1. liga

Nevybíráme si daň. Náš tým teprve sbírá cenné zkušenosti, zamýšlí se trenér prvoligové Plzně Salfický

Plzeňské Litice se spojily s Mečouny. Vznikl tak rezervní celek extraligové Plzně. Jádro kádru tvoří zkušení hráči ze sousedního klubu, jsou v něm junioři Mečounů. Jak toto spojení zatím klape? Plzeň je ale stále bez bodu, kde se nachází její kámen úrazu?

Souhra? Věc, na které budeme chtít nejvíce pracovat

Trenére, na podzim jste odehráli 4 zápasy, všechny jste prohráli a Vaše skóre je 5:16, kde se stala chyba? Vybíráte si nováčkovskou daň?

Ani bych neřekl, že si vybíráme daň. Náš tým teprve sbírá cenné zkušenosti. Máme v týmu spoustu mladých kluků, pro které je dospělý hokejbal novinkou. I když bychom byli moc rádi, nemůžeme po nich zatím chtít, aby vše vyhrávali. Nemyslím si, že by někde byla vyloženě chyba. Jsem si jistý, že až mančaft získá dostatek zkušeností a začne proměňovat šance, bude to vypadat určitě lépe.

Který zápas byl pro Vás nejtěžší? Kde jste u Vašich hráčů viděl nedostatky? Co budete muset zlepšit, abyste dosáhli na nějaký ten bod?

Zápasy byly těžké všechny, nejde vybrat jeden, který by byl nějakým způsobem nejtěžší. Každý zápas má svoje. Největší nedostatky zatím vidím v souhře, to je věc, na které určitě budeme chtít nejvíce pracovat.


Plzeňský B tým je tvořen hráči Litic a juniory z líhně Mečounů. Autor fotky: J. Vlček.

O pozice zajišťující play off se ještě porveme!

Jaké jsou rozdíly mezi juniorskou soutěží a 1. Ligou? Je to o kvalitě hráčů, tempu nebo rychlosti?

Pro mě jako trenéra je to rozdíl obrovský. V posledních letech jsem spíše sbíral zkušenosti jakožto asistent Tomáše Semery u juniorky. Letošní štace u prvoligového týmu je pro mě také zcela novou zkušeností. Největší rozdíly zatím vidím asi v rychlosti hry a vyspělosti hráčů, kteří už dospělý hokejbal hrají delší dobu.

Co jsou Vaše sezónní cíle? Pomýšlíte stále na play off?

Naše cíle jsou určitě vždy ty nejvyšší, ať se děje cokoli. To je věc, ke které hráče v Plzni vedeme již od mládežnických kategorií. I když prozatímní pohled na tabulku nevypadá příznivě, určitě se ještě o pozice zajišťující play off porveme!

Na podzim se již soutěž nerozběhne, máte tak čas pilovat Vaši hru a připravenost hráčů. Jaká bude zimní příprava?

Kluci dostali nějaké individuální plány. Mně nezbývá nic než jen věřit, že se jej svědomitě drží. Doufám, že se celá situace zlepší a my budeme moci trénovat jako dříve. Určitě už bychom rádi zase měli celé mužstvo pohromadě a začali zase pracovat na věcech, kde nás ještě tlačí bota.


Spolupráce Mečounů a Litic funguje na jedničku

Jak je možné, že se pardubickým juniorům v druhé nejvyšší české lize daří a vám ne?

Tak to těžko říct, to se budete muset zeptat kluků z Polabin. (smích) Každopádně doufám, že i nám brzy vše sedne tak, jak má a budeme si moci říct, že se nám daří.

Jak vůbec funguje spolupráce Mečounů a Litic? Máte společné tréninky nebo každý trénuje zvlášť? Trénujete v hale nebo ve Štruncových sadech?

Myslím, že spolupráce funguje na jedničku. Za normálních okolností všichni trénujeme společně v Plzni v hale. Jádro litických kluků je doplňováno kluky z juniorky, kteří pravidelně nastupují za B tým Mečounů. Vzhledem k aktuálním opatřením a celé situaci junioři trénují sami na hřišti ve Štruncových sadech.


Marek Košňar odchytal v 1. Lize za B tým HBC Plzeň 3 zápasy s úspěšností zákroků 86,21% a v průměru obdržel více jak 4 góly za utkání. Autor fotky: J. Vlček.