlavní trenér Nového Strašecí: „Do zápasu jsme chtěli vstoupit aktivně a jít do vedení. Opak byl pravdou, tři individuální chyby v začátku utkání dokázali kluci z Litic potrestat a my byli na ručník. V dalším průběhu zápasu se nám sice podařilo snížit na rozdíl jedné branky 4:5. V tu chvíli jsme věřili, že utkání otočíme. Následovaly opět individuální chyby, zbytečná vyloučení, čehož soupeř využil a bylo po zápase. Litice vyhrály naprosto zaslouženě, daly nám lekci z produktivity a my jim musíme pogratulovat k výhře. Momentálně nemáme ve svém středu hráče, který by na sebe vzal zodpovědnost, strhl ostatní k nadprůměrnému výkonu.“

„Po sobotě jsme zkusili změnit taktiku a vyčkávat na soupeře. Upozorňoval jsem kluky na začátek zápasu, aby se neopakovala sobota a v první minutě jsme zase prohrávali. Dělali jsme chyby ve všech herních činnostech, vypadali jsme na hřišti jako parta lidí, která drží hokejku poprvé v životě a jde si jen tak z legrace zahrát. Absolutně jsme nedodržovali pokyny a taktiku,“ řekl k druhému vystoupení Nového Strašecí asistent hlavního kouče Jan Falař.

Úvodní utkání sezóny nevyšlo ani pardubickému Svítkovu, jenž těsně nestačil na mužstvo z Poličky. „K prvnímu zápasu sezóny jsme šli s cílem v derby uhrát nějaký bod. Hned úvod zápasu se nám velmi povedl a po dvě třetiny jsme byli myslím hlavně šikovnějším celkem, který nenechal domácí jít do očekávaného tlaku. Důkazem toho bylo vedení 0:2 a na střely 15:25 v náš prospěch. Bohužel se nám velmi nepovedl nástup do 3. třetiny, kdy jsme za dvě minuty dostali dva góly a rázem se hrálo od začátku. Bohužel náš mladý celek se z toho nedostal a byl pod tlakem, který zaslouženě vedl k rozhodujicí brance v naší síti. Bohužel je to velká škoda, byli jsme bodům opravdu velmi blízko,“ zklamaně hodnotí utkání svítkovský tým.

Následující den si však Svítkov parádně spravil chuť proti vzdálenému Suchdolu, výsledek 9:2 mluví naprosto za vše. Z kabiny pardubického mužstva zaznělo po utkání následujícím: „Na tento zápas byla těžká příprava, jelikož jsme soupeře vůbec neznali a nikdy proti němu nehráli. Už při rozcvičce se nám zdálo, že tým není tolik běhající a tak jsme věděli, že musíme nastoupit do utkání aktivně. To se nám povedlo, vedli jsme 3:0 a vypadalo to uplně jednoznačně. Potom jsme se, ale opět dopustili velmi zbytečného a laxního polevení a bylo to 3:2. Od 2. třetiny jsme opět přitáhli a zápas se nesl myslím v celkem poklidném tempu, kdy branky zaslouženě padaly do sítě Suchdola.“

Nejhorší výsledek a vstup do sezóny mají na kontě Buldoggs Brno, porážka 1:12 pro ně nic růžového tedy rozhodně neznamená. A jak se vysoká porážka zrodila? Domácí, kteří sestavili tým teprve v červnu vstoupili do utkání proti zkušenému týmu hostí s běhavým, ale velice naivním hokejbalem, který hosté bez váhání trestali. I když se domácím nedá upřít snaha a bojovný výkon až do konce, rozdíl v kvalitě byl velký a výsledek pro hosty zasloužený. Domácí, kterým bohužel odřekli přípravné zápasy potenciální soupeři, musí zapracovat na systému hry a rychle se sehrát, jinak by tento úvodní debakl nemusel být poslední.

Tento zápas Olympu, ale také vystoupení proti Rakovníku ohodnotil trenér Jan Donauschachtl: „Hned první víkend nové sezóny nás čekali dva soupeři, s kterými nemáme žádnou zkušenost, proto jsme chtěli hrát naši hru a nepřizpůsobovat taktiku soupeřům. V utkání v Brně bylo prakticky po 5 minutách hotovo a tak jsme si mohli vyzkoušet varianty, které jsme trénovali. Byl jsem maximálně spokojen s předvedenou hrou a množství vstřelených branek jen potvrzuje náš dobrý vstup do sezóny. Utkání v Poličce bylo jiné. Soupeř na nás vyrukoval s aktivní, přiměřeně tvrdou hrou, což nám v úvodu zápasu dělalo problémy. Utkání chyběla mezihra, hodně se vylučovalo, což nakonec rozhodlo v náš prospěch, když jsme proměnili 3 přesilovky. Negativem víkendu jsou 3 zranění hráči, pozitivem je 6 získaných bodů.“

Nejméně branek naopak padlo v Berouně, kde domácí Kelti odstartovali honbu za loňským skvělým výsledkem vítězstvím s čistým kontem vzadu proti Mladé Boleslavi. „Zápas jsme zvládli velmi dobře a hráli jsme jako tým. Je pravda, že soupeř naší obranu neprověřil tak, jako ji prověří silnější týmy, ale celá obranná fáze fungovala až na drobnosti dobře. Mohli jsme vyhrát větším rozdílem a produktivita útoku nebyla dobrá. Konec zápasu jsme si s přehledem pohlídali. Mrzí mě jen vážnější zranění Davida Volfa a rozšíření naší marodky obránců.“

Stejně jako Kelti vzpomínají na loňskou sezónu i hráči Mladé Boleslavi, kteří si z prvního víkendu odnesli tři body. I přes prohru s již zmíněným týmem z Berouna dokázali Tygři o den dříve udolat Třemošnou. „První zápas bych ohodnotil kladně pouze výsledkově, ale náš výkon nebyl optimální především jsme měli hrozné herní výpadky, nechali jsme soupeře dotáhnout se ze stavu 4:1 na rozdíl jedné branky a tím utkání zdramatizovat. Nakonec jsem s výsledkem a třemi body spokojen, ale plno herních činností budeme muset zlepšit,“ nabádá kouč Mladé Boleslavi Lukáš Nevosad.

Stejný muž se následně ohlédl také za duelem proti berounským Keltům: „My jsme přijížděli na hřiště do Berouna s velkým respektem, jelikož se nám na jejich hřišti pravidelně nedaří, v zápase měli herní převahu domácí, ale své šance nevyužívali, my jsme měli několik možností ke skórování, avšak chyběla nám větší pohotovost a klid v zakončení, možná je na nás znát i generační výměna, která u nás probíhá a náš mladý tým potřebuje především herní praxi, jelikož po loňské sezóně nás opustilo 5-6 opor a naší ofenzivní síle je to znát, o to se budeme muset o výsledky více rvát“.

Po dvou nekompletních kolech se na čele drží pětice týmů s plným počtem bodů, na úvodní bodový zisk na opačném chvostu tabulky čeká sedmička mančaftů. Program 1. Národní hokejbalové ligy pokračuje hned následující víkend.