1. liga

CSKA si došlo pro první místo, play-off slaví v Suchdolu a v Novém Strašecí

Tabulková část druhé nejvyšší soutěže právě skončila, šestice týmů se může radovat z postupu do vyřazovacích bojů. Z nejvýhodnější pozice půjde do play-off celek Karlových Varů, který v závěrečném boji získal pro sebe primát v základní

Souboj o čelo probíhal v oba hrací dny, část otazníků však byla rozluštěna již po sobotních zápasech. Dostihy o první pozici na poslední chvíli vybojovali hokejbalisté Karlových Varů, kteří v posledním střetnutí přivítali na domácím hřišti jindřichohradecký Olymp. Jihočeši vstoupili do utkání o něco lépe, i přes herní převahu CSKA se mohli po první části radovat z nejtěsnějšího možného vedení. Domácí s precizní disciplinovaností dokázali ve zbylé půlhodince skóre zvrátit ve vlastní prospěch, pomohla jim k tomu i vstřelená branka v jedné ze tří přesilových her. Konečný výsledek 4:3 zajistil pro Karlovy Vary tři body a jistotu prvního místa v nadstavbové části!

V duelu mezi Mladou Boleslaví a Dobřany se rozhodovalo o přímém umístění a také o výhodě domácího hřiště v prvním kole vyřazovacích bojů. Tygři přistoupili k poslednímu duelu nadstavbové části hodně zodpovědně, vývoj duelu na svoji stranu naklonili již v prvních patnácti minutách. V Mladé Boleslavi nakonec došlo k výraznému střeleckému koncertu, fanoušci si užili třináct vstřelených branek a vítězství domácích v poměru 8:5. Zajímavostí jistě je, že hned tři góly padly při hře ve čtyřech proti pěti.

Následující den mohla Hostivař zabojovat o druhou pozici na dálku s týmem Mladé Boleslavi, který již pro vylepšení svého umístění nemohl nic udělat. Pražskému týmu stačilo vyhrát jakýmkoliv způsobem, což se vzhledem k průběhu nejevilo jako nejjednodušší úkol. Po bezbrankové první třetině byly ve druhé i třetí části k vidění čtyři branky, ani jeden z týmů nedokázal odskočit na výraznější rozdíl, což nakonec znamenalo až samostatné nájezdy. V nich se štěstí přiklonilo na stranu Hostivaře, která nakonec udolala Jindřichův Hradec 5:4 po penaltové loterii. V celkovém součtu jí to stačilo na druhou pozici.

Poslední víkendové střetnutí v nadstavbových skupinách vyšší úrovně rozhodlo o čtvrtfinálovém souboji Keltů s Dobřany. Vyrovnané střetnutí právě těchto dvou mužstev otevřel v šesté minutě gólem domácí Volf, na jehož dobrou práci navázal chvíli nato také Gothhard. Mladého brankáře Oplta v brance Keltů sice hosté dokázali dvakrát překonat, sedm vteřin po začátku třetího dějství se přece jen díky gólu Kubra dostali krok dopředu znovu hráči z Berouna. Přesilová hra a branková radost Skály nakonec znamenaly snížení, o druhém bodu pro hostující Dobřany se rozhodlo v samostatných nájezdech díky vynikajícímu brankáři Janu Markovi a proměněnému střílení Skály.

Utkání okomentoval trenér Keltů Ondřej Beneš: „Myslím, že utkání bylo pro diváky zajímavé a dramatické od první do poslední minuty. Nám vyšla zejména první třetina, kdy jsme byli lepším týmem. Bohužel od druhé části jsme přestali hrát jednoduše a komplikovali si přechod středního pásma, z čehož pramenily šance Dobřan. Skvělý výkon podal náš brankář Tonda Oplt, který nás několikrát neskutečným způsobem zachránil a udržel v zápase. Prohry po nájezdech nikterak nelitujeme, pro nás byl důležitý bod po 45 minutách hry, což pro nás znamená výhodu domácího prostředí pro první dva čtvrtfinálové zápasy. S Dobřany jsme hráli v této sezóně už tolikrát, že budeme těžko něco speciálního vymýšlet. Ale chceme si play-off hlavně užít, před začátkem sezóny se nám ani nesnilo, že bychom mohli jako nováček vstupovat do vyřazovacích bojů z pozice v první čtyřce.“

I přes vítězství Šneků s Kelty pozici před Dobřany uhájili, díky čemuž získali privilegium začínat ve vyřazovacích bojích na domácí půdě. Ve famózním závěru nakonec patří páté místo právě Dobřanům, šestý Olymp vyzve ve čtvrtfinále třetí Mladou Boleslav.

V nadstavbové skupině C se až v posledních dvou hracích dnech rozhodlo o dvou úspěšných týmech, které se budou účastnit vyřazovacích bojů. Litice hned při prvním vystoupení na domácím hřišti proti Suchdolu o svoji naději velmi rychle přišly. Domácí sice byli v klíčovém zápase střelecky aktivnější, soupeř ale dokázal své ojedinělé příležitosti tvrdě trestat. Po úvodní trefě v první třetině hráči od řeky Lužnice udeřili ještě dvakrát a připsali si velmi důležité vítězství za tři body, které je jisto jistě posunulo do vyřazovacích bojů.

„Do zápasu jsme nastoupili s velkým nasazením, snažili jsme se o rychlou branku, bohužel nás soupeř potrestal z lehkého nahození. Tenhle moment se na několik minut na hráčích podepsal, ale opět se kluci snažili hrát důrazně a tlačili soupeře. Několikrát se dostal soupeř pod tlak, ale nám opět scházela koncovka a bohužel i postupem času pohyb v útočném pásmu. Kluci bojovali, ale asi rozhodla větší zkušenost v koncovce, protože Suchdol potrestal a proměnil další dvě šance a bylo po nadějích na play-off. Těžká úloha byla se pak připravit na poslední utkání proti Třemošné,“ zhodnotil litický Karel Topinka.

Ve druhém sobotním utkání šance na play-off oživila Třemošná, která si odvezla tříbodový zisk z Nového Strašecí. Domácí sice svého soupeře zasypali značnou dávkou střel, defenzíva Tatranu však velmi dlouho odolávala a do třetí třetiny vstupovala za stavu 2:1 z jejich pohledu. Strašecí se ve třetí části rozstřílelo v přesilových hrách, nakonec ale v přetahované na soka nestačilo a podlehlo mu v poměru 3:4.

Tatran se tím posunul do bodů zajišťující vyřazovací boje, musel však tento počin potvrdit následující den v Plzni. Na rozdíl od sobotního střetnutí se tentokrát litičtí hokejbalisté dokázali prosadit a to hned třikrát v první třetině. Navíc v následujícím dějství přidali další dvě přesné trefy, čímž definitivně rozhodli o svém vítězství. Porážka zajistila Suchdolu účast v pavoukové části sezóny, Třemošná netrpělivě čekala na výsledek z Nového Strašecí.

Zpráva ze zápasu Strašecí a Suchdolu hráči z Třemošné vůbec nepotěšila. Domácí zde přistoupili k nejdůležitějšímu zápasu dosavadní sezóny hodně poctivě, již v první třetině si vybojovali dvoubrankový náskok, který si do konce zápasu pohlídali. V konečném součtu si postupové místo vybojoval poražený Suchdol nad Lužnicí s Novým Strašecím, černého Petra si vytáhly Litice a právě Třemošná.

Závěrečné střetnutí plzeňského týmu okomentoval Karel Topinka: „Poslední zápas sezóny jsem chtěl zakončit určitě výhrou. Je to vždycky strašně důležité, hlavně pro náladu týmu do další práce. Nikdo z hráčů nechtěl nechat Třemošné nic zadarmo a to v dnešní korupční době je moc dobře. Každý to bral vážně a já cítil, že by to mohlo dobře dopadnout. Poslední zápasy jsme sice odehráli dobře, ale pořád jsme naráželi na stejnou bolest. Dostat se do vyložené šance a pak ji dokázat proměnit. Už od začátku bylo důležité nasazení obou mužstev. Brzo jsme vedli o dvě branky a to se nám nestalo celé jaro. Soupeř snížil a ve druhé třetině přišel i velký tlak, který jsme díky štěstí a bojovnosti přečkali. Vítězství a pět vstřelených branek si hráči zasloužili. Třemošné nám je líto, ale pro nás je výhra moc důležitá.“

„Poděkování patří všem hráčům, kteří i přes porážky se snažili a chodili poctivě trénovat. Lidí ve sportech ubývá a i u nás to bylo o několika hráčích, někteří dohrávali i přes některá zranění. Bohužel hráči z našeho B týmu nemají kvalitu a tak tým budeme muset posílit zvenčí,“ dodal Topinka.