1. liga

Základní část patří Varům, Kelti uhráli před nadstavbou třetí pozici

1. NHbL Západ – Plno napínavých a důležitých zápasů o bodové zisky do tabulky skupiny Západ viděli diváci v posledním kole základní části, kdy se rozhodlo o jejím vítězi. Výsledky a bodové rozpoložení slibují vyrovnaný boj o místa v play-off, který startuje hned následující víkend.

Sobotní dohrávané utkání mezi Dobřany a Suchdolem nad Lužnicí mělo favorita v řadách domácích, kteří chtěli potvrdit vynikající výsledek z minulého kola, kdy šokovali karlovarské CSKA. Proti poslednímu Suchdolu se jim ale podle představ nedařilo, již po první části měli na svém kontě těsnou ztrátu. I přes značnou střeleckou převahu a tři vstřelené branky si všechny body domů odvezl celek od řeky Lužnice, který, i díky jedné využité přesilové hře, vyhrál 5:3.

Pro nedělní utkání přecestoval Suchdol z Dobřan do hlavního města na půdu Hostivaře, které chtěl zkomplikovat souboj o čelní příčky tabulky. Nutno poznamenat, že se mu to zákonitě povedlo. Domácí hráči měli v utkání nakročeno k tříbodovému zisku velmi svižně, když patnáct minut před koncem svítilo na světelné tabuli jejich vedení. Branky Zápotockého, Jelínka a Vrábela k radosti nakonec nestačily, Hostivař podlehla soupeři po samostatných nájezdech, kvůli čemuž jim patří po základní části „až“ čtvrtá pozice.

Pomyslný bronzový stupínek „vykopali“ Kelti. Nováček předváděl v základní části famózní výkony, které korunoval závěrečným vítězstvím nad Mladou Boleslaví. Do šlágru posledního kola vstoupili lépe Tygři, kteří ze své převahy vytěžili v první třetině vedoucí branku. Zbytek zápasu ale patřil domácímu mužstvu, které nakonec napínavou a vyrovnanou bitvu získalo na svoji stranu. Vítězství 4:3 posunulo nováčka z Berouna na třetí místo tabulky, o bod před již zmíněnou Hostivař. Situace Tygrů se naopak porážkou velmi zkomplikovala.

„My jsme do zápasu chtěli vstoupit ze zabezpečené obrany, jelikož jsme byli stále poznamenání divokou poslední třetinou z Hostivaří. To se nám v prvním dějství dařilo, naopak dopředu jsme byli nebezpeční, ale vytěžili z toho velmi málo. Soupeři jsme měli odskočit na více než jednu branku a věřím, že bychom utkání dotáhli do vítězného konce, to se však nestalo. Opět jsme třikrát neuhlídali soupeřovu dorážku, na tohle se musíme zaměřit. Pořádně potrénovat a za týden to chceme Keltům vrátit, doufám. že již v plné sestavě. Vyrazit na rozhodující zápas o první místo v 10ti lidech do pole je také k zamyšlení,“ rozpačitě hodnotí šlágr kola trenér mladoboleslavského týmu Lukáš Nevosad.

„Ač jsme již měli jisté místo v první šestce a tedy i v play-off, chtěli jsme i v tomto zápase vyhrát a vrátit tak Boleslavi porážku 7:1 z prvního vzájemného měření sil. To se nám nakonec podařilo, i když v závěru jsme měli několikrát velké štěstí. Na to, že už téměř o nic nešlo, bylo utkání dost vyhrocené. Ze začátku jsme si zvykali na tvrdší hru soupeře, zejména na permanentní masáž celého těla hokejkou. O přestávce jsme si řekli, že rovněž zvýšíme agresivitu a důraz v osobních soubojích, což nám pomohlo utkání zvrátit zápas v náš prospěch. Teď nás čeká nadstavbová část, která je z mého pohledu dost zbytečná. Přestože nám systém soutěže přisoudil opět Mladou Boleslav a Dobřany, proti kterým se nám dlouhodobě nedaří, pokusíme se udržet postavení v první čtyřce, což znamená výhodnější pozici pro čtvrtfinále play-off,“ řekl po utkání trenér Ondřej Beneš.

Trochu nečekané porážky Mladé Boleslavi mohli využít v Karlových Varech, kterým k jistotě prvenství v základní části stačilo uhrát proti předposlednímu Tatranu pouhý bod. A právě k této variantě na západu Čech opravdu došlo. Vyrovnaný duel začal brankový příběh psát až ve druhé třetině, těsné vedení Karlovarských Třemošná umazala ve třetí patnáctiminutovce a o zisku bonusového bodu rozhodla při následných nájezdech. Porážka ale v celkovém součtu karlovarskému CSKA tolik vadit nemusela, velký favorit na celkové vítězství mohl slavit jistotu prvního místa v základní části!

Naprosto jiné problémy v jiném koutu tabulky řeší Nové Strašecí a plzeňské Litice. V souboji o přímé sedmé místo roznesl domácí tým svého soka doslova na kopytech, zejména díky vydařeným třiceti minutám. Během úvodních dvou period nasázelo Strašecí do sítě plzeňského soka hned pět branek, díky kterým nebylo ve zbytku mače co řešit. Plzeň se nakonec čestné branky taktéž dočkala, domů si nakonec odvezla porážku v poměru 6:1.

O další přímé umístění před nadstavbovou částí si to mezi sebou rozdali hokejbalisté Dobřan a Jindřichova Hradce. Nečekanou sobotní porážku od Suchdolu dokázali Šneci stoprocentně napravit. O osudu dění v jižních Čechách rozhodla druhá patnáctiminutovka, ve které Dobřany dvěma brankami svému soupeři dokázaly odskočit. Olymp se sice v závěru odhodlal k silnému náporu, více než snížení na rozdíl jediného gólu ale již nestihl. Porážka 3:2 rozhodla o pátém místu pro Dobřany, Jindřichohradečtí jsou se stejným počtem bodů hned v závěsu. Program skupiny Západ pokračuje následující víkend zápasy v nadstavbové části.