1. liga

Bernard kouká po extralize: Pro Boleslav udělám maximum, pak se uvidí

Produktivitu 1. národní hokejbalové ligy skupiny Západ vede s tříbodovým náskokem na hostivařského Ondřeje Paličku. Kapitán Mladé Boleslavi táhne svůj tým v horních patrech tabulky, jediným minusem jsou tři vyšší tresty na jeho kontě.

Přesto se u Tomáše Bernarda objevila nabídka z extraligy, útočník Tygrů je ale rozhodnut dohrát sezónu v nižší soutěži.

Na začátek nějaké zhodnocení podzimu, z týmového pohledu. O spokojenosti s druhou příčkou jistě není pochyb...

To máte pravdu s druhou příčkou jsme určitě spokojeni, ale zůstáváme  nohama na zemi. Měli jsme dobrý vstup do soutěže, když jsme dokázali venku porazit Nové Strašecí, ale doma pak smolně prohráli s neoblíbenými Karlovými Vary a tak jeden až dva zápasy se to s námi táhlo a výkony nebyly úplně optimální. Zlom vidím v bodovém zisku z venkovní šňůry Suchdol, Jindřichův Hradec a Hostivař, kdy jsme dokázali uloupit z jejich hřišť plných 9 bodů a získali zdravé sebevědomí a pohodu. Vítězství v silných Karlových Varech byla třešnička na dortu. Jen mě zklamal konec podzimní části, kdy nás trápila marodka a ani výkony a přístup nebyly ideální, škoda lehkovážně ztracených bodů na konci části.

Loni a předloni jste se potáceli ve spodních patrech tabulky, kde byste viděl tu zásadní změnu, jež vás posunula do čela?

Minulý rok nám uteklo play off o dva body, rozhodlo se to v posledním domácím utkání s Hostivaří, což nás všechny hrozně mrzelo. Už první změna nastala, když se z pozice asistenta posunul do role hlavního kouče Nevo (Lukáš Nevosad) a naordinoval řekl bych velice tvrdou, ale kvalitní a prospěšnou letní přípravu, ze které jsme těžili až do posledních zápasů podzimní části. Dalším faktorem je, že vozíme body z venku, což v minulých sezonách pro nás bylo něco nemyslitelného.

Třicet kanadských bodů za 13 zápasů jsou vynikající statistiky, se svými výkony jste tedy spokojený?

Ano jsem velice spokojený, ale na druhou stranu je to pro mě obrovský závazek.

Kromě bodového přídělu se řadíte také na druhé místo nejtrestanějšího hráče ligy. Můžete své vyšší tresty popsat, o co se jednalo?

Já nejsem první? (směje se) Ne vážně já nejsem žádný řezník, nemám to za likvidační zákroky, ale za svoji prořízlou pusu. V každém zápase s člověkem cloumají emoce, a když cítí křivdu proti sobě ,nebo jako kapitán proti svému týmu, tak nějak reaguje. Moje reakce jsou občas asi až přes tu pomyslnou čáru a nějaký ten trest přijde. Páni rozhodčí mě už moc dobře znají a vědí, jak to se mnou je.

Na jaký zápas letošního podzimu vzpomínáte jako na nejvíce a naopak nejméně vydařený?

Nejvydařenější zápas bych řekl asi jednoznačně v Karlových Varech a naopak nejhorší zápas byl poslední kolo v Třemošné, kde náš výkon připomínal parodii na hokejbal.

Můžete nějakým způsobem shrnout svoji dosavadní kariéru? Co považujete za největší úspěch?

Proběhlo to klasicky asi jako u většiny kluků, k hokeji jsem začal i s hokejbalem, kde jsem nakonec zakotvil. Mládežnickým hokejbalem jsem prošel ještě v dresu Benátek, kde jsme válcovali půlku republiky a velice rád vzpomínám na souboje s Kertem Praha, na to se snad ani nedá zapomenout. Následoval přestup do Tygrů, kde jsem hráli nahoře extraligy dorostu a přes oblastní ligu a II. NHbL jsme se dostali do první národky, kde budeme bojovat o co nejlepší letošní výsledek. Nějaké úspěchy sice na svém kontě mám, ale na největší stále ještě čekám.

Co vaše cíle do budoucna? Již loni jste patřil k nejproduktivnějším hráčům soutěže a letos jste své statistiky ještě vylepšil. Neláká vás extraliga?

Jasně, nějaké cíle tam jsou, ale ty si nechám pro sebe. Samozřejmě, že mě láká extraliga. Přiznám, že nějakou nabídku jsem dostal, ale není to snadné. Přeci jenom živím se prací a ne sportem, člověk musí koukat na hodně faktorů. Tuhle sezonu udělám pro Boleslav maximum a pak se uvidí co dál.

Jak zatím probíhá příprava na jarní část ligy?

Příprava na jarní část je v plném proudu. Trenér Novosad si pro nás připravil opravdu pestrý plán přípravy, takže se můžeme už jen těšit na 1. března.