1. liga

O víkendu startují 1. národní ligy: složitější systém přinese více zápasů

Nová hokejbalová sezóna v první lize je za dveřmi, devatenáct týmů v obou skupinách se chystá rozpoutat další boje o mistrovský titul. V letošním ročníku nás čekají tři nováčci, obměněný systém a mnoho zajímavých zápasů. Vše důležité o systému a týmech se dozvíte uvnitř článku.

Na úvod jistě každého zajímá, jaký že systém je připraven pro prvoligová mužstva v následující sezóně. Sezóna začne stejně jako každá: základní částí, která bude čítat jedno domácí a hostující utkání proti každému mužstvu. Poté však nastane změna. Následovat bude nadstavbová část, ve které se týmy rozdělí do skupin A, B, C. Skupina A – týmy umístěné na 1., 4. a 6. místě po základní části, skupina B – týmy umístěné na 2., 3., a 5. místě po základní části. V těchto skupinách se odehrají utkání každý s každým jednou doma a jednou venku. Body získané v těchto skupinách se započítávají do tabulky po základní části do společné tabulky a hraje se o umístění od 1. do 6. místa.

Ve skupině C se objeví týmy umístěné na 7., 8., 9. a 10. místě po základní části. Týmy se utkají jednou doma a jednou venku každý s každým. Hraje se o 7. – 10. místo a body se započítávají do tabulky po základní části soutěže. Do play-off nakonec postoupí osm nejlepších mužstev. Na Východě bude téměř totožný systém, pouze s jedním rozdílem. Do závěrečných vyřazovacích bojů postoupí jen šest nejlepších mužstev, týmy ve skupině C tak budou hrát pouze a jenom o udržení ve druhé nejvyšší soutěži.

Otázky pro zástupce klubů:

1) Jak hodnotíte s odstupem loňskou sezónu?

2) Proběhly ve vašem týmu nějaké změny?

3) Jak probíhá letní příprava? Odehráli jste a nebo ještě odehrajete 

nějaké přípravné utkání?

4) Na čem chcete v nové sezóně nejvíce zapracovat?

5) Jaký máte názor na nový systém soutěže, kterým se od letošního ročníku bude hrát?

6) Jaký je váš cíl pro následující sezónu? 

Skupina Západ

Účastníci: Karlovy Vary, Plzeň-Litice, Suchdol, Nové Strašecí, Mladá Boleslav, Jindřichův Hradec, Třemošná, Dobřany, Kelti 2008

Václav Šlehofer (hrající trenér TJ Snack Dobřany):

1) Sezóna pro nás skončila neúspěchem, neboť jsme se s mladým kádrem obaleným pár staršími zkušenými matadory neprobojovali do play off.  Nicméně, čas našeho týmu by měl teprve přijít....  Víc než umístění mi vadil přístup některých hráčů. 

Prostě nechci, abychom tuhle soutěž hráli s hráči tzv. na telefonu.  Ano, může být jedna výjimka, poněvadž chápu rodiny, zaměstnání,atd., ale nesmí být jich být více! 

2) Přípravu jsme odstartovali 26. července a odehráli jsme převážně s mladými hráči dost utkání k tomu, abychom pomalu začali krystalizovat kádr. Budou hrát opět převážně mladíci, kteří budou z větší části působit souběžně i v extraligových mladších či starších dorostech.

3) Ještě před začátkem přípravy jsme byli kontaktováni některými staronovými hráči a dohodli jsme se na působení v našem týmu. K dohodě však stále nedošlo s jejich současným mateřským klubem. Přesto u nás tihle kluci nadále trénují, uvidíme. Jedná se o naše odchovance, sice lehce odešli do jiného klubu, hůře se však vrací....

4) Mým resp. našim přáním je pomalu formovat pětky tak, aby hrály co možná nejdéle pospolu.  Snad nezůstane jen u přání. Samozřejmě mám či máme  na mysli, že vše musí být podpořeno co možná nejvyšší účastí na trénincích. Další věci si necháváme pro sebe.

5) Nevadí mi, přibudou zápasy, a kvůli nim se soutěž přeci hraje. Vím, že někdo bude namítat, další nesmyslné dojíždění, peníze navíc,  apod.  Nelze však zapomínat, že  Národka  je pořád druhá mužská  nejvyšší soutěž v ČR a   to hovoří za vše.

6) Na tuhle otázku jsem  již nepřímo odpověděl, poctivě trénovat, sehrávat pětky, nebo alespoň  určité bloky hráčů a pak se uvidí, kam s tou lodí doplujeme.  Většina hráčů v našem kádru jsou stále hodně mladí a nezkušení hráči, byť šikovní, ale už jen fakt, že zde působí někteří od mladších žáčků, je pro nás v klubu výzva, tyhle kluky piplat  dál, to je jasný cíl! Co se týká tabulkového umístění, tam konkrétní být nechceme, ačkoliv - kdo chce prohrávat?

Michal Brož (tajemník HBC Hostivař):

1) S odstupem spíše převažuje zklamání a neúspěch. Sice jsme se dostali nejdále v historii klubu, tým měl ale kvalitu na finále.

2) Po dohodě jsme ukončili spolupráci s trenérem Michalem Teplým. Do nové sezony povede tým jako hlavní trenér Jakub Pavel, hrající asistenty mu  budou dělat Tomáš Šimon a Marek Lehner. Mužstvo také opustili Tomáš Borkovec, Ondřej Joch, Michal Šupík a Josef Kalabis. Naopak se povedlo angažovat gólmany Václava Laina z Kova a Michala Vaníčka z Teplic, kterým vychytal Český pohár. Do pole pak naskočí Tomáš Vrábel, Petr Suchý a Vladimír Štuka. O místo se pere i dorostenecký extrastřelec Michal Vosmik.

3) Letní příprava byla nejkvalitnější od vzniku Hostivaře. Dost jsme investovali do tréninkového vybavení a větší část tréninků vedl olympionik Jiří Mužík. Po fyzické stránce jsme tak myslím na sezonu dobře připraveni. Přípravné utkání jsme odehráli dvě. První s Vlašimí a druhé s Kovem. Vlašim nás sice po čtyřech patnáctiminutovkách porazila 6:1 a byla celý zápas lepší, na druhou stranu jsme jí byli dvě třetiny rovnocenným soupeřem. Kovo jsme pak porazili 6:5, ale první půlku zápasu nehrály jejich první dvě lajny, takže je ten výsledek do jisté míry zavádějící.

4) Určitě na herním projevu. Většina hráčů je na tom individuálně velmi dobře, je ale potřeba vyladit tým po taktické stránce.

5) Některým věcem moc nerozumím, ale přiznám se, že jsem ho nestudoval do detailů, tak nechci kritizovat od boku. Přibude zápasů, ale systém klasického play-off mi přijde přehlednější.

6) Ten nejvyšší.

David Ryss (trenér HBC Nové Strašecí)

1) Po základní části jsme skončili na pátém místě a ve vyrovnané čtvrtfinálové sérii jsme podlehli Olympu 2:3 na zápasy, kdy o výsledku rozhodla koncovka pátého zápasu. Výsledkově tak sezonu hodnotíme průměrně.

2) Scházeli jsme se 3x týdně a sehráli jsme turnaj O pohár města Nového Strašecí a zúčastnili jsme se turnaje v Dobřanech. Další přípravná utkání už nechystáme.

3) Skončil u nás trenér Moravec. Probíhá generační obměna kádru, takže jsme dost omladili a nějaké posily máme rozjednané.

4) Na zapracování mladých hráčů.

5) Osobně jsem zastáncem klasického modelu s nadstavbou, play-off a play out.

6) Zapracování mladých hráčů.

Ondřej Beneš (trenér SK Kelti 2008)

1) Loňská sezóna pro nás byla nadmíru úspěšná. Po pomalejším rozjezdu jsme se prokousali až na druhé místo tabulky a v následných vyřazovacích bojích jsme konečně proklouzli až do finále. Zde byl náš soupeř z Rakovníka lepší a zaslouženě zvítězil. I tak jsme byli spokojeni a díky nezájmu Rakovníka jsme dostali možnost nakouknout do vyšší soutěže.

2) Letní příprava byla pestrá a vydatná. Absolvovali jsme ji pod vedením Martina Podlešáka, kterému se povedlo zkombinovat přípravu mimo hřiště i s tréninky s hokejkou, na což jsme v předchozích letech nebyli tolik zvyklí. Podařilo se nám domluvit přípravná utkání jak s týmy z druhé a první ligy, tak i s extraligovým Kertem, což pro nás byla skvělá prověrka. Nešlo nám o výsledky jako spíš o to zvyknout si na rychlejší styl hokejbalu a začlenění mladých hráčů do týmu.

3) Změny byly minimální, kádr nedoznal téměř žádných změn. Snažíme se dávat příležitost perspektivním hráčům ještě dorosteneckého věku, věřím, že za pár let už budou tahouny celého týmu. V průběhu podzimu očekáváme ještě příchod jednoho hráče na střídavý start.

4) Našimi přednostmi byly vždy kombinační hra a týmový výkon. V tom chceme pokračovat a rád bych, abychom zapracovali na celoplošném a obousměrném pojetí naší hry – tedy v pěti útočit a v pěti bránit.

5) Jelikož jsme v minulém ročníku soutěž nehráli, nemáme možnost srovnání. Nerad bych tedy něco hodnotil, uvidíme až po skončení sezóny. Hlavně jsme rádi, že máme možnost si první ligu zahrát a chceme si užít každý zápas.

6) Být každému týmu, kterému se postavíme, důstojným soupeřem. Díváme se na situaci střízlivě a víme, že určitě nebudeme patřit k favoritům soutěže. Na druhou stranu nechceme být ani otloukánkem, doufám, že budeme bojovat o příčky zajišťující play-off. Spoléháme i na naše fanoušky, že nám zachovají věrnost a podporu.

Karel Topinka (trenér HBC Plzeň-Litice)

1) Loňskou sezónu hodnotím kladně, je pravda že některé zápasy jsme měli zvládnout lépe. Mladší hráči dostali více příležitosti než v minulých letech. Ti starší potvrdili, že ještě mají co týmu dát a jejich příspěvky byly hlavně platný na začátku sezóny.

2) Letní příprava samozřejmě proběhla. Běhání, posilování a tým vyrazil i na víkend na kola, kde si každý asi sáhl na dno. Prostředí okolo Konstantinových Lázní, bylo příjemné.

3) Změny máme, ale jen dva hráče. Chceme sázet na domácí odchovance. Věřím, že letos ukážou více.

4) Zapracovat chci na jednoduchosti řešení některých situací, ale to si nechám pro sebe.

5) Asi to tak je správně.

6) Být spokojený po každém zápase a mít ostatní mužstva pod sebou.

Skupina Východ

Účastníci: Přelouč, Opava, Poruba, Česká Třebová, Hradec B, Autosklo Pce B, Karviná, Svítkov

Pavel Štefka (trenér SK Kometa Polička)

1) V sezóně jsme hráli velmi dobře, nepodařilo se nám ale play-off. Takže spokojenost tak napůl.

2) Z velké části individuálně, většina kluků má brigády apod., takže to musíme doladit až v sezóně

3) Zapojíme další dorostence a navíc k nám přišli někteří hráči z Jihlavy, kteří u nás byli na střídavé starty v loňské sezóně.

4) Rád bych aby co nejvíce hráli mladí hráči, protože si myslím že v nich máme velkou sílu do budoucna. Na Mistrovství světa v Bratislavě jsme měli šest hráčů od 16 do 18 let - většina z nich do A týmů  teprve přijde v letech příštích.

5) Já o tom nepřemýšlel, uvidíme. Každou změnu je třeba vyzkoušet, zpět se můžeme vrátit vždy, ale pokud nezkusíme něco nového, nepohneme se  dál.

6) Aby jsme hráli s chutí, pro radost a zábavu, když občas vyhrajem bude to ještě lepší.

Libor Komůrka (člen vedení HC Jestřábi Přelouč)

1) Sezóna se vždy hodnotí podle playoff a tak je hodnocení velice kladné. V základní části jsme poztráceli zbytečně několik bodů, takže jsme šli z dolního patra tabulky. Kluci ale chytli v playoff fazónu a nebyli jsme daleko od finále. Po dlouhé době jsme přeci jen naplnili očekávání a dostali se do semifinále.

2) Klasicky první část na suchu a od poloviny srpna s hokejkami. Odehráli jsme miniturnaj v Pardubicích proti Autosklu B, kdy jsme zvítězili 2:0 a České Třebové s výhrou 6:3. Pak jsme sehráli doma utkání s druholigovým Heřmanovým Městcem, kdy jsme prohráli 4:5 na nájezdy. První dva zápasy nám ukázaly, jak se hokejbal má asi hrát, poslední zápas pak, jak se určitě hrát nemá.

3) Nejpodstatnější změnou byl přestup gólmana Dvořáčka z Hradce Králové, který u nás již chytal loňské playoff. Pak ještě posun nadějného Fíly od naší rezervy. Jinak je tým již delší dobu pospolu a bez výrazných změn.

4) Tak zapracovat se musí průběžně na všem, nelze počítat, že vše přijde samo. Dost nás trápí koncovka, ale to je problém dlouhodobý a je to spíše o klukách. Není potřeba tlačit na pilu, i tento problém se, pokud je natrénováno a přijde forma, dá řešit.

5) Není už tajemstvím, že se jako klub snažíme vyvolat diskuzi u ostatních týmů národních lig a najít takové řešení, aby se úroveň lig zvedla alespoň tak, jak tomu bylo před 8-10 lety. Jsme každopádně pro spojení obou soutěží v jednu a vytvoření takového systému, aby nepřibylo zbytečného ježdění. Ale jak už naznačil Vašek Šlehofer z Dobřan, jednou jsme 1.národní liga, nemůžeme počítat, že vše budeme hrát za humny. K současnému modelu asi jen jedno. Skupina o udržení na Východě absolutně ztrácí smysl. A pokud bychom v ní měli cestovat např. ke dvěma zápasům opět na Moravu, je otázkou, zda-li je finančně výhodnější cestování či kontumační výsledek ve skupině, která nic neřeší?

6) Hrát dobrý hokejbal, mít z něj radost a minimálně se pokusit napodobit sezónu loňskou. Věřím, že na to kluci mají, ale do hlav jim samozřejmě nevidím.

Jaroslav Badzik (manažer týmu Lokomotiva Česká Třebová)

1) Loňskou sezónu díky obhajobě 3. příčky hodnotíme velmi dobře, ikdyž jisté potíže v průběhu sezóny přišly.

2) Letní přípravu absolvoval celý tým mužů pohromadě od C až po Ačko, což všem týmů jistě prospělo. Příprava byla atraktivní a se slušnou účastí. Sehráli jsme dvě přípravná utkání v Pardubicích se záložním týmem domácího Autoskla a s přeloučskými Jestřábi. V prvním zápase jsme zvítězili a v druhém s Přeloučí podlehli, protože hráči odešli především fyzicky po hodinové pauze. Ale uvidíme co přinesou až ostré zápasy, které jsou hrány samostatně. Shodou okolností začínáme se záložním týmem Autoskla, tak uvidíme.

3) Ano nastalo několik změn. Tým opustil dlouholetý úspěšný trenér Jebousek a vystřídal ho ve spolupráci s dalšími trenéry Michal Částek. Ten v minulosti vypomáhal s fyzickou přípravou týmu. Několik našich hráčů odcestovalo do zahraničí a někteří si budou na plný úvazek plnit  otcovské povinnosti.

4) Dalo by se říci, že jsme již zapracovali je to především stabilizace našeho kádru a stmelení všech tři mužských týmu. Aspoň v tréninku se  to zatím daří. Uvidíme , který z týmů z toho bude v průběhu soutěže nejvíce těžit.

5) U nové ho systému nás především mrzí, že to bylo tzv. O nás, bez nás... Proto vítáme aktuální návrh Přelouče na jistou změnu, kde dávají prostor i zástupcům klubů se vyjádřit. A jak se celá soutěž bude vyvíjet ukáže nakonec čas.

6) Jak již jsem psal výše pro A tým, je to především stabilizace tzv. zdravého jádra a věříme, že i výsledky přijdou. A jinak máme pro sezonu jako klub opravdu veliký cíl - Rozhýbat zkostnatělý městský systém plný slibů a konečně začít budovat nové zázemí a vyměnit povrch na hrací ploše, tak jak se to povedlo i v okolních městech. Tedy cíle nemalé, ale i nadále se chceme hlavně hokejbalem bavit. Přeji všem týmům hodně zdaru do nové sezony a věřím, že se nám bude dařit.