1. liga

Liticím se play-off vzdaluje, karlovarské CSKA se vrátilo do čela

1. NHbL Západ – Západní část druhé nejvyšší hokejbalové soutěže v České republice přinese strhující bitvy, o postupujících se bude rozhodovat až v závěru nadstavbové části.

Do tíživé situace se dostaly plzeňské Litice, které si zkomplikovaly své šance na postup, na opačné straně tabulky se do čela znovu vyšvihly Karlovy Vary.

V nadstavbové skupině C si důležité vítězství ze hřiště Nového Strašecí nepřivezly Litice, které měly na hřišti velkého konkurenta o postupové místo často více ze hry, doplatily však na neproměňování brankových příležitostí. Domácí se v první části dostali do těsného vedení, které postupem času ještě navýšili, čímž rozhodli o své výhře v poměru 3:1. K dobru jim je také přičtena jedna vstřelená branka v početní převaze.

"Dnešní zápas byl důležitý pro oba týmy. Každý potřeboval urvat body. Celý týden jsme se na ten zápas připravovali, dokonce si hráči sami přidali trénink a to ještě v pátek v podvečer. Jaro je pro nás složité, nemocné nebo nějak zraněné hráče jen počítáme. Po odchodu M. Juráčka se náš dlouholetý kapitán S. Kastner podrobil operaci kolene a tak se tým o dost omladil. Herní zkušenost je pro takovou soutěž důležitá. I přes takové komplikace jsme do zápasu vstoupili aktivně, důrazně a domácí se měli co ohánět," začal s hodnocením Karel Topinka.

„Bohužel po prvním našem vyloučení nás soupeř z dorážky potrestal. Opět jsme nastoupili s bojovností a rvali se o každý míček, na konci třetiny přišla velká šance dorostence Jakuba Vovse, bohužel do prázdné branky nedal. V druhé třetině přišly opět dvě laciné dorážky. Měl jsem strach, že to tým položí, ale opak byl pravdou. Do konce zápasu jsme Strašecí tlačili, už neměli skoro žádnou šanci na gól, přišla i naše dorážka a snížení, ale bylo to moc pozdě. Musím tým pochválit za bojovnost, musíme se opět poctivě připravit na těžký víkend a hlavně pořád věřit," zhodnotil víkendové klání litický Topinka.

Ve druhém utkání papírově nejslabší skupiny, ve které se bojuje o dvě místa do vyřazovacích bojů se více dařilo Suchdolu, který dokázal na vlastním hřišti udolat Tatran. Domácí sice náskok z první patnáctiminutovky uhájit nedokázali, soupeř ve druhé dvacetiminutovce dokázal srovnat manko, avšak v závěrečné periodě inkasoval rozhodující trefu. Suchdol se po výhře přiblížil společně s Novým Strašecím vyřazovacím bojům, ztráta Třemošné s Liticemi je však minimální.

V elitní výkonnostní skupině si namlsaná Hostivař přijela pro zisk tří bodů na horkou půdu Karlových Varů, odkud se výhry vozí pouze velmi zřídka. Stejný případ se udál i v nadstavbové části, ve které Hostivařští dlouho drželi naději na body, nakonec ale odjeli poraženi. Pražský celek dokonce po první třetině vedl, v závěru utkání ale CSKA dokázalo silnou převahu přetavit v tříbodové vítězství, které posunulo mužstvo ze západu Čech do čela tabulky.

„V prvních dvou třetinách jsme měli na hřišti špatný pohyb a domácí měli výraznou územní převahu, přesto se nám podařilo proměnit dvě „breakové situace“ a stav byl 2:2. Ve třetí třetině jsme začali více běhat a soupeři se vyrovnali, nicméně trochu paradoxně jsme zhruba minutu před koncem zápasu inkasovali po standardní situaci v našem pásmu. Utkání pro nás bylo po všech stránkách velice kvalitním testem nadcházející play-off," hodnotí vedoucí týmu Hostivaře Jakub Pavel.

Poslední víkendový duel proti sobě postavil Mladou Boleslav a Kelty. Domácí se potřebovali po několika ztrátách znovu vrátit na vítěznou vlnu, což se jim začalo dařit již v úvodních patnácti minutách, kdy skóre svého soka zatížili dvěma vstřelenými brankami. Kelty srážela řada zbytečných vyloučení, které Tygři výborně potrestali. Ke třem vstřeleným gólům v přesilových hrách se prosadili i při vlastním oslabení a nakonec dotáhli utkání k vítězství v poměru 6:3.

Duel okomentoval kouč mladoboleslavského týmu Lukáš Nevosad: „Co se týče dnešního výsledku a tří bodů pro nás tak jsem velmi spokojený, konečně se k nám přiklonilo i trochu štěstíčko, které nám v posledních 4 prohraných zápasech chybělo, každopádně pořád máme na čem pracovat, protože naše hra není stále zcela podle mých představ, doufám že do zápasu s Dobřany se ještě zlepšíme, získáme tři body a tím se naladíme před play off na vítěznou vlnu.“