1. liga

Domácí týmy úřadovaly, do problémů se dostali pouze Kelti

1. NhBL Západ – Favorizovaní domácí v prvním hracím víkendu dominovali. Nebýt Keltů, kteří nečekaně doma dva zápasy prohráli, byli by ostatní favorité naprosto stoprocentní.

Karlovy Vary, Hostivař a Mladá Boleslav slaví podle očekávání první dvě vítězství, díky čemuž jsou krůček od postupu do semifinále.

Karlovarské CSKA si v úvodním střetnutí proti Novému Strašecí počínalo více než suverénně. Již v první třetině si, i díky dvěma brankám v přesilové hře při vyloučení Ondřeje Duchoně do konce utkání, vypracovali třígólové vedení, které se jim postupem času podařilo ještě výrazně navýšit. Nakonec z toho byla hladká výhra v poměru 8:1, hattrickem se blýskl domácí Jan Průša. Kosmetickou úpravu stavu přinesl Kmeťův gól na sklonku osmnácté minuty.

Odveta o den později již tak jednoznačná nebyla, přesto se museli diváci v Karlových Varech plnými doušky bavit hokejbalem. Tentokrát si Nové Strašecí ostrý úvod domácích pohlídalo, a i když po první části prohrávalo o jednu branku, stále mělo nakročeno k zisku důležitého vyrovnávacího bodu. Veškeré naděje se však rozplynuly v závěrečné třetině, kdy se domácí prosadili ještě dvakrát a nakonec oslavili vítězství 5:2. Vítěz základní části a dlouholetý favorit druhé nejvyšší soutěže tak vstoupil do vyřazovacích bojů tím nejlepším možným způsobem.

V pozici velkého favorita byla před prvním zápasem také Hostivař, která na svém hřišti přivítala Suchdol nad Lužnicí. Domácí si již v první části dokázali vydobýt těsné vedení po gólech Zápotockého a Paličky, snížení soupeře v přesilové hře ale s průběhem zápasu nic neudělalo. Domácí předvedli skvělý výkon, díky kterému ovládli zápas v poměru 4:1. Ke střelcům Zápotockému a Paličkovi se ještě přidal Miroslav Strejček a Marek Kalaš.

Také odvetné utkání na domácí půdě v Horních Měcholupech si hráči Hostivaře pohlídali a znovu udělali krůček k postupu mezi čtyři nejlepší týmy celé soutěže. Utkání, které domácí tým zvítězil v poměru 5:2, mělo jednoznačnou hvězdu, kterou byl Ondřej Palička, jenž se podílel na každé brance svého týmu a nakonec odešel domů spokojen s pěti kanadskými body. Díky vedení 2:0 dělí Hostivař od semifinále pouze jediné vítězství.

"V obou domácích zápasech se nám poměrně rychle podařilo jít do vedení, což do značné míry určilo jejich průběh. V nedělním klání jsme bohužel na konci první třetiny neplnili důsledně věci, které jsme si před zápasem v kabině řekli, což mělo za následek rychlé snížení slibného tříbrankového náskoku. Naštěstí jsme se rychle vzpamatovali a utkání dovedli do vítězného konce," hodnotí první dva zápasy Hostivaře vedoucí mužstva pražského týmu Jakub Pavel.

Mladoboleslavští vstupovali po vydařené základní a nadstavbové části do play-off ze třetí pozice, s jindřichohradeckým soupeřem však měli hned na úvod značné potíže. V první třetině si sice Tygři vypracovali nejtěsnější možné vedení, o to však přišli a nakonec museli absolvovat i následné prodloužení. V nich Olymp nevyužil dvojnásobnou přesilovku, což soupeř potrestal a rozhodl.

„Já sice po dnešku jsem spokojen s tím, že máme v sérii první bod a odstartovali jsme tak play-off vítězně, ale už nemůžu být absolutně spokojený s tím, jakým výkonem jsme ho dosáhli. Naše hra byla ospalá a bez nějakého většího nasazení. Soupeři, který přijel hrát ze zabezpečené obrany a čekat na protiútoky, jsme se naprosto přizpůsobili a jen těžko jsme se dostávali přes jejich pozornou obrannou hráz. Za klíčový moment považuji to, že jsme v prodloužení přežili téměř přes minutu trvající oslabení 5 na 3, poté jsme byli odvážnější a šli si za vítězstvím. Naštěstí to tam spadlo,“ komentuje úvodní čtvrtfinále i přes výhru nepříliš spokojený trenér Mladé Boleslavi Lukáš Nevosad.

Odvetné utkání se hrálo v podobném duchu, stejně jako v sobotu si Tygři dokázali v prvním dějství vypracovat vedení 1:0, zbytek utkání se však již rapidně lišil. Jaroslav Fukárek předváděl v brance domácího týmu skvělé výkony, za svá záda nepustil jediný míček a poté již jen mohl odstartovat mladoboleslavské oslavy ze druhého vítězství ve čtvrtfinálové sérii. Jindřichův Hradec se ve městě známé automobilky prosadil ve dvou zápasech pouze dvakrát, s čímž může na postupové ambice hodně rychle zapomenout.

Také u druhého mače jsme se dočkali hodnocení trenéra Nevosada: „Do druhého zápasu série jsme nastoupili v naprosto promíchané sestavě, snažili jsme se dát našim prvním dvěma pětkám nějaký impuls, to však fungovalo jen první třetinu, kterou jsme odehráli dobře, ale pak zase ta samá písnička jako v sobotu. Přestali jsme soupeře dostávat svou aktivní hrou pod tlak a umožnili mu vytvořit si brankové příležitosti. Naštěstí to dnes Jarda Fukárek v brance zamknul a my ubránili jednogólový náskok. Vedení 2:0 v sérii si hrozně ceníme, zvláště po tak dvou infarktových utkáních. Do Jindřichova Hradce tak pojedeme s čistou hlavou a budeme se snažit sérii hned v sobotním utkání ukončit.“

V poslední čvrtfinálové sérii se potkali Kelti s celkem z Dobřan, právě zde se zrodil zatím nejpřekvapivější stav čtvrtfinále ve druhé nejvyšší soutěži. Velkou měrou se na dvou výhrách Šneků na hostujícím hřišti podílel brankář Jan Marek, který Keltům za víkend mnoho nepovolil. Po sobotní výhře 3:1, kterou dirigovaly dvě branky Ulma a pojistka Kučery, si Dobřany vezou druhý bod po vítězství v samostatných nájezdech. Remíza 3:3 po řádné hrací době skončila loterií, ve které si vzal rozhodující nájezd na svá bedra Hoffmann.

Komentář trenéra Keltů Ondřeje Beneše k oběma utkáním přinesl oficiální web poraženého týmu: „Ač jsme oba zápasy prohráli, nemáme se rozhodně za co stydět. Dali jsme do toho všechno a mrzí mě, že je stav 0:2, protože aspoň jedno vítězství jsme si zasloužili. V sobotním utkání jsme si komplikovali život zbytečnými útočnými fauly, což nás ve finále stálo celý zápas. V neděli to bylo i o štěstí, trestná střílení nám značně znechutil brankář Dobřan Marek, který byl fantastický. Celkově musím náš tým pochválit za nasazení a bojovnost včetně toho, jak jsme ve druhém zápase dokázali zvrátit nepříznivý stav z 0:2 na 3:2. Bohužel jsme vedení neudrželi. Do Dobřan ale rozhodně nejedeme s poraženeckou náladou, zkusíme sobotní zápas vyhrát a nahlodat tak jejich sebevědomí.“