1. liga

Vary a Dobřany slaví semifinále, Kelti překvapivě končí. O osudu zbylých rozhodnou páté zápasy

1. NHbL Západ – Po hodně dramatické nadstavbové části přichází ještě dramatičtější vyřazovací boje. Na Západě se bojuje o každý vstřelený gól, který může rozhodnout.

Prozpěvovat si po druhém vyřazovacím víkendu mohou hokejbalisté Karlových Varů a Snacku Dobřany, kteří dokázali típnout své soky před branami semifinále. Zbylé dvě dvojice musí absolvovat páté utkání.

Karlovy Vary na domácí půdě suverénním způsobem ovládly úvodní dvě čtvrtfinálová střetutí, do Nového Strašecí si jely pouze pro pojistku postupu. V prvním zápase se ale nic nejevilo tak jednoznačně, jak se původně očekávalo. Domácí od úvodní minuty svému soupeři zatápěli, za což byli odměněni vedoucí brankou. Navíc ve druhém i třetím dějství svůj náskok ještě navýšili a nakonec překvapivě dotáhli sobotní střetnutí k překvapivému vítězství v poměru 5:2.

O den později došlo v Novém Strašecí k odvetě, kterou si již favorit střetnutí, i díky skvělé práci v přesilových hrách, pohlídal. Domácí se sice znovu dostali do těsného vedení gólem při vlastním oslabení, soupeř se ale rychle postavil na nohy a po zbytek duelu žádné drama nepřipustil. Během posledních dvou třetin nasázel do domácí sítě šest branek, z nichž polovina byla zaznamenána v početní výhodě. Vítězná tečka 6:2 ukončila čtvrtfinálovou sérii a sezónu pro Nové Strašecí, Karlovy Vary budou čekat na svého semifinálového soka.

Druhým semifinalistou a jedním z možných soupeřů CSKA jsou Dobřany, které na domácí půdě potvrdily dvě výhry z Berouna a v nejkratším možném čase také postoupily do semifinále. Kelti přijeli na půdu Snacku dobře naladěni, jejich naděje se ale začaly rozplývat ve druhé periodě. Domácí totiž vedení 1:0 navýšili pěti brankami v rozmezí devíti minut, na začátku třetí třetiny již vedli 6:0. Až poté do skóre promluvili také Kelti, branky Šímy a Nováka však nic závratného nepřinesly. Stejně jako Karlovy Vary ukončily Dobřany sérii výhrou 6:2 a mohou se radovat. Nováček končí po vydařené základní a nadstavbové části již ve čtvrtfinále.

V podobné situaci jako Dobřany byla i Hostivař, která však musela pro třetí vítězství cestovat až do Suchdolu. Navíc u řeky Lužnice nastaly komplikace, jenž pro pražský tým znamenají prodloužení série. V prvním utkání byli sice domácí méně aktivním mužstvem, díky gólově dobré první třetině a využité přesilové hře nakonec duel ovládli v poměru 3:0, čímž soupeře velmi nalomili. Odvetné utkání mělo hodně podobný průběh, Hostivař nedokázala proměňovat své příležitosti a po porážce v poměru 4:1 se musí soustředit na páté rozhodující utkání.

"V obou víkendových zápasech se potvrdilo, že kolektivní sport je o chybách a vyhrává ten tým, který jich v zápase udělá méně. V sobotním utkání jsme v první třetině inkasovali dvě rychlé branky, které v podstatě utkání rozhodly. V neděli jsme sice na hřišti předvedli bojovnější výkon, ale opět jsme se nevyvarovali dvěma chybám v rozehrávce, které ve spojení se špatnou koncovkou rozhodly o druhém vítězství domácích," komentuje čtvrtfinálové odvety hostivařský vedoucí mužstva Jakub Pavel.

Poslední čtvrtfinálovou dvojicí je Mladá Boleslav – Jindřichův Hradec. Favorizovaným Tygrům stačilo k jistotě postupu do semifinále jediné vítězství, které se však na horké půdě Olympu urodit nedokázalo. Domácí v prvním zápase naklonili skóre první třetiny 1:1 na svoji stranu v periodě druhé, těsné vedení již udrželi až do samotného závěru, což znamenalo nedělní utkání. V něm se Tygři prosazovali "pouze" z přesilových her, což nakonec stačilo pouze na prodloužení a samostatné nájezdy. V nich si již Olymp šanci utéct mezi prsty nenechal a nakonec poslal sérii zpět do Mladé Boleslavi. O zbylých dvou čtvrtfinalistech se rozhodne následující sobotu.