1. liga

Západní nadstavba: Škatulata na čele a extrémně vyrovnaný boj o play-off

1. NHBL Západ – Fanoušci, kteří holdují druhé nejvyšší české soutěži, se mají v závěru nadstavbové části opravdu, na co těšit.

V obou skupinách jsou mezi všemi mužstvy tenké bodové rozdíly, která po následujících čtrnáct dnů slibují parádní podívanou a plno strhujících bitev o co nejlepší pozice ve vyřazovacích bojích.

Boj o play-off: Čtyři týmy, dvě místa, jediný bod rozdíl

Souhrn ze skupiny Západ začneme zápasy nadstavbové skupiny C, ve které si to mužstva umístěná na 7. až 10. místě rozdávají o dvě volná místa do společnosti celků bojujících o primát. Odstrašující víkend zažily plzeňské Litice, které ještě na konci března okupovaly první pozici papírově méně slabší nadstavbové skupiny. Po dvou odehraných zápasech jsou ale rázem poslední. Sobotní střetnutí na hřišti Tatranu Třemošná dopadlo pro Plzeň hodně špatně, domácí utkání zvládli o poznání lépe a po vítězství 4:0 zasadili pod plzeňský pas první ránu.

Favorit nadstavbové skupiny C si pro další hřebíček do rakve přecestoval na hřiště Suchdolu, kde opět doplatil na špatně odehranou první třetinu. V zápase u řeky Lužnice mohl celek z Plzně dále mrzet také nedisciplinovanost, na kterou opět hrubě doplatil. Domácí dostali k dispozici osm přesilových her, ze kterých využili hned tři. Suchdol nakonec zvítězil nad Plzní 4:1, čímž dokonal velmi podařený první dubnový víkend.

Den před tím totiž na své palubovce přivítal Nové Strašecí, se kterým chtěl vylepšit doposud silně nepodařenou sezónu. O osudu duelu znovu rozhodla již první patnáctiminutovka, Strašecí totiž v Suchdolu inkasovalo hned čtyřikrát, čímž prakticky ztratilo naději na úspěch. I když se hosté ještě snažili a dvěma brankami v prostřední třetině zdramatizovali zápas, museli si domů odvézt porážku v poměru 6:3.

Poslední víkendové střetnutí skupiny C zavedlo právě Nové Strašecí do Třemošné. Ze sobotního mače se hosté tentokrát poučili a první třetinu jednoznačně ovládli. Dvě vstřelené branky předznamenaly vítěznou radost hostujícího týmu, Tatran ve zbytku klání hodně kousal a přiblížil se na rozdíl jediného gólu, více však již nestihl. Nové Strašecí si z Třemošné odvezlo vítězství v poměru 3:2. Situace v tabulce se tak nevídaně zdramatizovala, čtvrté Litice v současné době ztrácí na první Tatran pouhý bod!

Dostihy na čele: Hostivař těsně v čele, do elitní čtyřky se snaží vklínit Dobřany

Do sobotního zápasu v Jindřichově Hradci vstupovala Hostivař z pozice favorita, což v první části potvrdila vedoucím gólem Brože. Domácí hokejbalisté se v další třetině dokázali svému soupeři přiblížit, jenže vzápětí se favorit utkání dostal do dvougólového náskoku, který si již vedení dokázal pohlídat. Pražský celek zvítězil 4:3 po druhém gólu Brože a trefách Zápotockého a Lehnera.

Vítězný duel ze strany Hostivaře zhodnotil jednadvacetiletý obránce Martin Přeslička: "Byl to zvláštní zápas. Zase jednou asfalt, na obou stranách hodně lobů, takže žádný krásný hokejbal se rozhodně nehrál. Řekl bych, že až na pár slabších chvilek jsme byli lepším týmem a zaslouženě vyhráli".

Senzace sezóny Kelti 2008 si chtěli tříbodový zisk z Dobřan, kde ale byli škaredě vyučeni. Po vyrovnané první třetině přišel střelecký koncert Snacku v prostředním dějství, ve kterém domácí fanoušci viděli pět branek svých vyvolených. Dvě z nich byly v přesilových hrách, Kelti pouze snížili stav zápasu na konečných 6:2. I přes porážku se nováček soutěže drží tři kola před koncem tabulkové části soutěže na skvělé druhé pozici právě před mužstvem Hostivaře.

Největší konkurent Keltů v boji o druhé místo jsou v současné době karlovarští hokejbalisté. CSKA však nezvládlo nedělní vystoupení na půdě posledního Jindřichova Hradce, který se díky vítězství znovu pomyslně vrátil do boje o lepší příčky. Vzájemný zápas Olympu s Karlovými Vary vyšel hostujícímu celku pouze v početní převaze, kdy se CSKA prosadilo hned dvakrát. Při hře v rovnovážném počtu hráčů na hrací ploše však kralovali domácí, kteří třemi góly rozhodli o vítězství 3:2.

Druhý víkendový den vstoupil do hry i další aspirant na příčky zaručují boj o nejvyšší soutěž – Mladá Boleslav. V Dobřanech si ale nedokázala pohlídat úvodní patnáctiminutovku, ve které Tygři inkasovali dvě branky. Ve druhém dějství se sice dokázali dostat zpátky do utkání, nakonec jim to ale nebylo nic platné. Ze hřiště Šneků si odvezli porážku 3:2, která je posadila až na čtvrté místo prvoligové tabulky.