1. liga

Velkolepý start jarní části! Kelti šesti góly smetli lídra z Karlových Varů

1. NHbL Západ – Žádný opatrný úvod soutěže, jdeme na to pěkně zostra! Přesně tak to asi vypadalo v kabině Keltů po druhé části zápasu s Karlovými Vary, nováček soutěže si na závěr třetiny připravil nečekaný, šestigólový obrat.

Radost panuje také v Mladé Boleslavi či v Třemošné, která v souboji celků z chvostu tabulky oživila naději na účast ve vyřazovacích bojích.

Jarní část druhé nejvyšší soutěže odstartovala již v sobotu soubojem Litic se Suchdolem. Na úvod byl připraven vyrovnaný duel, ani jeden ze soupeřů si nedokázal vytvořit souvislejší tlak a ani svému soupeři výrazně odskočit. Plzeňští těžili zejména z využitých přesilových her, z devíti se prosadili dvakrát. Na druhou stranu hráči od řeky Lužnice skórovali při vlastním oslabení. Duel dvou vyrovnaných soupeřů nakonec dospěl až k samostatným nájezdům, ve kterých se z druhého bodu radoval hostující Suchdol.

Zklamané Litice si hned o den později protáhly špatný začátek jara v Mladé Boleslavi. Rozjetí Tygři totiž na domácí půdě svého soka jednoznačným způsobem přehráli. V první části sice Mladoboleslavští zaznamenali pouze jedinou vstřelenou branku, kanonáda v prostředním dějství však znamenala definitivní rozhodnutí. Průběh zápasu poté hodně ovlivnilo počasí, ve třetím dějství se Plzeň dočkala alespoň čestného úspěchu. Boleslav po výhře 5:1 zůstala na druhém místě, Litice jsou šesté.

„Se vstupem do jarní části sezony jsem velmi spokojen, jelikož jsem měl obavy jak bude naše hra vypadat po zimní přestávce. Kluky však musím pochválit, že vzali utkání velmi zodpovědně. Každý si odvedl kus své práce, myslím si, že jsme od začátku kontrolovali hru a soupeře jsme nepouštěli do hry. Škoda třetí třetiny, která byla díky počasí antihokejbalová od obou mužstev a utkání se pouze dohrávalo. Z čeho mám radost především, jsou branky z prostoru kolem branky, kdy jsme se několikrát konečně prosadili a rozhodli tím utkání, kaňkou je jen obdržená branka v poslední minutě, kdy jsme neuhlídali soupeřova hráče v prostoru mezi kruhy a tím si zkazili čisté konto," řekl k prvnímu duelu jara trenér Tygrů Lukáš Nevosad.

Také Suchdol musel v úvodu jara zkousnout perný hokejbalový víkend, po dvoubodovém zisku v Plzni je čekal přejezd do Třemošné, kde se potkaly poslední dva týmy prvoligové tabulky skupiny Západ. O tom, že nás čeká ještě hodně zajímavý průběh soutěže se potvrdilo i v tomto klání, Tatran na vlastní palubovce udolal Suchdol v poměru 3:1 a bodově se na něj dokázal dotáhnout. Devátý a desátý tým tabulky mají po čtrnácti bodech, jejich naděje na vyřazovací boje však stále žije.

Velkou naději tomu dali hokejbalisté Jindřichova Hradce, kteří v zajímavé přestřelce udolali soupeře z Nového Strašecí, který právě okupuje osmou příčku tabulky. Domácí Olymp si sice již v první části vypracoval nadějné vedení, soupeř ale čtyřmi brankami v periodě prostřední skóre otočil ve svůj prospěch. Duel plný obratů pokračoval i v závěrečné patnáctiminutovce, skóre nakonec na svoji stranu strhl Jindřichův Hradec, který zvítězil i díky značnému množství střeleckých pokusů 5:4.

Pravým opakem bylo, co se týče počtu vstřelených branek, utkání mezi Hostivaří a Snackem Dobřany. Domácí vstoupili do jarní části o poznání lépe, když svého soupeře přehrávali, drželi míček na hokejkách a po jediné trefě po spolupráci Lehnera se Zápotockým se radovali ze zisku tří bodů. Ve vyrovnané tabulce to pražský tým vyšvihlo až na pátou pozici, na druhé Kelty přitom Hostivař ztrácí pouhé dva body.

Utkání zhodnotil kouč Hostivaře Pavel: "Na obou týmech bylo od začátku vidět, že se jedná o první mistrovské utkání jarní části soutěže. V prvních dvou třetinách se nám dařilo více držet balonek a hosté hrozili spíše z ojedinělých protiútoků. Po kombinaci Lehner - Zápotocký se nám podařilo vstřelit branku, díky které jsme nakonec ze zápasu brali tři body. Doufáme, že se náš herní projev bude v dalších zápasech zlepšovat. Přejeme brzké uzdravení Václavu Šlehoferovi, který se v závěru zápasu při power play hostí zranil." 

Šlágrem úvodního jarního kola se stal souboj mezi nováčkem Kelti 2008 a suverénními Karlovými Vary, které již léta patří na čelní příčky dané soutěže. CSKA hrálo čtyřicet minut na půdě outsidera lépe, ještě sedm minut před koncem drželo vedení 4:2, pak však přišel nevídaný výpadek. Zkrat Karlovarských domácí tvrdě trestali, do konce zápasu nasázeli šest branek a nakonec z duelu vyšli vítězně! Tři body je s největší pravděpodobností posunuli do vyřazovacích bojích, ztráta Varů rozhodně potěšila dotahující se Mladou Boleslav.

„Chtěli jsme odčinit podzimní prohru v Karlových Varech a zejména udržet si pozici v extrémně vyrovnané tabulce. V prvních dvou třetinách to byl vyrovnaný hokejbal, plný pěkných a rychlých kombinačních akcí. Troufnu si říct, že jsme byli o trochu lepší. Krutě nám však nevyšel nástup do třetí části, kdy jsme během pár minut třikrát inkasovali a najednou prohrávali o dvě branky. Cením si toho, že nás to nepoložilo a snažili jsme se i tak utkání zvrátit v náš prospěch. Klíčové bylo naše oslabení v půlce třetiny, kdy jsme dokázali dvakrát skórovat a srovnat na 4:4. To nás neuvěřitelně nakoplo a Vary položilo. Zbytek zápasu byl už naší exhibicí, když se nám podařilo přidat ještě další čtyři branky. Myslím, že přihlížejícím divákům se zápas musel líbit. Na to, že se jednalo o první utkání jarní části, měl zápas výbornou úroveň“, řekl po výhře Keltů trenér Ondřej Beneš.