1. liga

Na Kladně končím, sezonu začnu v Rakovníku, hlásí reprezentant Pospíšil

Reprezentační obránce Jan Pospíšil patřil na šampionátu v Zugu k důležitým oporám mužstva a nejinak tomu bylo i v dresu kladenského Alpiqu, se kterým v posledních letech sbíral úspěchy.

Od extraligových bitev teď bude na čas klid. Rodák z Rakovníka se rozhodl skončit v týmu úřadujícího mistra a vrací se do mateřského celku, který od nové sezóny bude nastupovat v první lize. O víkendu se Rakovník představil na turnaji ve Strašecí a šokoval. Po cestě za celkovým druhým místem porazili Rakovničtí i kladenský Alpiq! "Byl to zázrak," přiznal Pospíšil.

Otázka na úvod je jasná. Jak to bude s vaším dalším působením v Kladně?

Sezónu začínám v Rakovníku. Chci si dát od toho dojíždění trochu orazit. I když na Kladno to není bůhvíjaká vzdálenost, toho dojíždění bylo už dost. Ať už to bylo v mládí na Kladno na hokej nebo dojíždění na hokejbal za Most, Plzeň a zase Kladno. Ono se to za tu dobu nastřádá. Druhým důvodem byl postup Rakovníka do první ligy. Chtěl bych jim pomoc. Jak po herní stránce, tak i poradit klukům v určitém systému. Je to pro mě hrozná vzpruha a motivace a musím říct, že si to hrozně užívám. Je to pro mě zároveň i zavazující a cítím velkou zodpovědnost a to mě nutí dělat to naplno. Jenom doufám, že to jak do toho teď kecám nevadí Tvarohovi. On je stále hlavní trenér a šéf.

S Rakovníkem jste postoupili do první ligy, jaké budete mít cíle?

Vzhledem k tomu, jakým způsobem se teď bude hrát první liga, tak to bude pro všechny velká neznámá a určování cílů se bude odvíjet v průběhu sezóny. O tom, že soutěž je neregulérní a nesportovní, se bavit nechci. Chceme ji hrát, tak musíme držet hubu a krok. Ale co určitě chceme, tak hrát pohledný hokejbal, který se bude líbit jak nám, tak divákům. Pořád je to amatérský sport, takže si to chceme hlavně užívat a bavit se tím. Půjdeme zápas od zápasu a prostě se uvidí. Každopádně tým teď vypadá dobře a myslím, že když se budeme scházet, mohli bychom se prát o horní příčky tabulky. Na každém postu máme někoho, kdo někdy hrál extraligu. Všechno bude ale záležet na klucích, jak k tomu budou přistupovat.

O víkendu jste hráli na turnaji v Novém Strašecí. Celkové druhé místo asi překvapilo i vás, že?

O tom, že to bylo překvapení a úspěch, se bavit nemusíme. Vždyť my jsme neměli ani postoupit ze skupiny, kde nás čekaly tři extraligové týmy a nakonec z toho bylo finále. Co nás ale s Tvarohem mile překvapilo, jak k tomu kluci přistoupili a jakou hru jsme předváděli. Někteří hráli na hranici svých možností a všichni hráli obětavě. No a kapitolou sama o sobě byl Leoš Gerlich. Ten, co vychytal, bylo neskutečný. Doufám, že stejné výkony bude předvádět i v sezóně. Od toho tu také je. (úsměv)

Jaké bylo zahrát si proti Kladnu? Probíhalo nějaké hecování?

Bylo to strašný. Matějská hadr! (smích) My jsme šli do zápasu s taktikou zavřít je u nás v pásmu, což se nám povedlo. Teď vážně. Už vím, proč je Kladno nejlepší. Celá pětice v pohybu jak ve hře dopředu, tak i dozadu. Rotace, přebírání hráčů, zaskakování jeden za druhého. Kladno je prostě úplně někde jinde než ostatní týmy. Funguje tam všechno. Jsem ale taky rád, že si kluci od nás proti Kladnu zahráli, aby viděli, jak se hraje hokejbal na té nejvyšší úrovni. Jinak žádné hecování neprobíhalo. Všichni do zápasu šli s jasnou vidinou, jak to dopadne. To, že to dopadlo jinak, byl trošku zázrak.

Co říkali kladenští hráči po vaší výhře v semifinále?

Neříkali asi nic, spíše jenom kroutili hlavami. Já sám jsem se jim při podávání rukou musel omlouvat, že jsme to tak nemysleli. (úsměv) Ne, že bychom nechtěli vyhrát, to ne. Oni hráli fakt fantasticky a 95% z celkové hrací doby byli u nás v pásmu, ale nedařilo se jim vstřelit gól. Na střely to bylo tak 13 miliard ku 2. Jak už jsem avizoval výše, hlavní zásluhou na téhle výhře měl Leoš. Ale pochvalu po zápase dostali všichni.

Už příští týden čeká Kladno turnaj v Nitře. Bude šance vás ještě vidět v dresu Alpiqu nebo s týmem už nepojedete?

Do Nitry nepojedu. Upřímně musím říct, že jsem za to rád. Myslím, že jak hráči, tak trenéři z toho taky nejsou nějak nadšený, že tam vlastně jet musí. Kdyby to aspoň mělo parametry Světového poháru a ne pouze jakousi nálepku.