1. liga

Start nadstavby: Hostivař přejela karlovarské CSKA, Litice v boji o play off zabraly

1. NHbL Západ – Dvě nadstavbové skupiny rozhodnou v západní části druhé nejvyšší soutěže o osmičce postupujících do play-off, důležitý krok udělaly o minulém víkendu Litice.

Elitní skupina nadstavby přinesla o víkendu dvě důležitá a hodně napínavá střetnutí. Vyrovnanost první čtveřice se ukázala hned v prvním zápase v hlavním městě, kam na půdu Hostivaře dorazily Karlovy Vary. Velmi napínavý souboj v úvodních třiceti minutách vedoucí branku nepřinesl, vše se ale změnilo v periodě závěrečné. Svoji střeleckou převahu dokázali domácí přetavit v góly Paličky, Zvolského, Adamce a Vrábela, hosté se postarali pouze o čestný úspěch. V konečném součtu se Hostivař radovala z vítězství 4:1, které ji dotáhlo na dostřel čelu tabulky.

"Zápas s Karlovými Vary byl v námi odehrané jarní části prvním, ve kterém jsme splnili kritéria druhé nejvyšší soutěže. Od začátku zápasu jsme se snažili hrát s nasazením a soupeře aktivně napadat v rozehrávce, což se nám dařilo. První dvě třetiny jsme ještě gólově nevyužili, ale v třetí třetině se nám i zásluhou využitých přesilových her podařilo vstřelit hostům čtyři branky. Na tomto místě musím vyzdvihnout výkony obou brankařů, kteří byli svým týmům v zápase velkými oporami," chválí trenér Hostivaře Jakub Pavel.

V přímém souboji o první místo skupiny Západ si to proti sobě rozdali Kelti s Mladou Boleslaví. Hodně zajímavá přestřelka diváky v Berouně zajisté velmi bavila, jako rozhodující se jevila hra v nestandardním počtu hráčů na hrací ploše. Do závěrečné patnáctiminutovky se vcházelo za vyrovnaného stavu 3:3, domácí však třemi brankami soupeře srazili až na čtvrté místo tabulky. Kelti se dvakrát prosadili v přesilové hře, jeden gól si dokonce schovali i na vlastní oslabení. Díky tříbodovému vítězství se nováček poprvé v sezóně usadil na čele tabulky!

Slovo po zápase si vzal mladoboleslavský lodivod Lukáš Nevosad: „Mně se nehodnotí utkání vůbec lehce, nevím, co se s námi poslední tři utkání děje. Přijde mi, že na nás dolehlo uspokojení z dosažených výsledků, přitom jsme vůbec nic nedokázali a z kluků se absolutně vytratila bojovnost, nasazení a ochota porvat se o výsledek. Domácí si dnes zkušeně počkali na naše chyby a ty potrestali, soupeři gratuluji k vítězství. Nám nezbývá než v týdnu tvrdě pracovat a zlepšit se do následujícího víkendu natolik, abychom bodovali.“

V nižší skupině hraje čtveřice soupeřů o dvě místa ve vyřazovacích bojích, také v této skupině budou o osudu všech mužstev rozhodovat až závěrečná střetnutí nadstavbové části. Dobrý úvod zažily plzeňské Litice, které na domácím ledě doslova udolaly Nové Strašecí. Během úvodních dvou třetin si Plzeň dokázala vytvořit dvoubrankové vedení, o které se ještě v závěru utkání bála, nakonec ho ale zvládla udržet až do závěrečné sirény. Litice zvítězily v poměru 5:4, na čele nadstavbové skupiny C mají v současné době náskok dva body.

Na místě zaručující play-off vystřídala Nové Strašecí Třemošná. Proti poslednímu Suchdolu měli domácí střelecky výrazně navrch, dlouhou dobu se jim to však gólově vyjádřit nedařilo. Po dvou třetinách svítilo na světelné tabuli skóre 2:2, závěrečné dějství ale patřilo jednoznačně Tatranu. Pětigólová smršť znamenala vysoké vítězství a oživení šance na blížící se vyřazovací boje. Tým od řeky Lužnice zůstává poslední, na postupové místo však v tuto chvíli ztrácí pouhé tři body.