1. liga

Střídání na čele: Mladá Boleslav díky dvěma výhrám odsunula Vary

1. NhbL Západ – S blížícími se vyřazovacími boji se ve skupině Západ začíná rozhodovat o definitivních postupujících do vyřazovacích bojů.

Velké potíže bude mít Suchdol nad Lužnicí, naopak bez problémů se jistě cítí hráči Mladé Boleslavi, kteří dokázali v jarní části umazat náskok Varů a o prvním březnovém víkendu je dokonce v tabulce předskočit.

Mladoboleslavští Tygři zažívají snovou sezónu, kterou o posledním víkendu ještě vylepšili. Již v sobotním střetnutí přivítali na domácím hřišti Olymp z Jindřichova Hradce. Hned od úvodní minuty měl favorit utkání drobnou převahu, což se mu na skóre povedlo vyjádřit až ve druhé patnáctiminutovce. Domácí se prosadili v přesilové hře i při vlastním oslabení a nakonec dovedli utkání do konce při skóre 7:0. S tříbodovým ziskem mohli být hokejbalisté z města automobilů velmi spokojeni.

„Když se někdo podívá na dnešní výsledek, tak utkání vypadá naprosto jednoznačně, ale musím přiznat, že výsledek byl k soupeři krutý. My jsme především ze začátku měli problémy Hradci stačit v nasazení a pohybu, to se změnilo prvním gólem, který nás uklidnil a zároveň nakopl k větším obrátkám, zatímco soupeř své šance neproměňoval nebo je pochytal v pohodě chytající Michal Turczyn. Nám to prostě lepilo, za což jsem rád, každopádně máme na čem pracovat, v naší hře se mi nelíbila spousta věcí,“ zhodnotil střetnutí proti Jindřichově Hradci mladoboleslavský kouč Lukáš Nevosad.

Nula vzadu přišla vhod kromě Boleslavi také Dobřanům, které šokovaly nováčka a odvezly si z jeho hřiště vítězství. Fanoušci Keltů se příliš branek nedočkali, po bezbrankové první části se v periodě druhé prosadili Šneci hned dvakrát a tím rozhodli o třech bodech, které je udržely v úvodní osmičce. Nováček naopak klesl na čtvrté místo, o své pohodlné postavení v tabulce tak bude muset ještě bojovat.

Nepovedený zápas s Dobřany hodnotí kouč Keltů Beneš: „Znovu se potvrdilo, že herní styl Dobřan nám moc nesedí. První třetina byla ještě vyrovnaná, ale dva slepené góly v druhé části nás srazily do kolen a my již nedokázali zkonsolidovat síly a aktivitu tak, abychom vývoj utkání zvrátili v náš prospěch. Dobřany hrají velice rychlý a kombinační hokejbal, proti kterému jsme prostě nenašli žádnou protizbraň. Naše útoky byly dost bezzubé, chyběl nám lepší pohyb a agresivita na obou stranách hřiště. Bodová ztráta nás mrzí, nicméně stále máme umístění v první šestce ve svých rukou.“

Poslední Třemošná chtěla navázat na předchozí kvalitní výkony také proti Hostivaři, jejich plán doznal trhlinek již v úvodních minutách střetnutí. Hostivař si již v úvodní periodě vypracovala dvougólový náskok, který dokázala držet i přes mohutný závěr Tatranu až do samotného konce. Domácí se ještě zmohli na velký tlak, nakonec si ale připsali porážku v poměru 4:3.

"Průběh sobotního utkání z našeho pohledu jednoznačně ovlivnil přechod na jiný povrch, než jsme zvyklí a dále také náš nedůraz zejména v prostoru před brankou, kde jsou domácí nejnebezpečnější. V první třetině jsme měli poměrně dost šancí na rozhodnutí celého zápasu, nicméně skóre zůstalo bohužel pouze 1:3. Domácím se ve druhé třetině podařilo snížit na 2:3. Na začátku třetí třetiny jsme sice neproměnili několik přesilových her, ale poté jsme potrestali domácí z breakové situace, čímž se nám podařilo odskočit na pohodlnější rozdíl dvou branek. Díky naší chybě nakonec domácí 20 vteřin před koncem výsledek korigovali na 3:4," řekl k zápasu vedoucí mužstva Hostivaře Jakub Pavel.

Poslední sobotní souboj k sobě svedl celky Karlových Varů a Nového Strašecí. Právě hosté se snaží zuby nehty dohnat postupovou šestku, proti favorizovanému CSKA to však neměli vůbec jednoduché. Karlovarští hokejbalisté si dvakrát pomohli využitou přesilovou hrou a vedení o tři branky po půl hodině hry již ze své moci nepustili. Střelecky vyrovnané utkání nakonec dospělo do závěrečné sirény za stavu 4:1 pro CSKA, hosté tak museli skousnout další porážku v boji o play-off.

Jejich klíčový souboj se však odehrál až v neděli, kdy na domácí půdě přivítali Snack Dobřany. Souboj o důležité body vyzněl lépe pro Nové Strašecí, které si dokázalo v průběhu střetnutí vytvořit střeleckou převahu. Ta však nebyla domácímu týmu nic platná, po dvou třetinách byl na světelné tabuli mírně příznivější stav pro hosty. Strašecí nakonec v závěru vyrovnalo a dotáhlo zápas alespoň do samostatných nájezdů, v nich se však radovaly Dobřany.

Suchdol nad Lužnicí dostal na neděli hodně nepříjemného soupeře – rozjetou Mladou Boleslav. Naděje na body pohasly již v úvodních minutách, o čem svědčí drtivá převaha Tygrů a tříbrankové vedení, které během druhé části ještě rostlo. Hosty mohou těšit pouze dvě využité přesilové hry, které nakonec pouze zmírnilo drtivou porážku 11:3. Suchdol v tuto chvíli ztrácí na osmé místo čtyři body, těšit ho může dohrávané utkání s dobřanskými Šneky k dobru. Na vytouženou šestou pozici je ale velmi daleko.

Také nedělní souboj se Suchdolem zhodnotil kouč Tygrů Lukáš Nevosad: „V tomto zápase jsme chtěli stoprocentně bodovat, věděli jsme, že soupeř hraje silový hokejbal založený na výborné defenzivě. My se snažili hrát svou aktivní hru založenou na dobrém pohybu a přesné kombinaci, to se nám skoro po celý zápas dařilo a myslím si, že jsme dali spoustu nádherných branek. Jsem hrozně rád, že se nám prosadily všechny tři útoky, utkání bylo přes velmi jasný výsledek, především zásluhou soupeřových zákroků, velmi tvrdé. Věřím, že kdyby byly potrestány všechny zákroky soupeře dle pravidel, tak skóre by bylo o poznání vyšší, ale tohle nás může před vrcholem sezony jen posílit. V následujících dvou víkendech nás čekají teprve utkání pravdy s Hostivaří a s Kelty, kde se ukáže, jak na tom opravdu jsme.“

Mladá Boleslav musela ještě čekat na výsledek z Jindřichova Hradce, který Tygry zaručeně potěšil. Hodně nervózní utkání Olympu s Karlovými Vary přineslo šokující podívanou, která nakonec vyústila ve vítězství outsidera! Karlovarští hokejbalisté nabídli soupeři sedmnáct přesilových her, ze kterých sice domácí využili pouze jednu, ale i díky velké převaze drželi soupeře pod zámkem. Zejména díky třígólovému koncertu ve druhém dějství zvítězil Jindřichův Hradec, který zapříčinil střídání na první pozici tabulky – novým lídrem skupiny Západ se stala Mladá Boleslav!

V závěru základní části však Tygry čeká tuhý boj, stejně jako pražskou Hostivař, která se jarními výkony sápe tabulkou vzhůru. Dalším týmem, který odnesl jejich skvělou formu byly plzeňské Litice. Hostivařští se v první části pouze zahřívali, velmi rychle se ale dostali do pohody a po čtyřech brankách zvítězili. Hostivař se prosadila v přesilové hře i v oslabení, směrem dozadu si navíc pražský tým počínal takřka bezchybně. Vítězství pojistilo Hostivaři třetí pozici, na které se zajisté budou chtít vrátit Kelti!

"V první třetině jsme hlavně v obraně nepředváděli hru, kterou jsme chtěli, díky čemuž jsme nechali hosty dvakrát nepříjemně ohrozit naší branku. S přibývajícím časem se nám postupně v zápase dařilo přebírat otěže, což se ve druhé třetině projevilo i střelecky. V třetí třetině již soupeř přestával stíhat tempo hry, díky čemuž se nám ho podařilo eliminovat nejen při hře v plném počtu, ale zejména v jeho přesilových hrách. Pomyslnou třešinkou na dortu pak pro nás bylo navýšení skóre na konečných 4:0 a čisté konto pro našeho brankaře," raduje se hostivařský Jakub Pavel.

Nováček v podobě Keltů chtěl napravit sobotní porážku proti poslední Třemošné, pozici papírového favorita domácí zvládli na jedničku. Silná střelecká převaha v poměru 48:14 se však dlouho na skóre projevit nedokázala. V průběhu zápasu se však rozdíl mezi oběma týmy navýšil a nakonec dospěl do konce při skóre 5:2. Kelti tak drží čtvrtou příčku, Litice jsou sedmé.

„Nástup do zápasu, alespoň z pohledu aktivity, byl z naší strany skvělý. Díky dobrému pohybu a kombinačním akcím jsme si vytvořili asi 10 gólových příležitostí. Bohužel impotence v zakončení v kombinaci s dobře chytajícím brankářem Třemošné znamenali pouhé jednobrankové vedení. Od druhé třetiny jsme se trochu přizpůsobili hře hostů a dokonce je nechali i srovnat na 1:1. Naštěstí se nám brzy podařilo opět odskočit a utkání dotáhnout do vítězného konce. Myslím, že tři body jsou naprosto zasloužené, Třemošná toho u nás moc nepředvedla. Nyní se již soustředíme na zápas v Plzni, kde si můžeme definitivně zajistit místo v první šestce a tím i jisté místo v play-off,“ shrnuje Beneš.